| | | |

Zachte viscurry

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een zachte, romige curry met verrassende smaken door het gebruik van kurkuma, nigella sativa en karwij. We zijn gewend dat curry’s pittig en krachtig zijn. Een smaakexplosie van kruiden en specerijen. Maar curry’s kunnen ook heel subtiel gekruid worden.

Een bijkomend voordeel van deze manier van kruiden is dat je de curry laag in histamine kunt houden. Fijn om te weten toch? Dat je misschien op een laag histamine dieet ook van een curry kunt genieten! Ik zeg bewust ‘misschien’ want helaas is er geen blauwdruk van wat wel en niet kan. Iedereen reageert anders en iedere lijst met do’s en do’nts is uiteindelijk persoonlijk

De saus van deze curry is op basis van kokosmelk. Lekker met een puree van zoete aardappel of pompoen.

Karwij en nigella

Ik gebruik hier bewust geen heftige smaken als rode peper en komijn. Maar ik combineer drie zachte smaken: kurkuma, karwij en nigella sativa. Kurkuma is de welbekende geelwortel. De smaak neemt je meteen mee naar verre oorden. En je gerecht kleurt mooi geel.

Nigella is een stuk minder bekend. Misschien ken je het zelfs alleen van de naam van een bekende engelse TV kok. Het wordt ook wel zwarte komijn genoemd omdat het daar wat uiterlijk betreft op lijkt. Maar de smaak is veel zachter, bijna zoet. Maar de zaadjes zijn echt diep zwart, glimmen een beetje en hebben een andere vorm. Het heeft verder ook niet zo veel met komijn te maken.

Ook karwij lijkt een beetje op komijn, zeker de vorm van de zaadjes is bijna hetzelfde. Maar smaakt eveneens zachter en zoeter.

Vis uit de diepvries!?

Om dit gerecht laag in histamine te houden gebruik ik witvisfilet uit de diepvries. Deze laten we niet eerst ontdooien, maar voegen we bevroren toe aan de curry. Op de foto staat koolvisfilet. Wilde, Pacifische zalm, uit de vriezer past ook prima. Eet je niet laag in histamine en gebruik je verse vis, pas dan eventueel de kooktijd aan.

Dieet en ‘vrij van van’

Dit gerecht is koolhydraatarm met pompoen. Voor paleo en koolhydraatbeperkt kun je ook kiezen voor zoete aardappel.

Voor paleo en ‘vrij van’ nachtschade de paprika weglaten of vervangen (wortel, knolselderij).

Voor ‘vrij van’ zaden karwij en nigella weglaten. Eventueel wat kaneel (=schors) toevoegen.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Vis is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Witvis, en daarna wilde zalm, komen het meest in aanmerking. Vis uit de diepvries is zeer geschikt omdat dit heel vers wordt ingevroren. Verse vis kan alleen als het net gevangen is.

Karwij en kurkuma hebben beide een 0 score. Let op: karwij is NIET hetzelfde als komijn. Komijn past NIET in een laag histamine dieet. Nigella wordt in de SIGHI lijst aangeprezen als anti-allergeen. Is te koop bij online winkels zoals Pit en Pit. Het wordt ook wel zwarte komijn genoemd, maar ook dit is GEEN komijn!

Chinese kool, paprika en bloemkool hebben een SIGHI 0 score. Bloemkool wordt bij MC360 aangeraden als anti-histamine.

Knoflook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 staat dit op lower.

Over kokosmelk bestaan verschillende meningen. In de SIGHI lijst scoort het een 0. Bij MC360 staat het ook op low (alleen kokosmeel staat vanwege het droogproces op higher). Maar in andere lijstjes wordt het afgeraden. Als je erop reageert heeft dat waarschijnlijk een andere oorzaak. Het bevat in ieder geval veel salicylaat, het kan een effect hebben op de darmen en het is anti-bacterieel/parasitair waardoor je een Herxheimer reactie kunt krijgen.

Pompoen is een suggestie voor een koolhydraatarm dieet. Pompoen staat in de SIGHI lijst op 0, maar bij MC360 op higher. Kies om veilig te blijven voor zoete aardappel. Rijst is ook een optie.

Zachte viscurry

Marjolein
Een zachte, romige curry met verrassende smaken door het gebruik van kurkuma, nigella sativa en karwij. Door de zachte specerijen is dit recept laag in histamine. De basis is van kokosmelk. Lekker met een puree van zoete aardappel of pompoen.
Om dit gerecht laag in histamine te houden gebruik ik witvisfilet uit de diepvries. Deze laten we niet eerst ontdooien, maar voegen we bevroren toe aan de curry. Eet je niet laag in histamine en gebruik je verse vis, pas dan eventueel de kooktijd aan.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Laag histamine
Trefwoord Doordeweeks, Out of the box
Gang Hoofd: vis & garnalen, Lunch
Keuken Indiaas, Middenoosters
Porties 2
Calorieën 637 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 koolvisfilet uit de diepvries
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gr Chinese kool
  • 100 gr bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 3 tl kurkuma
  • 2 tl nigella sativa
  • 2 tl karwijzaad
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 el kokosolie om in te bakken

Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade

  • variant GEEN paprika

Voor AIP en vrij van zaden

  • variant GEEN karwij en nigella

Puree

  • 300 gr zoete aardappel (bataat)
  • of 300 gr pompoen
  • 1 el kokosolie
  • zout

Bereiding
 

  • Schil de zoete aardappel of de pompoen. Snij ze in stukken. Kook de zoete aardappel voor ongeveer 15 tot 20 minuten, voor pompoen is 15 minuten genoeg. Na het koken afgieten, even beetje laten opdrogen en pureren met wat kokosolie en zout naar smaak.
  • Warm de olie op in de pan. Breek of snij de bloemkool in kleine roosjes en voeg toe.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten, snij in stukjes en voeg toe.
  • Pers de knoflook en voeg toe.
  • Snij de Chinese kool in reepjes, was en voeg toe.
  • Voeg de specerijen en de kokosmelk toe. Laat 5 minuutjes pruttelen.
  • Haal de filets uit de vriezer (niet eerst ontdooien!) en voeg toe. Af en toe roeren, ze vallen vanzelf uit elkaar. Laat samen nog 10 tot maximaal 15 minuten garen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 637kcal | Koolhydraten: 52gr | Eiwitten: 28gr | Vetten: 33gr | Verzadigd vet: 28g | MO vet: 1g | EO vet: 2g | Vezels: 14gr | Vitamine A: 39450IU | Vitamine B1: 0.5mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 168mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 5mg | Natrium: 189mg | Magnesium: 201mg | Kalium: 2350mg | Calcium: 258mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 220µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 528mg | Selenium: 44µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven