Zeewier crackers met met lijnzaad en pompoenpitten
Superlekker en verassend! Gezonde en makkelijk te maken crackers van verschillende soorten zaden en… zeewier! Gewoon van zaden en nori vellen (die je ook gebruikt voor sushi). Het klinkt misschien exotisch, maar alle ingrediënten voor deze crackers kun je gewoon kopen in de supermarkt of in een goede biologische (online) winkel. De crackers zijn glutenvrij en passen in een koolhydraatarm, paleo en vegan dieet.
Zeewier
Zeewier is ideaal als je door je dieet mogelijk net wat weinig mineralen en vitamines eet. De crackers zijn heel geschikt binnen een koolhydraatarm en paleo dieet. En ze zijn vegan. Je hebt door het gebruik van lijnzaad geen ei of andere bindmiddelen nodig.
Lees meer in de zeewier special of kijk bij de uitleg over elektrolyten.
Lijnzaad
De crackers lijken erg op de gewone zadencrackers. Maar dan met zeewier. De techniek is verder vergelijkbaar. Ik gebruik voor de helft lijnzaad. Dit zou je kunnen vervangen door chiazaad, deze hebben dezelfde werking als je ze laat weken in vocht. De andere helft kun je zelf kiezen. Ik heb een kwart pompoenpitten genomen. Die vind ik persoonlijk erg lekker in zadencrackers. En ze zijn koolhydraatarm. Je zou ook zonnebloempitten kunnen gebruiken, die zijn koolhydraatbeperkt. Voor het andere kwart heb ik sesamzaad gebruikt. Die zijn ook koolhydraatbeperkt, maar het past wel erg goed bij zeewier en de andere ingrediënten.
Voor een extra smaakbeleveng heb ik sesamolie, sojasaus, chiliflakes en een combi van gember en laos toegevoegd. Allemaal een theelepeltje. Voor paleo of bij een soja allergie kun je kokos amino’s gebruiken.
Als je het deeg hebt gemaakt en al het vocht goed door de lijnzaad is opgenomen voeg je pas de nori toe. Gewoon door de vellen in hele kleine stukjes te knippen.
Makkelijk rollen
Om het deeg makkelijk uit te rollen en mooie randjes te krijgen kun je een vel bakpapier gebruiken. Dat vouw je eerst op de gewenste maat (hier 20×30 cm). Even goed de randjes dichtvouwen. Als het deeg klaar is vouw je het deegpapier weer even open, deeg erin platdrukken, dan goed afsluiten en omkeren (vouwrandjes naar beneden op je werkbank). Tot slot met de deegroller erover.
Bekijk het filmpje voor een impressie. Maar let op: dit is een filmpje van de zadencrackers zonder zeewier.
Lijnzaad vers malen
De binding in deze crackers komt van gebroken (gemalen) lijnzaad. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat is de bindende werking een stuk minder en kan je lichaam ze ook niet goed verteren. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen.
Dieet en ‘vrij van’
De crackers zijn (licht) koolhydraatbeperkt door de sesam. Ik heb ze toch het predikaat koolhydraatarm meegegeven omdat je weinig sesamzaad gebruikt én omdat je ze eventueel gewoon kunt vervangen door meer pompoenpitten.
De crackers zijn in de basis paleo. Door gebruik van chilivlokken zijn ze niet meer strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade. Omdat deze eenvoudig weggelaten kunnen worden heb ik de crackers wel deze tags meegegeven.
Zeewier crackers met lijnzaad en pompoenpitten
Benodigdheden
- oven op 200 graden, bakplaat, bakpapier
- deegroller
- kom
Ingrediënten
- 100 gr lijnzaad
- 50 gr pompoenpitten
- 50 gr sesamzaad
- 2 vellen nori (zeewier)
- 175 ml water
- 1 tl (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- 1 tl sesamolie
- 1 tl gember of laos
- 1 tl chilivlokken
Voor strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN chilivlokken
Bereiding
- Vijzel of maal de pompoenpitten en het lijnzaad (ik gebruik daarvoor een elektrische koffiemolentje.
- Meng het samen met de kruiden, de sojasaus (of kokos amino's) en de sesamolie in een kom.
- Voeg het water toe en laat een uurtje staan. Dit is nodig om het lijnzaad het vocht op te laten nemen.
- Warm de oven voor op 200 graden. Zet de bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
- Voeg het sesamzaad toe. Knip de nori in kleine flintertjes (even paar keer dubbelvouwen voor het knippen scheelt een hoop tijd). Meng door elkaar.
- Vouw een tweede vel bakpapier dubbel. Vouw de randjes (ongeveer een centimeter) zodat je een vlak krijgt van 20 bij 30 cm. Vouw het papier weer open. Zie filmpje.
- Leg het deeg op het papier en vorm grofweg een plak. Vouw het papier weer dicht. Draai om met de vouwen naar beneden. Rol het deeg met een deegroller naar de randen. Vouw open en snij een patroon voor 9 stukken.
- Zet in de oven voor 20 minuten. Haal dan de plaat even uit de oven. Breek de crackers in stukken en draai deze om. Zet terug in de oven voor 10 minuten.
- Je kunt de crackers 3 tot 4 dagen bewaren. Doe het niet in een plastic zak, dan wordt het zacht en taai. Ik bewaar ze door het gebruikte bakpapier in 8 kleine en een groter stuk te knippen, de kleintjes voor tussen de crackers en de grote wikkel ik er omheen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!