Zoete aardappelpuree

Basisreceptje voor puree van zoete aardappel. Perfect als je geen gewone aardappels eet, bijvoorbeeld in een koolhydraatarm of paleo dieet. En het is heel makkelijk te maken. Gewoon met wat extra vierge olijfolie of kokosolie en wat peper een zout. Aardappels koken en pureren.

Heerlijk bij gestoofde kabeljauw in pittige saus, coq au vin of ossobuco.

Op zoek naar meer alternatieven voor gewone aardappelpuree? Kijk dan eens naar deze bloemkoolpuree of deze bloemkoolhummus.

Dieet en ‘vrij van’

Zoete aardappels zijn koolhydraatbeperkt en passen in een paleo dieet. Voor AIP en ‘vrij van’ zaden geen peper gebruiken. Voor laag histamine alleen witte peper (met mate).

Zoete aardappelpuree

Marjolein
Basisreceptje voor een simpele puree van zoete aardappel.
4.67 van 3 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 119 kcal

Benodigdheden

  • kookpannetje, staafmixer, dunschiller/mesje

Ingrediënten
  

  • 250 gr zoete aardappel (bataat) 2 grote of 3 kleine
  • 1 lepel kokosolie
  • of 1 lepel extra vierge olijfolie
  • zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • zwarte peper korrels

Voor laag histamine, AIP en 'vrij van' zaden

  • variant geen (zwarte) peper, laag histamine eventueel wat witte peper

Bereiding
 

  • Schil de zoete aardappelen. Snij ze in stukken. Kook voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Na het koken afgieten, even beetje laten opdrogen en pureren met wat olie, peper en zout naar smaak.
  • Kies je olie op basis van de overige onderdelen van je menu. Kokosolie past goed bij (midden)oosterse smaken. Olijfolie doet het goed met Europees mediterrane smaken.

Notities

Middenoosterse kruiden combineren heerlijk met zoete aardappel (komijn, korianderzaad, kaneel). Denk dan ook aan een zoete variant met honing of dadels. Ook groene mediterrane kruiden als oregano en rozemarijn combineren goed.

Voedingswaarde

Calorieën: 119kcal | Koolhydraten: 22gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.4g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 17739IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 3mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 650mg | Magnesium: 33mg | Kalium: 435mg | Calcium: 42mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 14µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 60mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept