Zoete ontbijt farinata met pompoen en pecannnoten – stevige koek van kikkererwtenmeel (glutenvrij, lowcarb en vegan)
Farinata di ceci is een traditioneel Italiaans flatbread…, of pizza of pannenkoek. Ceci betekent kikkererwten: de koek is gemaakt van kikkererwtenmeel. Een farinata dus al helemaal van zichzelf glutenvrij! Als je er pompoen in doet wordt hij heerlijk zoet en kun je er een heel lekker ontbijtje van maken.
Wat is een farinata?
Farinata wordt gemaakt van een dun beslag in een pan in de oven. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten. Ieder dorp heeft wel een eigen variant. Het is ook wel bekend onder de naam ‘Cecina’. In Zuid-Frankrijk kennen ze deze koek ook, daar heet het een ‘Socca’.
Het orgineel met een twist
Naast kikkererwten bevat een farinata meestal rozemarijn, zwarte peper en zout. Een hartig gerecht dus, dat gegeten wordt als voorafje of bijgerecht. Maar ik dacht: daar kun je ook een zoete ontbijtvariant van te maken. Ik heb in dit geval pompoen en pecannoten gebruikt en lekkere specerijen: kaneel, venkelzaadjes en vanille.
Zoete ontbijt farinata met pompoen en pecannoten
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- 1 gietijzeren skillet of ovenbestendige pan (24/25cm), of quichevorm (20/21cm), of vorm met bakpapier
- kom + garde
Ingrediënten
- 100 gr kikkererwtenmeel
- 50 gr pompoen
- 200 ml water
- 2 el extra vierge olijfolie of avocado of notenolie
- 1 el Ery Bronze (bruine erythritol)
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- ½ tl venkelzaad gemalen
- ½ tl kaneel
- 25 gr pecannoten = handje
- ½ tl (Keltisch zee)zout
- milde olijfolie om in te vetten
Bereiding
- Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Stoom of kook de pompoenblokjes kort, ze hoeven niet helemaal gaar te worden, maar zacht genoeg om te pureren (helemaal gaar worden ze straks nog in de oven).
- Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de pompoen toe aan het beslag en pureer met de staafmixer.
- Maal of vijzel de venkelzaadjes (ik gebruik daarvoor een koffiemolentje). Voeg de de extra vierge olie toe aan het beslag, samen met de gemalen venkelzaadjes, de kaneel, de vanille, de zoetstof en zout naar smaak.
- Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even en giet het beslag in de pan.
- Zet de pan in de oven. Eerst ongeveer 12 minuten. Dan wordt het beslag dikker en kun je de pecannoten erop leggen. Dan nog 18 minuten (bij elkaar dus een half uur) om verder te garen. Dit kan in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van bovenaf, om een lekker korstje erop te krijgen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!