12 zuivelvrije en koolhydraatarme toetjes
Toetjes zonder melk en suiker kun je nauwelijks in de winkel kopen. Daarom heb ik 12 toetjes verzameld die je makkelijk thuis kunt maken.
Er zijn 3 belangrijke ingrediënten bij het maken van romige en zuivelvrije toetjes. Om melk of room te vervangen gebruik ik ei en twee vegan opties: chiazaad en kokosmelk of -room. Van zowel ei, chiazaad en kokosmelk heb ik 4 voorbeeldjes ter inspiratie.
Ook avocado kun je gebruiken, dat werkt met name goed in combinatie met chocola om chocolademousse mee te maken. Daar is de trifle met chocolademousse en lemoncurd een voorbeeld van. Deze vind je bij de ‘ei’ voorbeeldjes (lemoncurd bevat ei).
Ik gebruik soms wel roomboter in mijn recepten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Ik gebruik voor de toetjes die ik hier verzameld heb alleen bij de lemoncurd en één soort chocolademousse roomboter. Voor de lemoncurd is er een alternatief met kokosolie. Voor de chocolademousse is er het alternatief met de avocado.
Ei
Ei gaat stollen rond de 70 graden. Als je het vervolgens mengt met (plantaardige) melk of room klrijg je een mooie volle crème of room. Zo kun je bijvoorbeeld vla of lemoncurd maken of een puddinkje dat veel weg heeft van een flan of panna cotta.
Kokosroom
Kokosmelk bevat al veel vet, dat werkt prima voor bijvoorbeeld puddinkjes die je verder stevigheid kunt geven met gelatine. Zo heb ik ook een mangopudding gemaakt.
Als voorbeeld hier een kersenpudding met witte chocola. Je maakt de gelatine eerst zacht in koud water, daarna knijp je het uit en meng je het door de warme vloeistof. De gelatine moet daarna wel even de tijd krijgen om in de koelkast op te stijven. Gelatine is overigens niet vegan.
Het verstevigen van de melk kan ook met agar agar. Dat is poeder gemaakt van zeewier en dus wel vegan. Eén gram agar agar staat ongeveer gelijk aan 4 blaadjes gelatine. Maar als je gerecht zuur is heb je meer nodig. En het kan per soort iets verschillen. Agar agar wordt al stijf op kamertemperatuur (wel eerst verwarmen). Het hoeft dus niet de koelkast in (mag wel).
Je kunt het waterige deel van kokosmelk ook afscheiden van het vettere deel. Dat kan door een blik minimaal een dag in de koelkast te zetten (liever langer, ik gebruik de koelkast gewoon als voorraadkast). Het dikke deel, dat vaak kokosroom genoemd wordt, schep je er dan makkelijk uit. Als je de room mengt met fruit krijg je een heerlijke crème die makkelijk in toetjes te verwerken is.
Ik heb een voorbeeld van kokosroom met frambozen.
En een voorbeeld van kokosroom met mango.
Chiazaad
Chiazaad krijgt een puddingachtig omhulsel als je het laat weken in een vloeistof. Dat heeft wel minimaal een uurtje nodig. Maar het leent zich ook uitstekend om ’s avonds te maken en dan ’s ochtends als ontbijt te nemen. Het wordt daarom ook wel overnight chia genoemd. Je kunt de pudding ook nog even pureren, dan proef je minder de structuur van de zaadjes.
Als vloeistof kun je gewoon water nemen. Maar ook bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk, zoals in combinatie met rode bieten.
Je kunt een overnight chia ook combineren met cacao, dan krijg je een heerlijke chocoladepudding.
En tot slot twee voorbeelden hoe je overnight chia kunt combineren met amandelpasta.

