| | | | |

Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: koolhydraatarm basisrecept zonder suiker

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Panna cotta is de moeder van alle romige puddinkjes. Het is een Italiaans toetje dat (zoals de meeste Italiaanse gerechtjes) super simpel is, maar o zo lekker! Panna cotta betekent gekookte room. En meer dan dat is het eigenlijk niet: het heeft alleen nog suiker en gelatine nodig. Nou doe ik het natuurlijk weer net even anders: niet met slagroom maar met kokosmelk. En niet met suiker maar met zoetstof. Daardoor past deze panna in een koolhydraatarm dieet.

Eet je af en toe natuurlijke suiker? Dan kun je ook eens kijken bij deze panna cotta met kokosbloesemsuiker (ook van kokosmelk). Die past in een een paleo en AIP dieet.

Welke zoetstof?

De enige twee zoetstoffen die op dit moment door natuurvoedingsdeskundigen worden aangeraden zijn pure, groene stevia en erythritol. Groene stevia bestaat alleen uit de gemalen blaadjes van de stevia plant. Maar dat heeft een bittere bijsmaak. Het liefst gebruik ik daarom pure erythritol in koolhydraatarme recepten.

Maar ook daaraan zitten nadelen. Erythritol heeft namelijk de neiging weer korrelig te worden als het afkoelt. Een alternatief is vloeibare stevia. Het gaat dan om zo onbewerkt mogelijke druppels. Een andere optie is erythritol in een mengeling met ‘witte’, bewerkte stevia met erythritol. Dat kristalliseert iets minder, maar soms nog wel merkbaar.

Allulose

Een andere optie is allulose. Deze zoetstof wordt in Amerika veel gebruikt maar is nog niet goedgekeurd door de EU. Er zijn ook nog geen adviezen van Nederlandse natuurvoedingsdeskundigen waarvan ik graag de adviezen volg. Ik ben er sinds kort wel al zelf mee aan het experimenteren. In dit recept werkte het goed. Allulose is te koop bij iHerb. Bij Nederlandse aanbieders mag het nog niet verkocht worden.

Gelatine

Je kunt gelatine blaadjes gebruiken uit de supermarkt. De meest verkochte zijn de blaadjes van de Oetker. Op dr moment wegen die blaadjes rond de 1,75 gram. De gewichten kunnen per merk verschillen en vroeger waren de dr Oetker blaadjes net iets zwaarder.

Liever gebruik je grasgevoerde, biologische gelatine. Dat bevat meer goede voedingsstoffen en geen schadelijke toevoegingen. Grasgevoerde gelatinepoeder kun je online kopen bij natuurvoedingswinkels. De bekendste is van Great Lakes. Deze is al een tijdje uitverkocht. Als alternatief kun je deze van Planet Paleo bestellen bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met code Eetlekkersanders5.

Agar agar

Gelatine is niet vegan en niet geschikt bij een laag histamine dieet. wordt soms gemaakt van varken. Dan is het ook niet koosjer of halal.

Agar agar is een prima alternatief. Je gebruikt in dit geval iets meer dan 4x zo weinig. Verder laat je het in tegenstelling tot gelatine juist even meekoken.

Hoeveelheid gelatine

Ik vind zelf een niet te dikke panna cotta erg lekker. Je loopt dan wel kans dat hij wat minder snel opstijft en hij komt ook wat moeilijker het vormpje uit. Zelf vind ik deze koolhydraatarme panna cotta lekker met 4,5 tot 4,75 gram op 400 ml kokosmelk, maar je kunt eventueel tot een kleine 6 gram gaan als dat beter uitkomt.

Ik dacht dat er flink veel meer gelatine of agar agar nodig zou zijn dan bij een panna cotta met (kokosbloesemsuiker)suiker. Dat bleek in de praktijk mee te vallen. Het opstijven wordt meer beïnvloed door het vetgehalte van de kokosmelk en de duur in de koelkast dan de suiker.

Als je met velletjes werkt is 5,25 gram erg makkelijker werken. Als je weet hoeveel je blaadjes wegen heb je dan geen weegschaal nodig en kun je afmeten in drie hele en 1 half blaadje.

Agar agar is te koop in voorverpakte zakjes van 1 gram of in bulk. Ook dan is een weegschaaltje nodig.

Weegschaaltje

Een theelepel poeder weegt ongeveer 3 gram, meestal gelijk gesteld aan 2 blaadjes. Maar blaadjes en vooral theelepels zijn erg variabel. Dus poeder (en blaadjes als je het gewicht niet weet) kun je het beste met een klein grammen weegschaaltje afmeten. Ik heb zelf dit weegschaaltje, één van de goedkopere en gaat al jaren mee

Hoeveel porties

Er zijn verschillende vormpjes te koop van 80 tot 150 ml. Het aantal porties is op basis van grote vormpjes. Bij kleine kun je er vijf maken.

Ik heb de hoeveelheid van dit recept vooral afgestemd op de ingrediënten. Namelijk op een heel blik of een groot pakje kokosmelk. Zo hou je geen restjes over.

Vormpjes

Vormpjes verschillen niet alleen wat inhoud betreft maar ook in functionaliteit en materiaal. Ik had zelf eerst vrij eenvoudige vormpjes. Dat zijn deze vormpjes met een tulbandachtig reliëf (zoals op de foto). Als het je lukt ze netjes te storten (uit het vormpje op een bordje) zien deze er heel m

Maar dat storten is wel een dingetje. Daarom heb ik nu deze vormpjes met een ‘dekseltje’. Ze hebben niet alleen een deksel voor de bovenkant maar vooral aan de onderkant. Hiermee kan je het vacuüm opheffen en dan glijdt de pudding er net wat makkelijker uit. Een andere optie zijn deze van roestvrij staal. Die zijn makkelijker licht te verwarmen zodat het storten ook wat makkelijker gaat.

Tips

Gelatine:

 • Gelatine heeft eerst verwarming nodig en daarna afkoeling. Een pannetje en een koelkast zijn dus essentieel. Op kamertemperatuur wordt gelatine niet goed stevig.
 • Gelatine kook je liever niet, maar los het op in nog hete room. De room zelf moet wél even koken.
 • Als je met blaadjes werkt moet je ze eerst goed weken in koud water. Ze moeten echt helemaal zacht zijn. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Los ze één voor één op in de vloeistof. meng met een (kleine) garde.
 • Hoeveelheden in recepten zijn afgestemd op het soort room (dikte), wel of geen suiker en hoeveel, toevoeging van andere vloeistof en het al af niet gebruiken van fruit.

Storten:

 • Eerst de bodem licht lostrekken van het vormpje. Met iets duns, maar niet puntig. Bijvoorbeeld een afgerond mes.
 • Loskomen van de rest kan door het vacuüm op te heffen of door kort te verwarmen. Dat kan onder een warme kraan of in een beker met warm water.
 • Neem de tijd. Haastig storten wordt gegarandeerd chaos.
 • Lever het alleen maar irritatie op? Gebruik dan een mooi glaasje en eet het direct daaruit.
Dieet en ‘vrij van’

Zuivelvrij, koolhydraatarm en paleo. Niet vegan door de gelatine. Niet AIP door de zoetstof.

Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: koolhydraatarm basisrecept zonder suiker

Marjolein
Makkelijk te maken koolhydraatarme panna cotta van kokosmelk.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Basisrecept, Pasen
Gang Toetjes
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 238 kcal

Benodigdheden

 • 4 puddingvormpjes tips in tekst boven recept
 • (steel)pannetje
 • garde
 • kommetje met koud water
 • grammen weegschaaltje voor gelatinepoeder of blaadjes met onbekend gewicht
 • beker met heet water optioneel

Ingrediënten
  

 • 400 ml kokosmelk uit pak of blik, ik had 17% vet (is redelijk standaard)
 • 5 gr gelatine ongeveer 3 blaadjes van 1,75gr of 3,5 blaadjes van 1,5gr
 • of 1 gram agar agar
 • 30 gr witte stevia of 40 gr allulose
 • 1 snuf zout

Optioneel

 • 1 tl Bourbon vanille poeder of een stokje

Topping

Bereiding
 

Voorbereiding

 • Bij blaadjes gelatine:
  Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in koud water. Mag langer. Zorg dat de blaadjes niet aan elkaar plakken.
  Bij gelatinepoeder of agar agar sla je deze stap over.

Melk koken

 • Breng de kokosmelk aan de kook met de witte stevia, de vanille (als je dat gebruikt) en het zout. Laat even doorkoken, roer door met de garde.
  Let op: dit werkt hetzelfde als met slagroom of melk. Het lijkt in het begin lang te duren. Maar als het gaat koken, dan kookt het ook heel snel over. Haal dan even van het vuur of zet lager.
 • Zet het vuur uit. Knijp het vocht uit de blaadjes. Laat ze daarna één voor één in de melk oplossen en meng met de garde goed door.
  Gebruik je poeder? Laat het vuur dan zachtjes aan en geeft het poeder even de kans om opgenomen te worden.
  Gebruik je agar agar? Laat dan juist goed meekoken. De melk wordt dan al iets lobbiger.
 • Laat even in het pannetje afkoelen. Hoe kouder de pudding is, des te minder zakt de vanille direct naar onderen (en zit alles na omdraaien in de bovenkant). Maar het moet nog wel goed schenkbaar zijn als je de vormpjes vult.
  Bij gebruik van agar agar laat je de melk ook even in de pan zitten. De lobbigheid zakt namelijk wat in bij het afkoelen. Bij direct inschenken zal de pudding in het midden wat inzakken.
 • Verdeel over de vormpjes. Als ze nog erg heet zijn: laat de vormpjes nog even buiten de koelkast af koelen. Zet ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast. Hoe langer des te stijver de panna cotta wordt.
  Bij agar agar gaat dit sneller en indien nodig kan het opstijven ook op kamertemperatuur.

Storten, vlak voor opdienen

 • Steek de vormpjes langs de rand zoveel los zonder de pudding kapot te maken. Een klein afgerond, plat mes werkt erg fijn.
 • Als je een beetje flexibele vormpjes hebt kun je deze aan alle kanten wat inknijpen. Heb je vormpjes waarmee je het vacuum kunt wegnemen kun je ze direct al omdraaien op het bord waarop je gaat serveren.
 • Komen ze niet goed los? Tap dan een beker of kommetje heet water. Hou een vormpje aan de bovenkant vast en laat de vorm een paar seconden in het water hangen. Haal eruit, maak licht droog en probeer dan nog eens om ze uit te storten.
 • Serveer je topping over de panna cotta. Eet smakelijk!

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

De hoeveelheid is gebaseerd op een groot pakje of een blik kokosmelk. Het is geschikt voor 4 vormpjes van ongeveer 120 tot 150 ml. Bij kleinere vormpjes kun je er beter meer maken, anders hou je erg veel over. Zo zou je 5 vormpjes van 100 ml tot een stukje onder de rand vullen.

Voedingswaarde

Calorieën: 238kcal | Koolhydraten: 3gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 21g | MO vet: 0.3g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.003mg | Vitamine B6: 0.03mg | Vitamine C: 3mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 115mg | Magnesium: 38mg | Kalium: 267mg | Calcium: 17mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 17µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 102mg | Selenium: 7µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven