Zoete bietensoep
Een heerlijke zoete en zachte winterse soep. Hollands door de bietjes maar met met een Italiaanse twist van tomaat en basilicum. Het zoetje komt van rode ui die je laat karameliseren. Het duurt daarom ook even om deze soep te maken. Maar het meeste werk doet de pan, je hoeft zelf alleen wat geduld te hebben. Voor de bietjes kun je voorgekookte, biologische bietjes uit de supermarkt gebruiken. Zelf bietjes koken kan natuurlijk ook, maar daar moet je dan wel ook even rekening mee houden in je planning.
Voor de bouillon kun je kiezen voor biologisch poeder (neem dan niet de bekende blokjes, daar zit zoveel zooi in) of zelfgemaakt bottenbouillon. Het recept staat bij de ‘Soepen’.
Amandelroom
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Eet je wel zuivel? Dan kun je natuurlijk ook gewone room gebruiken. Andere opties zijn haver-, rijst- of sojaroom.
Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten Agave siroop.
Dieet en ‘vrij van’
‘Vrij van’ vlees, (pseudo)granen en noten en zaden is afhankelijk van keuze bouillon en (plantaardige) room.
Voor ‘vrij van’ zaden GEEN zwarte peper.
Zoete bietensoep
Benodigdheden
- soeppan, bakpan, staafmixer
Ingrediënten
- 250 ml bouillon naar keuze
- 2 rode biet
- 2 rode ui
- 2 tomaat
- 1 scheut room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
- 2 handjes basilicum in de soep
- paar losse blaadjes basilicum garnering
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snufje zwarte peper korrels
Voor 'vrij van' zaden
- variant GEEN zwarte peper
Bereiding
- Snij de ui in ringen. Bak ze in een lepel kokosolie voor 20 minuten op halfhoog vuur zodat ze gaan karamelliseren. Dat is dus een stuk lang dan wanneer je de uien alleen aanfruit of glazig bakt! Dit geeft net een extra diepte aan de zoetheid van de soep.
- Snij ondertussen de bieten en de tomaten (lekker rijpe, ook weer voor de zoetheid) en voeg toe. Voeg 250 ml bouillon toe (zelfgemaakte bottenbouillon of kant en klare biologische groente bouillon). Voeg een scheut room toe. Kook nog even 2 minuutjes door.
- Voeg 2 handjes verse basilicumblaadjes toe en zou en peper naar smaak toe. Pureer met de staafmixer. Maak in het bord af met een scheutje room en blaadjes basilicum.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!