| | | | | | | | | |

Zoete aardappel curry in kokosmelk met gebakken banaan

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Sommige smaakcombinaties zijn voor Hollanders volledig out of the box… En tegelijk ijn ze zó lekker dat ik bijna niet begrijp waarom wij ze niet vaker eten. Deze zoete aardappelcurry met gebakken banaan is er zo één. Ik heb ooit iets als ontbijt gegeten dat hierop lijkt. Dat was toen ik aan het backpacken was in Sri Lanka. Toen was ik helaas nog niet zo met koken bezig. Niet goed opgelet wat er allemaal in zat. Veel later heb ik het pas proberen na te maken. Meerdere varianten zijn de revue gepasseerd. Inmiddels is ie zo lekker dat ik hem deel.

De smaken

Je bakt de zoete aardappel eerst met een klein beetje ui. Je stooft daarna de aardappels in kokosmelk, met specerijen als 5 spice, vanille, kaneel, kardemom, kurkuma en rode peper. Heerlijk zoet met nét wat pit. Ook doe je er een klein beetje sojasaus (of kokosamino’s) bij. Dat trekt alles mooi bij elkaar.

Hoe eet je deze curry?

Deze curry is geschikt als ontbijt: in plaats van de standaard havermoutpap of rijstepap. Maar het is ook perfect als lunch of bijgerecht. Combineer je het het met wat kikkererwten, kip of kabeljauw? Dan is het een heerlijk diner.

Is dit gerecht koolhydraatarm?

Nee, ondanks dat er geen suiker wordt toegevoegd is dit recept niet koolhydraatarm. Zoete aardappel, banaan en cashewnoten zijn gezond maar vallen onder het ruimere koolhydraatbeperkt. Maar let ook als je koolhydraatbeperkt eet goed op je dagwaarden. Aangezien je 3 ingrediënten met veel koolhydraten combineert kan je et aardig aantikken. Met name in de ochtend kan je bloedsuikerspiegel ook wat gaan schommelen. Wat dan weer effect heeft op de rest van de dag.

Is dit gerecht glutenvrij en paleo?

Ja, dit is een perfect recept als je glutenvrij eet en het is zelfs paleo proof. Let er wel even op dat je de sojasaus vervangt door kokosamino’s. Voor strikt paleo eventueel de chilivlokken weglaten. Al zijn er veel opvatting waarbij nachtschades als rode peper wel (met mate) gegeten worden.

AIP zonder de chilivlokken, 5 spice, kardemom, zwarte peper en cashewnoten. Dat lijken veel ingrediënten om weg te laten, maar de basis van het recept blijft goed overeind.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelvrij en vegan. Koolhydraatbeperkt, paleo en AIP met de kanttekeningen hierboven.

Zoete aardappel curry in kokosmelk met gebakken banaan

Marjolein
Heerlijk zoet en smaakvol receptje. Zachte curry van ets aardappel in kokosmelk met vanille, kaneel, kardemom, 5 spice, kurkuma en chili. Gebakken banaan met geroosterde kokos en cashewnoten vormen de topping. Als warm ontbijt kommetje of als vegetarisch bij- of hoofdgerecht.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Out of the box
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch, Ontbijt
Keuken Middenoosters, Sri Lankaans
Porties 1 persoon
Calorieën 775 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 175 gr zoete aardappel
  • ½ kleine rode ui
  • 200 ml kokosmelk = klein pakje
  • 1 banaan ik had een 'gewone', geen bakbanaan
  • 1 klein handje cashewnoten
  • 1 klein handje kokosschaafsel
  • 1 tl (glutenvrije) sojasaus of tamari
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 mespuntje 5 spice kruiden
  • 1 mespuntje Bourbon vanille poeder
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 mespuntje kardemom
  • 1 snufje zwarte peper korrels
  • 1 snufje (Keltisch zee)zout
  • 2 flinke el kokosolie

Voor AIP, paleo en vrij van soja

Voor AIP

  • 1 klein handje kokosschaafsel extra, GEEN cashews
  • variant GEEN 5 spice, kardemom, zwarte peper, chili. Wel kurkuma, kaneel en vanille.

Bereiding
 

  • Snij de ui in kleine halve ringen. Fruit aan in een eetlepel kokosolie.
  • Schil de zoete aardappel, snij in blokjes. Voeg toe aan de ui en bak rondom even aan.
  • Voeg de kruiden en het zout toe.
  • Blus af met de kokosmelk.
  • Zet het vuur laag en laat 20 minuten zacht pruttelen. De aardappel moet zacht worden en de kokosmelk mag indikken. Doe de deksel op de pan als er te veel melk verdampt.
  • Vijzel de cashewnoten en rooster in de andere kant. Haal de noten eruit en zet even apart.
  • Rooster de kokos flakes (schaafsel) in dezelfde pan. Haal er weer uit en zet apart.
  • Vlak voor je gaat eten snij je de banaan in dikke plakken of zoals ik in 3 stukken die je overlangs halveerde. Bak op redelijk hoog vuur aan beide kanten ongeveer een minuut.
  • Doe de curry in je kom. Leg de banaan erop. Top af met de kokos en cashews.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 775kcal | Koolhydraten: 63gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 53gr | Verzadigd vet: 46g | MO vet: 1g | EO vet: 3g | Vezels: 15gr | Vitamine A: 25063IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 21mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 581mg | Magnesium: 165mg | Kalium: 1644mg | Calcium: 121mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 77µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 335mg | Selenium: 16µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven