| | | |

Trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd (glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle die zomaar eens de perfecte afsluiting kan zijn van je luxe (kerst)diner. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.

Niet iedereen waardeert een mousse van avocado, zeker bij een kerstdiner zijn er wellicht mensen niet gewend aan die smaak. Gelukkig is er ook een recept met chocolademousse van eieren en boter. Deze is dus niet volledig zuivelvrij, maar kan door veel mensen die geen zuivel eten met kleine aanpassingen toch gegeten worden.

De vanille lemoncurd is ook niet volledig zuivelvrij vanwege roomboter. Ik kan zelf boter verdragen en gebruik het als het echt een meerwaarde heeft. Bij lactose intolerantie is lactosevrije boter mogelijk een optie. Bij koemelkallergie kun je denken aan geitenboter (online verkrijgbaar of bij een geitenboerderij). Moet of wil je echt zuivelvrij eten dan is de curd van kokosolie een optie. Kijk hiervoor ook bij de trifle van frambozencrème en kokos limoencurd.

De ingrediënten zijn berekend op 6 glaasjes met daarin 3 laagjes: een laagje koekjes, een laagje curd en een laagje mousse. Een glaasje is in principe voldoende voor 1 persoon. Maar een toetjesmonster heeft misschien liever een groot wijnglas met 2x 3 laagjes. Bij een gezelschap van 4 personen kun je 2 bescheiden porties maken en 2 porties voor de grote toetjesliefhebbers (2 kleine glaasjes en 2 grote wijnglazen). In totaal heb je dan dus 6×3 laagjes.

Gebruik voor de cacao een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Deze cacao is zeer puur van smaak, gebruik je andere cacao dan kunnen de verhoudingen anders zijn (meer cacao nodig).

Dieet en ‘vrij van’

De recepten van ‘Eet lekker anders’ zijn lange tijd zuivelvrij geweest. Inmiddels eet ik zelf weer A2 zuivel, maar ook toen ik dat nog niet at nam ik af en toe wel roomboter. Ik kon dat altijd verdragen (lees waarom). Daarnaast is voor velen roomboter 1op1 te vervangen met goede alternatieven. Kun of wil je echt geen zuivel eten, vervang dan de vanille lemoncurd voor een variant met kokosolie. Een voorbeeld vind je bij de trifle met frambozencrème waarin kokos limoencurd gebruikt wordt.

De trifle is net niet helemaal koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt omdat cacao wordt gebruikt. Als je koolhydraatarm eet ook wel even opletten, want cacao kan hoog zijn in khd (>20). Krüger bevat met slechts 8,8 gr khd per 100 gram het minste aantal khd

Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd

Marjolein
Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle die zomaar eens de perfecte afsluiting kan zijn van je luxe (kerst)diner. De trifle is net niet helemaal koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt omdat cacao wordt gebruikt. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.
5 van 2 stemmen
Vooraf 1 dag 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst
Gang Toetjes
Keuken Engels, Europees
Porties 6 x3 laagjes
Calorieën 763 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Koekjes (1e laagje)

Vanille lemoncurd (2e laagje)

  • 10 tot 12 eidooier op kamertemperatuur
  • 5 à 6 citroen
  • 275 gr (grasgevoerde) roomboter
  • 80 gr erythritol poedersuiker
  • 5 tl Bourbon vanille poeder of 4 stokjes

Chocolademousse (3e laagje)

  • 4 tot 5 avocado’s rijp
  • 40 gr rauwe cacaopoeder
  • 20 gr erythritol poedersuiker
  • 6 el melk, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelmelk

Optioneel

  • pure chocola voor garnering (code Eetlekkeranders10 voor 10% korting)
  • gekonfijte citroen Souq, bij AH

Bereiding
 

  • De laagjes kunnen een dag van tevoren of ’s ochtends gemaakt worden. Dat is voor de koekjes zelfs beter want die worden daar alleen maar lekkerder van en de curd heeft even de tijd nodig om af te koelen. De chocolademousse hoeft niet van tevoren gemaakt te worden, maar het is wel fijn om het af te hebben als je een heel diner aan het maken bent.
  • Kijk voor de bereiding van de koekjes hier: bitterkoekjes. Het recept is voor 6 koekjes. Je hebt ongeveer 1 koekje nodig per laag (onderaan een breed wijnglas net wat meer, bij een dun glaasje net wat minder). Om ze een dagje te bewaren kun je ze wikkelen in het bakpapier waarop je ze gebakken hebt.
  • Kijk voor de bereiding van het curdlaagje hier: vanille lemoncurd. Let op: dat is het basisrecept. Maar in de trifle gebruik je meer dan in het basisrecept vermeld staat. Het basisrecept is goed voor net iets meer dan 2 laagjes. Voor 6 laagjes heb je dus ongeveer 3x zoveel nodig, mogelijk dat je met net iets minder ook prima uitkomt (ik kan het nooit laten een beetje te snoepen). Als je de curd een dag van tevoren maakt, zet dan even weg in de koelkast. Haal de curd minimaal een uurtje van te voren weer uit de koelkast, anders is hij veel te hard. Maak je hem in de ochtend zet dan afgesloten weg op (niet te hoge) kamertemperatuur. Even goed roeren voor gebruik (de opgeloste erythritol kan in de koelkast weer licht gaan kristalliseren).
  • Voor de chocolademousse neem je 4 tot 5 rijpe avocado’s. Deze mix je met de staafmixer met de cacao en de erythritol. Je hebt nu een stevige mousse. Deze mag je wat zachter maken voor de trifle, anders wordt de trifle te compact en is het ook lastiger de glaasjes te vullen. Hiervoor voeg je plantaardige melk toe. Hoeveel is een beetje afhankelijk van hoe romig je avocado’s zijn. Geen fan van avocado’s? Kijk dan hier voor een chocolademousse van ei en boter (dus zonder avocado, maar ook nog steeds zonder melk of room).
  • Samenstellen van de trifle is eenvoudig. Verkruimel een koekje in hapklare brokjes. Daar overheen schep je de mousse en daar overheen de curd. Schep de curd of de mousse eerst in het midden op een hoopje en duw het dan vanuit het midden tegen de randen aan. Dat is makkelijker dan het meteen tegen de randen aan te scheppen.
  • Een trifle werd oorspronkelijk gemaakt met cake doordrenkt met rum. Ik heb hier geen alcoholo gebruikt, maar voor de liefhebber past hier een glaasje amaretto (kamertemperatuur) of limoencello (uit de vriezer!) perfect bij. Je kunt er zelf voor kiezen om dit apart te serveren of de koekjes er eerst in te laten weken. Vanzelfsprekend is je toetje dan niet koolhydraatbeperkt meer 😉

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Niet iedereen waardeert een mousse van avocado, zeker bij een kerstdiner zijn er wellicht mensen niet gewend aan die smaak. Gelukkig is er ook een recept met chocolademousse van eieren en boter. Deze is dus niet volledig zuivelvrij, maar kan door veel mensen die geen zuivel eten met kleine aanpassingen toch gegeten worden.
De vanille lemoncurd is ook niet volledig zuivelvrij vanwege roomboter. Ik kan zelf boter verdragen en gebruik het als het echt een meerwaarde heeft. Bij lactose intolerantie is lactosevrije boter mogelijk een optie. Bij koemelkallergie kun je denken aan geitenboter (online verkrijgbaar of bij een geitenboerderij). Moet of wil je echt zuivelvrij eten dan is de curd van kokosolie een optie. Kijk hiervoor ook bij de trifle van frambozencrème en kokos limoencurd.
De ingrediënten zijn berekend op 6 glaasjes met daarin 3 laagjes: een laagje koekjes, een laagje curd en een laagje mousse. Een glaasje is in principe voldoende voor 1 persoon. Maar een toetjesmonster heeft misschien liever een groot wijnglas met 2x 3 laagjes. Bij een gezelschap van 4 personen kun je 2 bescheiden porties maken en 2 porties voor de grote toetjesliefhebbers (2 kleine glaasjes en 2 grote wijnglazen). In totaal heb je dan dus 6×3 laagjes.
Gebruik voor de cacao een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Deze cacao is zeer puur van smaak, gebruik je andere cacao dan kunnen de verhoudingen anders zijn (meer cacao nodig).
Als je koolhydraatarm eet wel even opletten, want cacao kan hoog zijn in khd (>20). Krüger bevat met slechts 8,8 gr khd per 100 gram het minste aantal khd.

Voedingswaarde

Calorieën: 763kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven