| |

Makkelijke koolhydraatarme zoete bietensoep met basilicum

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijke zoete en zachte winterse soep. Hollands door de bietjes maar met met een Italiaanse twist van tomaat en basilicum. Het zoetje komt van rode ui die je laat karameliseren. Het duurt daarom ook even om deze soep te maken. Maar het meeste werk doet de pan, je hoeft zelf alleen wat geduld te hebben.

Bietjes

Voor de bietjes kun je voorgekookte, biologische bietjes uit de supermarkt gebruiken. Zelf bietjes koken kan natuurlijk ook, maar daar moet je dan wel ook even rekening mee houden in je planning.

Boullon

Voor de bouillon kun je kiezen voor biologisch poeder (neem dan niet de bekende blokjes, daar zit zoveel zooi in) of zelfgemaakt bottenbouillon. Het recept staat bij de ‘Soepen’.

Zoete bietensoep

Marjolein
Een heerlijk zachte en zoete winterse soep van rode bieten, tomaat en basilicum met plantaardige room.
5 van 2 stemmen
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Herfst en winter, Kerst
Gang Soepen
Keuken Europees, Italiaans, Nederlands
Porties 4 personen
Calorieën 57 kcal

Benodigdheden

  • soeppan, bakpan, staafmixer
  • b

Ingrediënten
  

  • 250 ml bouillon naar keuze
  • 2 rode biet
  • 2 rode ui
  • 2 tomaat
  • 2 scheutjes kookroom
  • 2 handjes basilicum in de soep
  • paar losse blaadjes basilicum als garnering
  • 1 snufje (Keltisch zee)zout
  • 1 snufje zwarte peper korrels
  • 1 el extra vierge olijfolie

Bereiding
 

  • Snij de ui in dunne ringen.
  • Bak ze in de pan olie voor minimaal 10 minuten op halfhoog vuur zodat ze gaan karamelliseren. Dat is dus een stuk lang dan wanneer je de uien alleen aanfruit en glazig bakt!
  • Snij ondertussen de bieten en de tomaten (lekker rijpe, ook weer voor de zoetheid).
  • Voeg toe als de uien klaar zijn. Samen met de bouillon en een scheutje room. Kook nog even 2 minuutjes door.
  • Voeg 2 handjes verse basilicumblaadjes toe en zou en peper naar smaak toe. Pureer met de staafmixer.
  • Maak in het bord af met een scheutje room en blaadjes basilicum.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Ik gebruik voorgekookte bieten uit de supermarkt (ook biologisch verkrijgbaar).
Voor de romigheid kun je het beste haver fraîche/room gebruiken. In bijna iedere variant zitten andere toevoegingen, kies dus iets uit dat past bij jouw intoleranties. Let op: Oatley is niet gegarandeerd glutenvrij. Voor kha/khb en paleo kies je voor amandel als basis.

Voedingswaarde

Calorieën: 57kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 0.5gr | Verzadigd vet: 0.2g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.1g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 585IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 0.04µg | Vitamine C: 15mg | Vitamine D: 0.01µg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 370mg | Magnesium: 24mg | Kalium: 400mg | Calcium: 32mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 66µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 56mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven