Zoete aardappel salade met groene asperges, tomaat, spinazie en pijnboompitten
Heerlijke zoete maaltijdsalade. Geroosterde zoete aardappel in olijfolie en maple syrup met harissa kruiden. Als je koolhydraatbeperkt of suikervrij eet kun je zoetstof gebruiken met maple smaak. Verder met kort gebakken groene asperges, tomaat en pijnboompitjes.
Maple syrup
Je roostert de zoete aardappel in een marinade van extra vierge olijfolie en ahornsiroop (maple syrup). Dat is het sap van de Noord-Amerikaanse esdoorn. Het is een natuurlijke, ongeraffineerde suiker die een stuk gezonder is dan witte suiker. Het is niet bewerkt en bevat ook nog goede voedingsstoffen.
Zoetstof
Maar ahornsiroop blijft ook gewoon suiker. Eet je koolhydraatbeperkt dan kun je een zoetstof nemen in de vorm van een siroop. Bijvoorbeeld Magicle Maple van Steviala (te koop bij Lowcarbcenter). Dit is wel een stuk beperkter dan pure erythritol, dus gebruik het met mate.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij en vegan.
Niet strikt paleo door de tomaat. Maar er zijn verschillende visies op paleo waarbij (zongerijpte) tomaat wel gegeten wordt.
Koolhydraatbeperkt als je de ahornsiroop vervangt door zoetstof
Zoete aardappel salade met groene asperges, tomaat, spinazie en pijnboompitten
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenschaal
- grote PFAS vrije bakpan of wok
- mengkom
Ingrediënten
- 400 gr zoete aardappel
- 200 gr groene asperges
- 125 gr tomaten = 1 grote of 2 kleintjed
- 125 gr verse spinazie = 2 flinke handen
- 40 gr pijnboompitten = 2 kleine handjes
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 el ahornsiroop
- 1 el chilivlokken
- 1 el Harissa kruidenmix
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl (Keltisch zee)zout
Voor koolhydraatbeperkt en suikervrij
- 2 el vloeibare zoetstof (bijvoorbeeld: Magicle Maple) GEEN echte ahornsiroop
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Was of schil de zoete aardappels. Hebben ze een mooie schil dan laat ik deze ziten. Bij lelijke plekken, als ze rimpelig zijn en bij twijfel schil ik ze.
- Meng in een kom de maple syrup, olijfolie en specerijen. Behalve de chilivlokken, die zijn voor de asperges.
- Meng de aardappels door de marinade. Spreid ze uit in een ovenschaal en zet een half uur in de oven.
- Als de aardappels klaar zijn laat je ze afkoelen en begin je net de rest.
- Rooster de pijnboompitten. Haal ze daarna ui de pan en leg apart.
- Was de groene asperges en snij ze in stukken. Het houterige deel aan de onderkant snij je weg. Dit zal meestal zo'n 2 centimeter zijn.
- Bak de stukken asperge met olijfolie, de chilivlokken en het zout.
- Scheur de spinazie in stukken en meng in de kom waar je de aardappels heb gemarineerd. Voeg nog een xtra scheutje olijfolie toe en meng.
- Was en snij de tomaat en voeg toe. Voeg de afgekoelde aardappels toe en de asperges.
- Schep op de borden en top af met de pijnboompitten.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!