12 zuivelvrije en koolhydraatarme toetjes

Toetjes zonder melk en suiker kun je nauwelijks in de winkel kopen. Daarom heb ik 12 toetjes verzameld die je makkelijk thuis kunt maken.

Er zijn 3 belangrijke ingrediënten bij het maken van romige en zuivelvrije toetjes. Om melk of room te vervangen gebruik ik ei en twee vegan opties: chiazaad en kokosmelk of -room. Van zowel ei, chiazaad en kokosmelk heb ik 4 voorbeeldjes ter inspiratie.

Ook avocado kun je gebruiken, dat werkt met name goed in combinatie met chocola om chocolademousse mee te maken. Daar is de trifle met chocolademousse en lemoncurd een voorbeeld van. Deze vind je bij de ‘ei’ voorbeeldjes (lemoncurd bevat ei).

Ik gebruik soms wel roomboter in mijn recepten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Ik gebruik voor de toetjes die ik hier verzameld heb alleen bij de lemoncurd en één soort chocolademousse roomboter. Voor de lemoncurd is er een alternatief met kokosolie. Voor de chocolademousse is er het alternatief met de avocado.

Ei

Ei gaat stollen rond de 70 graden. Als je het vervolgens mengt met (plantaardige) melk of room klrijg je een mooie volle crème of room. Zo kun je bijvoorbeeld vla of lemoncurd maken of een puddinkje dat veel weg heeft van een flan of panna cotta.

Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
Zacht puddinkje van ei en amandelroom. Lijkt op een flan, maar dan zonder melk, suiker of verdikkingsmiddelen. Makkelijk te maken door te stomen. Geen oven nodig.
Lees verder
Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle die zomaar eens de perfecte afsluiting kan zijn van je luxe (kerst)diner. De trifle is net niet helemaal koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt omdat cacao wordt gebruikt. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.
Lees verder
Chiapudding met vanille lemoncurd
De lekkerste en romigste pudding die ik heb gegeten sinds ik geen zuivel meer eet. Deze pudding is koolhydraatarm en zuivelvrij, maar heerlijk zoet en romig. Het combineert een 'overnight chia' met een vanille lemoncurd. De curd heb je wellicht al in de koelkast staan, anders kun je dit redelijk snel maken.
Lees verder
‘Vlaflip’ van rabarberpudding met aardbei
Klassiek toetje van yoghurt en vla, maar dan in een ander jasje. Koolhydraatarm en je kunt kiezen voor plantaardige yoghurt. Ook de vla is niet van zuivel. Het lijkt een beetje op pudding. Je maakt het van rabarber compote met eidooier.
Lees verder
Kokosroom

Kokosmelk bevat al veel vet, dat werkt prima voor bijvoorbeeld puddinkjes die je verder stevigheid kunt geven met gelatine. Zo heb ik ook een mangopudding gemaakt.

Als voorbeeld hier een kersenpudding met witte chocola. Je maakt de gelatine eerst zacht in koud water, daarna knijp je het uit en meng je het door de warme vloeistof. De gelatine moet daarna wel even de tijd krijgen om in de koelkast op te stijven. Gelatine is overigens niet vegan.

Kersenpudding met witte chocola
Fluweelzachte pudding van kersen en witte chocola. De basis is van kokosmelk. De witte chocola is zuivelvrij en gezoet met erythritol, dus suikervrij. Verder heb ik aan de pudding geen suiker of extra zoetstoffen toegevoegd.
Lees verder

Het verstevigen van de melk kan ook met agar agar. Dat is poeder gemaakt van zeewier en dus wel vegan. Eén gram agar agar staat ongeveer gelijk aan 4 blaadjes gelatine. Maar als je gerecht zuur is heb je meer nodig. En het kan per soort iets verschillen. Agar agar wordt al stijf op kamertemperatuur (wel eerst verwarmen). Het hoeft dus niet de koelkast in (mag wel).

Bosbessenpudding
Een heerlijke bosbessenpudding van kokos- en amandelmelk met blauwe bessen. Glutenvrij, zuivelvrij en paleo. Als je wilt ook koolhydraatarm. Verstevigd met agar agar dus ook vegan.
Lees verder

Je kunt het waterige deel van kokosmelk ook afscheiden van het vettere deel. Dat kan door een blik minimaal een dag in de koelkast te zetten (liever langer, ik gebruik de koelkast gewoon als voorraadkast). Het dikke deel, dat vaak kokosroom genoemd wordt, schep je er dan makkelijk uit. Als je de room mengt met fruit krijg je een heerlijke crème die makkelijk in toetjes te verwerken is.

Ik heb een voorbeeld van kokosroom met frambozen.

Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Deze zuivelvrij én koolhydraatarme trifle zou zo maar eens de perfecte afsluiting kunnen zijn van je luxe (kerst)diner
Lees verder

En een voorbeeld van kokosroom met mango.

Koffie notencrème met mango kokosroom
Een heerlijk romig toetje (of ontbijtje) met espresso, amandelpasta, mango en kokosroom. Zuivelvrij, glutenvrij, suikervrij, paleo en koolhydraatbeperkt.
Lees verder
Chiazaad

Chiazaad krijgt een puddingachtig omhulsel als je het laat weken in een vloeistof. Dat heeft wel minimaal een uurtje nodig. Maar het leent zich ook uitstekend om ’s avonds te maken en dan ’s ochtends als ontbijt te nemen. Het wordt daarom ook wel overnight chia genoemd. Je kunt de pudding ook nog even pureren, dan proef je minder de structuur van de zaadjes.

Als vloeistof kun je gewoon water nemen. Maar ook bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk, zoals in combinatie met rode bieten.

Rode bietenpudding met gekonfijte citroen
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken.
Lees verder

Je kunt een overnight chia ook combineren met cacao, dan krijg je een heerlijke chocoladepudding.

Chocoladepudding van chiazaad
Heerlijke chocoladepudding van overnight chia met cacao. Afgetopt met verse aardbeien.
Lees verder

En tot slot twee voorbeelden hoe je overnight chia kunt combineren met amandelpasta.

Frambozencrème met paranoten
Een zacht en romig toetje zonder zuivel en glutenvrij. Koolhydraatarm, paleo en vegan. Op een natuurlijke manier gezoet door de frambozen. Je hebt dus helemaal geen suiker, zoetstof, vla, ei of slagroom nodig.
Lees verder
Amandelpudding met mangomousse
Heerlijke stevige chiapudding met amandelpasta met daar bovenop een luchtige mousse van opgeklopt eiwit en mango.
Lees verder

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *