Zachte makreelmousse met mosterd en bieslook
Smaakvolle romige mousse van gerookte makreel met (plantaardige) yoghurt, mosterd, bieslook en munt. Door creatief te zijn in hoe je de mousse serveert kun je het voor veel gelegenheden gebruiken.
Als hartige snak snack of borrelhapje kun je cupjes maken van tomaat (of welke groente dan ook). Snij bijvoorbeeld 4 tomaten horizontaal door (tussen kroontje en kontje door). Snij de zaadlijsten los aan de zijkant en haal ze eruit met een theelepel. Dep de cupjes droog met keukenpapier. Vul de cupjes. Garneer met bieslook.
Je kunt ook andere cupjes gebruiken. Bijvoorbeeld cherrytomaatjes. Dan kun je een schaartje gebruiken om de zaadlijsten door te knippen. Komkommer snij je in plakjes van ongeveer een centimeter dik, dan halveren tot halve maantjes en het zaad kun je met een mesje eruit snijden. Eén cupje tomaat staat gelijk aan 8 cherrytomaatjes of 3 komkommerschijfjes. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mini paprikaatjes.
Als voorafje bij een (kerst)diner is het leuk om de mousse te serveren in een glaasje. Serveren met een klein lepeltje erbij. Garneren bijvoorbeeld met wat bieslook en een limoentje op de rand. Bij een klein hapje, als amuse, kun je 4 glaasjes vullen. Mag het voorafje wat meer behelzen kun je 2 grotere glaasjes vullen.
Ook lekker als sushi hapje. Dan bijvoorbeeld op een witlofblad of op een komkommerschijfje.
Er is ook een pittige makreelmousse met rode peper, gember en knoflook.
Zachte makreelmousse met mosterd en bieslook
Benodigdheden
- staafmixer, lepel, mesje, schaar
- 4 glaasjes (of tomaat als cupje, witlofblad)
Ingrediënten
- 1 makreelfilet tussen 125 en 140 gram
- 4 radijsjes
- 3 tl Dijon of fijne mosterd
- 2 tl yoghurt, zuivel of plantaardig liever geen kokos
- 5 tot 10 blaadjes verse munt
- 15 sprietjes verse bieslook 2 tl + garnering
- 1/2 limoen, sap van khb
- of ¼ citroen, sap van kha
Optioneel
- 4 tomaat als cupjes om te vullen
- 1 stronk witlof om de bladen als amuse'lepel' te gebruiken
Bereiding
- Haal de graatjes uit de makreel en haal het velletje eraf. Doe in de beker van de staafmixer. Rasp 4 radijsjes en voeg de rasp en het overgebleven kontje toe aan de makreel. Knijp een half limoentje uit in een bakje (om de eventuele pitjes op te vangen) en voeg het sap toe. Voeg de mosterd, de yoghurt, de munt en de bieslook toe. Mixen met de staafmixer.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!