Koolhydraatarme zoete bloemkool couscous met pistache en sinaasappel
Heerlijke bijgerecht van bloemkoolrijst, maar dan gekruid als een zoete couscous. Voor bij Indiase curry’s of bij Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse gerechten. Met pistachenoten en de rasp van sinaasappel: daar zit de meeste smaak aan en je voorkomt onnodig veel suikers. Het zoet komt van de specerijen: kaneel, kardemom en karwij.
Lowcarb of koolhydraatarm?
Optioneel kun je goji bessen toevoegen. Deze zijn alleen niet koolhydraatarm. Voor koolhydraatarm vervang je het gedroogde fruit door paprika en de pistache door pecan.
Bloemkool
Van bloemkool kun je heerlijke koolhydraatarme en paleo bijgerechten maken. De meeste bekende is natuurlijk bloemkool rijst. Daar kun je heerlijke nasi goreng of nasi kuning mee maken. Kijk ook eens naar deze bloemkoolrijst met bosui en rode peper of deze Thaise variant met limoen en koriander.
Couscous
Eigenlijk doe je bij een couscous hetzelfde. Alleen kies je dan andere kruiden en specerijen dan je zou doen als je er bijvoorbeeld nasi van zou maken.
Hoe klaar maken?
Bloemkool rijst kun je kant en klaar kopen bij de supermarkt. Maar je kunt het heel makkelijk zelf maken van een verse bloemkool. Gewoon de roosjes klein maken en even door de keukenmachine laten hakselen. Als je een bloemkool niet in één keer op krijgt kun je de rijst invriezen, maar je kunt ook ingevroren roosjes kopen in de supermarkt. Bloemkool rijst, of couscous in dit geval, kook je niet. Dan wordt het te zompig. Het lekkerste is kort roerbakken in wat olie en lekkere smaakmakers.
Andere bloemkool couscous
Kijk hier voor een volledig koolhydraatarme couscous. Of de couscous met ras el hanout, wortel en walnoten.

Zoete bloemkoolcouscous met pistache en sinaasappel
Benodigdheden
- rasp + groot mes
- keukenmachine om de bloemkool te malen tot rijst
- (elektrisch) koffiemolentje optioneel, om zaden te malen (vijzel kan ook)
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gemalen
- 1 sjalotje (ui)
- 1 el sinaasappel, rasp van
- 1 handje pistache nootjes khb
- of pecan noten kha
- 1 handje goji bessen zeer ruim khb
- of halve rode paprika kha
- 1 tl karwijzaad (kummel)
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl kardemom (gemalen)
- of kardemom (bolletjes)
Bereiding
- Snipper het sjalotje en bak in de olie glazig.
- Maal de specerijen en bak even mee.
- Maal de bloemkool fijn tot rijst. Voeg toe.
- Was de sinaasappel, dep droog. Rasp met een fijne rasp. Een eetlepel is ongeveer een halve handsinaasappel. Voeg toe.
- Voeg de goji bessen toe. Of snij een halve paprika in kleine stukjes en voeg toe.
- Crush de noten in een vijzel en voeg toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!