| | | | | | | | |

Zoete ontbijt farinata met pompoen en pecannnoten – stevige koek van kikkererwtenmeel (glutenvrij, lowcarb en vegan)

Farinata di ceci is een traditioneel Italiaans flatbread…, of pizza of pannenkoek. Ceci betekent kikkererwten: de koek is gemaakt van kikkererwtenmeel. Een farinata dus al helemaal van zichzelf glutenvrij! Als je er pompoen in doet wordt hij heerlijk zoet en kun je er een heel lekker ontbijtje van maken.

Wat is een farinata?

Farinata wordt gemaakt van een dun beslag in een pan in de oven. Vooral in Ligurië (rond Genua) wordt deze koek als snack, voorafje of bijgerecht gegeten. Ieder dorp heeft wel een eigen variant. Het is ook wel bekend onder de naam ‘Cecina’. In Zuid-Frankrijk kennen ze deze koek ook, daar heet het een ‘Socca’.

Het orgineel met een twist

Naast kikkererwten bevat een farinata meestal rozemarijn, zwarte peper en zout. Een hartig gerecht dus, dat gegeten wordt als voorafje of bijgerecht. Maar ik dacht: daar kun je ook een zoete ontbijtvariant van te maken. Ik heb in dit geval pompoen en pecannoten gebruikt en lekkere specerijen: kaneel, venkelzaadjes en vanille.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, lowcarb (koolhydraatbeperkt) en vegan. Niet paleo of strikt koolhydraatarm door de kikkererwten.

Voor vrij van zaden geen venkelzaad gebruiken. Kaneel is schors en kan gegeten worden. Let wel.op de noten.

Zoete ontbijt farinata met pompoen en pecannoten

Marjolein
Farinata di ceci is een Italiaans flatbread van kikkererwten. Het wordt gemaakt van een dun beslag dat met pan en al de oven in gaat. Traditioneel met rozemarijn, zwarte peper en zout. Een hartig gerecht dus, dat gegeten wordt als voorafje of bijgerecht. Maar ik heb daar een zoete ontbijtvariant van gemaakt. Ik heb daarbij pompoen en pecannoten gebruikt en lekkere specerijen: kaneel, venkelzaadjes en vanille.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Vegan
Trefwoord Doordeweeks, Out of the box, Pannenkoek
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 308 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 50 gr pompoen
  • 200 ml water
  • 2 el extra vierge olijfolie of avocado of notenolie
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • ½ tl Bourbon vanille poeder
  • ½ tl venkelzaad gemalen
  • ½ tl kaneel
  • 25 gr pecannoten = handje
  • ½ tl (Keltisch zee)zout
  • milde olijfolie om in te vetten

Voor koolhydraatbeperkt en suikervrij

Voor vrij van zaden

  • variant GEEN venkelzaad

Bereiding
 

  • Meng het meel met het water. Klop luchtig met de garde. Zet daarna een half uurtje weg.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Stoom of kook de pompoenblokjes kort, ze hoeven niet helemaal gaar te worden, maar zacht genoeg om te pureren (helemaal gaar worden ze straks nog in de oven).
  • Het beslag is inmiddels wat romiger en luchtiger geworden. Voeg de pompoen toe aan het beslag en pureer met de staafmixer.
  • Maal of vijzel de venkelzaadjes (ik gebruik daarvoor een koffiemolentje). Voeg de de extra vierge olie toe aan het beslag, samen met de gemalen venkelzaadjes, de kaneel, de vanille en zout naar smaak.
  • Vet de pan goed in, met echt een flinke scheut milde olijfolie. Vergeet de randen niet! Mix het beslag nog even en giet het beslag in de pan.
  • Zet de pan in de oven. Eerst ongeveer 12 minuten. Dan wordt het beslag dikker en kun je de pecannoten erop leggen. Dan nog 18 minuten (bij elkaar dus een half uur) om verder te garen. Dit kan in een hete lucht oven met het rooster op een laag/midden niveau. Daarna 10 minuten op een hoger niveau met de gril van bovenaf, om een lekker korstje erop te krijgen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Bij een farinata gaat het beslag met pan en al de oven in. Gebruik dus een ovenbestendige pan! Ik gebruik zelf een gietijzeren pan. De hoeveelheid beslag is voor een pan van 16 cm (bodem diameter). Voor een pan van 18cm gebruik je een kwart van alles meer.
Tip: lekker rustiek om de stukken te serveren vanuit de pan op tafel. Maar het kan lastig zijn om de stukken mooi uit de pan te krijgen. Een idee is om eerst de koek in zijn geheel uit de pan te halen, in stukken te snijden en dan terug te leggen.

Voedingswaarde

Calorieën: 308kcal | Koolhydraten: 27gr | Eiwitten: 13gr | Vetten: 14gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 4g | EO vet: 7g | Vezels: 7gr | Vitamine A: 2686IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 5mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 136mg | Magnesium: 109mg | Kalium: 568mg | Calcium: 52mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 228µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 203mg | Selenium: 5µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept