Zoete bloemkool couscous met pistache en sinaasappel
Heerlijke bijgerecht van bloemkoolrijst, maar dan gekruid als een zoete couscous. Voor bij Indiase curry’s of bij Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse gerechten. Met pistachenoten en de rasp van sinaasappel: daar zit de meeste smaak aan en je voorkomt onnodig veel suikers. Het zoet komt van de specerijen: kaneel, kardemom en karwij. Optioneel kun je goji bessen toevoegen. Deze zijn alleen niet strikt paleo en niet koolhydraatarm.
Fan van bloemkool couscous? Kijk dan ook eens naar deze strikt koolhydraatarme couscous of de couscous met ras el hanout, wortel en walnoten.
Bloemkool
Van bloemkool kun je heerlijke koolhydraatarme en paleo bijgerechten maken. De meeste bekende is natuurlijk bloemkool rijst. Daar kun je heerlijke nasi goreng of nasi kuning mee maken. Kijk ook eens naar deze bloemkoolrijst met bosui en rode peper of deze Thaise variant met limoen en koriander.
Eigenlijk doe je bij een couscous hetzelfde. Alleen kies je dan andere kruiden en specerijen dan je zou doen als je er bijvoorbeeld nasi van zou maken.
Bloemkool rijst kun je kant en klaar kopen bij de supermarkt. Maar je kunt het heel makkelijk zelf maken van een verse bloemkool. Gewoon de roosjes klein maken en even door de keukenmachine laten hakselen. Als je een bloemkool niet in één keer op krijgt kun je de rijst invriezen, maar je kunt ook ingevroren roosjes kopen in de supermarkt.
Bloemkool rijst, of couscous in dit geval, kook je niet. Dan wordt het te zompig. Het lekkerste is kort roerbakken in wat olie en lekkere smaakmakers.
Dieet en ‘vrij van’
Dit gerecht is deels lowcarb, omdat er geen sinaasappelsap gebruikt wordt maar alleen de rasp. De couscous wordt vervangen door bloemkool. Maar het is daarmee niet koolhydraatarm: gedroogd fruit, is altijd hoog in koolhydraten. Je kunt er heel weinig gebruiken, maar je kunt ze ook weglaten. Ook als je de goji bessen weglaat is deze couscous niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Dit vanwege de ui en de pistachenoten.
Voor koolhydraatarm vervang je het gedroogde fruit door paprika en de pistache door pecan. Kijk hier voor een volledig koolhydraatarme couscous.
Goji bessen zijn nachtschade. Soms wordt dit wel gegeten in een paleo dieet. Voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade kun je de bessen vervangen door ander gedroogd gfruit zoals rozijnen of twee of drie Medjoul dadels in stukjes..
Zoete bloemkoolcouscous met pistache en sinaasappel
Benodigdheden
- rasp + groot mes
- keukenmachine om de bloemkool te malen tot rijst
- (elektrisch) koffiemolentje optioneel, om zaden te malen (vijzel kan ook)
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen
- 1 sjalotje (ui)
- 1 el sinaasappel, rasp van
- 1 handje pistachenootjes
- 1 handje goji bessen
- 1 tl karwijzaad
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl kardemom
Voor strik paleo en 'vrij van' nachtschade
- handje rozijnen GEEN gojibessen
- of 2 tot 3 Medjoul dadels
Voor koolhydraatbeperkt
- ½ rode paprika GEEN gedroogd fruit (goji, dadels)
Voor koolhydraatarm
- ½ rode paprika GEEN gedroogd fruit (goji, dadels)
- pecannoten GEEN pistache
Bereiding
- Snipper het sjalotje en bak in de olie glazig.
- Maal de specerijen (indien nodig) en bak even mee.
- Maal de bloemkool fijn tot rijst. Voeg toe.
- Was de sinaasappel, dep droog. Rasp met een fijne rasp. Een eetlepel is ongeveer een halve handsinaasappel. Voeg toe, samen met de gojibessen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!