Makkelijke koolhydraatarme zoete bietensoep met basilicum
Een heerlijke zoete en zachte winterse soep. Hollands door de bietjes maar met met een Italiaanse twist van tomaat en basilicum. Het zoetje komt van rode ui die je laat karameliseren. Het duurt daarom ook even om deze soep te maken. Maar het meeste werk doet de pan, je hoeft zelf alleen wat geduld te hebben.
Bietjes
Voor de bietjes kun je voorgekookte, biologische bietjes uit de supermarkt gebruiken. Zelf bietjes koken kan natuurlijk ook, maar daar moet je dan wel ook even rekening mee houden in je planning.
Bouillon
Je kunt de soep maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Bottenbouillon
Het liefst maak je de soep van bottenbouillon. Dat is een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen. Bottenbouillon is ook online te koop.

Zoete bietensoep
Benodigdheden
- soeppan
Ingrediënten
- 250 ml runder(botten)bouillon
- of bottenbouillon poeder met 250 ml water
- 2 rode biet
- 2 rode ui
- 2 tomaat
- 2 scheutjes kookroom
- 2 handjes basilicum (gedroogd) in de soep
- paar losse blaadjes basilicum (vers) als garnering
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
- 1 snufje zwarte peper
- 1 el extra vierge olijfolie
Bereiding
- Snij de ui in dunne ringen.
- Bak ze in de pan olie voor minimaal 10 minuten op halfhoog vuur zodat ze gaan karamelliseren. Dat is dus een stuk lang dan wanneer je de uien alleen aanfruit en glazig bakt!
- Snij ondertussen de bieten en de tomaten (lekker rijpe, ook weer voor de zoetheid).
- Voeg toe als de uien klaar zijn. Samen met de bouillon en een scheutje room. Kook nog even 2 minuutjes door.
- Voeg 2 handjes verse basilicumblaadjes toe en zou en peper naar smaak toe. Pureer met de staafmixer.
- Maak in het bord af met een scheutje room en blaadjes basilicum.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!