Zeewierwrap met tonijn en avocado
Ik heb ook eens een Tiktok rage uitgeprobeerd! De nori zeewierwrap. Ik maakte hem met tonijn, avocado, tomaat en rucola.
Een jaar of twee geleden ontstond de rage om een gewone wrap in 4 delen in elkaar te vouwen. Met fris beleg ertussen zodat je een salade sandwich wrap krijgt. In het kielzog van de sandwich wrap werd daarna ook de noriwrap een rage. Deze vouw je op dezelfde manier in 4 delen in elkaar.
De nori wrap is van oorsprong Koreaans en lijkt een beetje op een temaki (hand-rol sushi met rijst). Ik wilde laten zien dat het zonder kan, maar meestal maak je ze mét sushirijst. Met sushirijst kun je overigens nog veel meer leuke dingen doen. Wat dacht je van deze sushi cupcakes van de blog Mels day.
Vouwen
Je legt een nori blad op een plat bord. Verdeel het blad denkbeeldig in 4 kwarten met een + teken. Maak aan de onderkant halverwege de rand een knip tot het midden (over het onderste pootje van het plus teken). Aan beide zijden van de knip ontstaan daarmee twee flapjes (halflosse kwarten). Deze kwarten vouw je straks eerst naar boven en dan tegen elkaar aan.
In een wrap met sushirijst wordt je wrap vrij stevig en kun je makkelijk ieder kwart beleggen en om elkaar vouwen. Omdat een wrap zonder rijst wat minder stevig is beleg ik maar twee kwarten zodat het vouwen makkelijker wordt.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo. In de wrap zit tomaat, dat is een nachtschade. Toch wordt tomaat met mate soms wel gegeten in een paleo dieet. Daarom het predikaat paleo.
Voor strikt paleo, AIP en ‘vrij van’ nachtschade de tomaat vervangen door komkommer.
Zeewier bevat veel jodium. Nori bevat in verhouding nog weinig met 5100 microgram per 100 gram. Eén blaadje nori bevat 153 mcg. Dat is de minimale ADH voor gezonde mensen. Ben je schildklierpatiënt (met name door Graves of Hashimoto) of zwanger overleg dan met je arts of therapeut hoeveel en hoe vaak je zeewier kunt eten.
Zeewierwrap met tonijn en avocado
Benodigdheden
- schaar + mes
Ingrediënten
- 1 vel nori (zeewier)
- 1 klein blikje tonijn
- 1 avocado
- 1 tomaat
- 1 bosui
- 1 handje rucola
- 1 el mayonaise
- paprikapoeder naar smaak
- snufje zwarte peper korrels
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Voor AIP en 'vrij van' nachtschade
- paar plakjes komkommer in plaats van tomaat
Bereiding
- Snij de bosui in kleine ringetjes. Prak de tonijn met de mayonaise, de bosui, zout, peper en paprikapoeder.
- Snij de tomaat in dunne plakken.
- Snij de avocado doormidden. De helft met de pit gebruik je niet. Bewaar voor een andere keer. Snij de helft zonder pit in plakjes.
- Verdeel het vel denkbeeldig in 4 kwarten met een +. Knip de onderkant van het plusje in tot het midden.
- Leg op het kwart rechtsboven wat rucola. Leg de plakjes avocado erop.
- Leg op het kwart linksboven de plakjes tomaat en schep de tonijn erop.
- Vouw nu de twee onderste vlakken omhoog. Vouw de sandwich dubbel.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen?
Laat een reactie achter!