Zoete aardappelpuree: het lekkerste lowcab basisrecept
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Basisreceptje voor puree van zoete aardappel. Perfect als je geen gewone aardappels eet, zoals bij een lowcarb, koolhydraatbeperkt (khb) dieet. Zoete aardappels zijn niet strikt koolhydraatarm (kha) En het is heel makkelijk te maken. Gewoon met wat extra vierge olijfolie of kokosolie en wat peper een zout. Aardappels koken en pureren. Heerlijk bij gestoofde kabeljauw in pittige saus, coq au vin of ossobuco.
Kijk ook eens naar deze recepten als alternatief voor gewone aardappelpuree:
- basisrecept voor pastinaakpuree (khb)
- pastinaakpuree met hazelnoten, salie en ‘maple’ saus (khb)
- kip met pastinaakpuree, champignons en saus van honing zoetstof (khb)
- basisrecept knolselderijpuree (kha)
- knolselderijpuree uitgebakken spekjes en een knoflook paprikasaus (kha)
- bloemkoolpuree (kha)

Zoete aardappelpuree: lowcarb basisrecept
Basisreceptje voor een makkelijk te maken puree van zoete aardappel. Het perfect lowcarb (khb) alternatief voor gewone aardappelpuree.
Benodigdheden
- kookpannetje
- dunschiller of mesje
Ingrediënten
- 250 gr zoete aardappel (bataat) 2 grote of 3 kleine
- 1 lepel roomboter
- of 1 lepel extra vierge olijfolie of kokosolie
- ¼ tl zwarte peper korrels vers gemalen
- flinke snuf (Keltisch zee)zout of naar smaak
Variatie oud Hollands
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl nootmuskaat
Variatie Middenoosters
- 1 tl korianderzaad
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl chilivlokken
- ¼ tl komijnzaad
Voor laag histamine
- snufje witte peper als dat bij jou lukt, anders weglaten, GEEN zwarte peper
Bereiding
- Schil de zoete aardappelen. Snij ze in stukken. Kook voor ongeveer 15 tot 20 minuten. Na het koken afgieten, even beetje laten opdrogen en pureren met wat olie, peper en zout naar smaak.
- Kies je olie op basis van de overige onderdelen van je menu. Kokosolie past goed bij (midden)oosterse smaken. Olijfolie doet het goed met Europees mediterrane smaken.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Middenoosterse kruiden combineren heerlijk met zoete aardappel (komijn, korianderzaad, kaneel). Denk dan ook aan een zoete variant met honing of dadels. Ook groene mediterrane kruiden als oregano en rozemarijn combineren goed.
Voedingswaarde
Calorieën: 119kcal | Koolhydraten: 22gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.4g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 17739IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine C: 3mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 650mg | Magnesium: 33mg | Kalium: 435mg | Calcium: 42mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 14µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 60mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.4mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
Leuk recept? Laat een reactie achter!