Zuivelvrije trifle van kokoskoekjes, frambozencrème en kokos limoencurd
Een heerlijke zuivelvrije trifle van koolhydraatarme kokoskoekjes, een frambozencrème van kokosroom en een kokos limoencurd. De perfecte afsluiting van een luxe (kerst)diner of een verwentoetje voor Valentijnsdag.
Van kokosolie
Deze trifle wordt gemaakt met een limoencurd op basis van kokosolie. Dat betekent dat de curd ook wat harder kan worden als je het bewaart in de koelkast of een koude keuken. Waar je een gewone curd lang kan bewaren in de koelkast is dat met deze curd dus wel iets lastiger.
Wat te doen met al die eiwitten…?
Tip: er gaan veel eidooiers in de trifle. Een deel van de eiwitten kun je gebruiken in de kokoskoekjes. Wat je over houdt kun je invriezen. Daar kun je een ijsblokjes vorm voor gebruiken. Zodra ze hard zijn kun je ze eruit halen en bij elkaar bewaren. Zo kun je ze altijd gebruiken in kleine, afgebakende eenheden.
Dieet en ‘vrij van’
Alle ingrediënten van deze curd zijn koolhydraatarm. Toch is de trifle koolhydraatbeperkt vanwege de grote hoeveelheid frambozen die gebruikt wordt. Om de trifle meer koolhydraatrarm te maken kun je deze hoeveelheid wel beperken. Gebruik dan alleen frambozen in de crème, niet los en neem ook geen frambozen toplaagje. Omdat geen zuivel gebruikt wordt is de trifle paleo.
Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Benodigdheden
- koelkast
- garde
- pan en kom voor au bain Marie
- Oven +bakplaat
- 6 glaasjes
Ingrediënten
Koekjes (1e laagje)
- 100 gr kokosrasp
- 1 ei
- 50 gr kokosolie
- 40 gr erythritol
Kokos limoencurd (2e laagje)
- 12 eidooier
- 8 limoen
- 200 gr kokosolie
- 60 gr erythritol poedersuiker
Frambozencrème (3e laagje)
- 240 gr frambozen 1 diepvriespakje
- 240 gr kokosroom uit 2 blikken
Gepureerde frambozen (4e of toplaagje)
- 25 tot 50 gr frambozen per toplaag, diepvries
Optioneel
- enkele losse frambozen vers, voor tussen de laagjes + garnering
Bereiding
- De laagjes kunnen een dag van tevoren of 's ochtends gemaakt worden. Dat is voor de koekjes zelfs beter want die worden daar alleen maar lekkerder van en de curd heeft even de tijd nodig om af te koelen.
- De frambozenlaag hoeft niet van tevoren gemaakt te worden, maar het is wel fijn om het af te hebben als je een heel diner aan het maken bent. Vooral het zeven van de pitjes kost even wat tijd (en geduld).
- Zet wel zo ver mogelijk van tevoren de blikken kokosmelk in de koelkast. Sommige blikken doe er wat langer over om room te voelen dan andere.
Koekjes (1e laagje)
- Kijk voor de bereiding van de koekjes hier: kokoskoekjes (neem het basisrecept).
- Het recept is voor 6 koekjes. Dus voor 6 laagjes. Je hebt 1 koekje nodig per laag (onderaan een breed wijnglas net wat meer, bij een dun glaasje net wat minder).
- Om ze een dagje te bewaren kun je ze wikkelen in het bakpapier waarop je ze gebakken hebt.
Kokos limoencurd (2e laagje)
- Kijk voor de bereiding van het gele curdlaagje hier: kokos limoencurd.
- Als je de curd een dag van tevoren maakt, zet dan even weg in de koelkast. Haal de curd een uurtje van te voren weer uit de koelkast, anders is hij veel te hard. Maak je hem in de ochtend zet dan afgesloten weg op (niet te hoge) kamertemperatuur.
Gepureerde frambozen (toplaagje)
- Voor de frambozencrème gebruik je ongeveer 1 pakje diepvries frambozen en kokosroom van 2 blikken.
- Laat de frambozen ontdooien, maak een mousse met de staafmixer en prak ze door een zeef zodat je geen pitjes in je crème hebt. Dit is best even een tijdrovend klusje. Doe het dus het liefst van tevoren.
- Schep de room uit de blikken kokosmelk en voeg toe aan de gezeefde frambozen. Het doorzichtige kokoswater gebruik je niet. Meng met de staafmixer tot je geen roomklontjes meer ziet.
- De crème is iets warmer geworden door het verwerken. Zet weg in de koelkast om weer wat dikker te laten worden. Haal eruit als je de trifle gaat samenstellen.
Samenstellen
- Samenstellen van de trifle is eenvoudig. Verkruimel een koekje in hapklare brokjes. Daar overheen schep je de curd. Als je wilt leg je daarop 4 à 5 verse frambozen en die laag vul je op met frambozencrème. Het kan ook prima zonder die verse frambozen.
- Als je wilt kun je de trifle aftoppen met een laagje gepureerde frambozen (ook weer zonder pitjes). Daar overheen kunnen dan weer wat verse frambozen of wat overgebleven stukjes koek.
- Het maken van de laagjes gaat het makkelijkst met een theelepeltje. Schep de curd of de crème eerst in het midden op een hoopje en duw het dan vanuit het midden tegen de randen aan. Dat is makkelijker dan het meteen tegen de randen aan te scheppen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Leuk recept? Geef een rating en laat een reactie achter!