| | | |

Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: basisrecept met kokosbloesemsuiker

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Panna cotta is de moeder van alle romige puddinkjes. Het is een Italiaans toetje dat (zoals de meeste Italiaanse gerechtjes) super simpel is, maar o zo lekker! Panna cotta betekent gekookte room. En meer dan dat is het eigenlijk niet: het heeft alleen nog suiker en gelatine nodig. Nou doe ik het natuurlijk weer net even anders: niet met slagroom maar met kokosmelk. En niet met witte suiker maar met kokosbloesemsuiker. Verder een snufje zout en echte Bourbon vanille. Daardoor is deze panna cotta zuivelvrij en paleo.

Wil je liever helemaal geen suiker eten? Kijk dan bij deze koolhydraatarme panna cotta. Het recept is bijna helemaal hetzelfde maar bevat zoetstof in plaats van kokosbloesemsuiker.

Gelatine

Je kunt gelatine blaadjes gebruiken uit de supermarkt. De meest verkochte zijn de blaadjes van de Oetker. Op dr moment wegen die blaadjes rond de 1,75 gram. De gewichten kunnen per merk verschillen en vroeger waren de dr Oetker blaadjes net iets zwaarder.

Liever gebruik je grasgevoerde, biologische gelatine. Dat bevat meer goede voedingsstoffen en geen schadelijke toevoegingen. Grasgevoerde gelatinepoeder kun je online kopen bij natuurvoedingswinkels. De bekendste is van Great Lakes. Deze is al een tijdje uitverkocht. Als alternatief kun je deze van Planet Paleo bestellen bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met code Eetlekkersanders5.

Hoeveel blaadjes gelatine

Ik vind zelf een niet te dikke panna cotta erg lekker. Je loopt dan wel kans dat hij wat minder snel opstijft en hij komt ook wat moeilijker het vormpje uit. Werk je met blaadjes? Ga dan uit van 5 gram op 400 ml kokosmelk, in samenhang met de hoeveelheid suiker (want dat maakt ook iets dikker). Maar met afmeten in velletjes is 5,25 gram wat makkelijker werken.

Hoeveel gelatine poeder

Poeder kun je afmeten in theelepels. Maar Nederlandse theelepels zijn erg variabel. Ik ga uit van de Amerikaanse theelepel. Die zijn 5 ml. Eén theelepel poeder weegt een kleine 3 gram. Hou er rekening mee dat je poeder weekt in wat water. Ik ga daarom meestal wat hoger zitten ih de hoeveelheid.

Weegschaaltje

Je kunt zowel lepels als blaadjes afmeten met een klein grammen weegschaaltje. Ik heb zelf dit weegschaaltje, één van de goedkopere en gaat al jaren mee

Hoeveel porties

Er zijn verschillende vormpjes te koop van 80 tot 150 ml. Het aantal porties is op basis van grote vormpjes. Bij kleine kun je er vijf maken.

Ik heb de hoeveelheid van dit recept vooral afgestemd op de ingrediënten. Namelijk op een heel blik of een groot pakje kokosmelk. Zo hou je geen restjes over.

Vormpjes

Vormpjes verschillen niet alleen wat inhoud betreft maar ook in functionaliteit en materiaal. Ik had zelf eerst vrij eenvoudige vormpjes. Dat zijn deze vormpjes met een tulbandachtig reliëf (zoals op de foto). Als het je lukt ze netjes te storten (uit het vormpje op een bordje) zien deze er heel m

Maar dat storten is wel een dingetje. Daarom heb ik nu deze vormpjes met een ‘dekseltje’. Ze hebben niet alleen een deksel voor de bovenkant maar vooral aan de onderkant. Hiermee kan je het vacuüm opheffen en dan glijdt de pudding er net wat makkelijker uit. Een andere optie zijn deze van roestvrij staal. Die zijn makkelijker licht te verwarmen zodat het storten ook wat makkelijker gaat.

Tips

Gelatine:

  • Gelatine heeft eerst verwarming nodig en daarna afkoeling. Een pannetje en een koelkast zijn dus essentieel. Op kamertemperatuur wordt gelatine niet goed stevig.
  • Gelatine kook je liever niet, maar los het op in nog hete room. De room zelf moet wél even koken, samen met de suiker.
  • Als je met blaadjes werkt moet je ze eerst goed weken in koud water. Ze moeten echt helemaal zacht zijn. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven. Los ze één voor één op in de vloeistof. meng met een (kleine) garde.
  • Hoeveelheden in recepten zijn afgestemd op het soort room (dikte), wel of geen suiker en hoeveel, toevoeging van andere vloeistof en het al af niet gebruiken van fruit.

Storten:

  • Eerst de bodem licht lostrekken van het vormpje. Met iets duns, maar niet puntig. Bijvoorbeeld een afgerond mes.
  • Loskomen van de rest kan door het vacuüm op te heffen of door kort te verwarmen. Dat kan onder een warme kraan of in een beker met warm water.
  • Neem de tijd. Haastig storten wordt gegarandeerd chaos.
  • Lever het alleen maar irritatie op? Gebruik dan een mooi glaasje en eet het direct daaruit.
Dieet en ‘vrij van’

Zuivelvrij, paleo en AIP. Niet vegan door de gelatine. Niet suikervrij of lowcarb door de kokosbloesemsuiker.

Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: basisrecept met kokosbloesemsuiker

Marjolein
Makkelijk te maken panna cotta van kokosmelk met kokosbloesemsuiker.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Paleo
Trefwoord Basisrecept, Pasen, Valentijnsdag
Gang Toetjes
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 278 kcal

Benodigdheden

  • 4 puddingvormpjes tips in tekst boven recept
  • (steel)pannetje
  • garde
  • kommetje met koud water
  • grammen weegschaaltje voor gelatinepoeder of blaadjes met onbekend gewicht
  • beker met heet water optioneel

Ingrediënten
  

  • 400 ml kokosmelk uit pak of blik, ik had 17% vet (is redelijk standaard)
  • 3 blaadjes gelatine
  • of 2 tl gelatine poeder + 2 el water
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 tl Bourbon vanille poeder of een stokje
  • 1 snuf zout

Topping

Voor laag histamine

  • Bourbon vanille poeder SIGHI 1, eventueel weglaten

Bereiding
 

  • Laat de gelatine minimaal 10 minuten weken in koud water. Mag langer.
    Blaadjes in ruim water, dat knijp je er weer uit. Zorg dat de blaadjes niet aan elkaar plakken. Poeder 1 2 el. Dat gaat mee de panna cotta in.
  • Breng de kokosmelk aan de kook met de suiker, de vanille en het zout. Laat even doorkoken, roer door met de garde. Let op: dit werkt hetzelfde als met slagroom of melk: het duurt even maar als het gaat koken kookt het ook heel snel over.
  • Zet het vuur uit. Voeg de gelatine toe.
    Dik geworden poeder in z'n geheel. Blaadjes knijp dje uit. Laat in de melk oplossen en meng met de garde goed door.
  • Laat even in het pannetje afkoelen. Hoe kouder de pudding is, des te minder zakt de vanille direct naar onderin (en zit alles na omdraaien in de bovenkant). Maar het moet nog wel goed schenkbaar zijn als je de vormpjes vult.
  • Verdeel over de vormpjes. Als ze nog erg heet zijn: laat de vormpjes nog even buiten de koelkast af koelen. Zet ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Steek de vormpjes langs de rand zoveel los zonder de pudding kapot te maken. Een klein afgerond, plat mes werkt erg fijn.
  • Als je een beetje flexibele vormpjes hebt kun je deze aan alle kanten wat inknijpen. Heb je vormpjes waarmee je het vacuum kunt wegnemen kun je ze direct al omdraaien op het bord waarop je gaat serveren.
  • Komen ze niet goed los? Tap dan een beker heet water. Hou een vormpje aan de bovenkant vast en laat de vorm een paar seconden in het water hangen. Haal eruit, maak licht droog en probeer dan nog eens om ze uit te storten.
  • Serveer je topping over de panna cotta. Eet smakelijk!

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Video

Notities

De hoeveelheid is gebaseerd op een groot pakje of een blik kokosmelk. Het is geschikt voor 4 vormpjes van ongeveer 120 tot 150 ml. Bij kleinere vormpjes kun je er beter meer maken, anders hou je erg veel over. Zo zou je 5 vormpjes van 100 ml tot een stukje onder de rand vullen.

Voedingswaarde

Calorieën: 278kcal | Koolhydraten: 14gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 21g | MO vet: 0.3g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.003mg | Vitamine B6: 0.03mg | Vitamine C: 3mg | Vitamine E: 0.2mg | Natrium: 139mg | Magnesium: 38mg | Kalium: 267mg | Calcium: 17mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 17µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 102mg | Selenium: 7µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven