Yoghurt met mango, ananas, kokosrasp en zeewier (zuivel of plantaardig)

Yoghurt met zeewier!? Ja echt, ik maak geen grapje. Zeewier geeft een zacht ziltig smaakje aan je yoghurt. En het is meteen een goede start omdat je veel mineralen en vitamines binnenkrijgt.

Welk zeewier?

Ik heb gekozen voor Iers mos. Vanwege de mooie rode kleur en om de diepe ziltigheid. Meestal koop je dit gedroogd. Ik koop het online, bijvoorbeeld bij Wereld van Zeewier. Kijk in de zeewier special voor meer recepten en info en uitleg over zeewier.

Gedroogd of weken

Je kunt het Iers mos even laten weken en daarna in kleine stukjes scheuren en door de yoghurt roeren.

Een andere optie is het gedroogde zeewier te malen in een (elektrisch) koffiemolentje. Dan blijft het lekker knapperig en je kunt het als poeder over de yoghurt kruimelen. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.

Vitamines en mineralen

Aangeraden wordt 3x per week maximaal 5 gram gedroogd zeewier te eten. Zeewier en algen zitten namelijk bomvol micro-nutriënten (vitamines en mineralen). Voor vitamines zijn dat vooral A, C en E. Belangrijke mineralen zijn jodium, calcium, ijzer en elektrolyten als fosfor, magnesium, natrium en kalium. Elektrolyten heb je met name in een koolhydraatarm of keto dieet hard nodig. Ik ben al geen fan van supplementen, maar als je regelmatig zeewier eet heb je ze ook helemaal niet nodig. Het gehalte aan mineralen verschilt sterk per soort maar kan ook per oogst variëren. Over het algemeen bevat bruin zeewier vaak veel ijzer en groen zeewier veel calcium.

Voor alle zeewieren geldt: ze bevatten (heel) veel jodium. Het jodium gehalte van met name rode en bruine wieren is hoog. Dus van kelp, kombu en dulse. De verschillen zijn groot: van 200 microgram (mcg) tot boven de 2000 mcg per 100 gram gedroogd wier. De groene wieren bevatten al veel minder. Het beste is dit per soort op te zoeken in de zeewierwijzer.

De aanbevolen dagelijkse minimum inname voor jodium is 150 mcg. Als veilige bovengrens wordt meestal 600 mcg genoemd. Al geven veel natuurvoedingsdeskundigen aan dat dat eigenlijk geen bovengrens maar de algemene richtlijn zou moeten zijn. Veel mensen halen de minimum ADH niet, daarom wordt aan keukenzout jodium toegevoegd (JoZo). Ook in bakkerszout zit jodium. Als je geen keukenzout maar natuurzout gebruikt, niet kookt met pakjes en zakjes en geen kant en klaar brood eet, kun je ook al snel te weinig jodium binnenkrijgen. Eet je juist veel uit de zee dan haal je de ADH vrij eenvoudig. In Japan ligt de gemiddelde inname bijvoorbeeld al tussen de 1000 en 3000 mcg.

Schildklierpatient of zwanger?

Maar let op: deze jodium adviezen gelden voor gezonde mensen. Bij sommige schildklierproblemen of als je zwanger bent moet je juist voorzichtig zijn met zeewier. En met name dus met wieren als kelp, dulse en kombu.

Een te hoge jodium inname is met name niet verstandig bij auto-immuunziekten van de schildklier. Dit geldt bij een hypertheryoïdie, ofwel te snel werkende schildklier (Graves). En bij een hypothereoïdie, te langzaam werkende schildklier (Hashimoto). Het maximum van 5 gram gedroogd zeewier per keer is dan te hoog. Bij deze schildklierproblemen kun je beter eerst overleggen met je arts voordat je veel zeewier gaat eten.

Welke yoghurt?

Yoghurt is gezond omdat het veel melkzuurbacteriën bevat. En dat vinden je darmen fijn! Als je zuivel eet kun je kiezen voor yoghurt van melk. Een goede optie is grasgevoerde yoghurt van A2 koeien. Lees meer over A1 en A2 caseïne. Ook eens proberen? Bestel dan nu bij ‘Vlees van Ons‘ met de kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting.

Als je helemaal geen koemelkeiwitten verdraagt kun je wellicht kiezen voor geitenyoghurt. Als niet eiwit maar lactose het probleem is kun je lactosevrije yoghurt overwegen. Meestal is hier lactase aan toegevoegd om de lactose af te breken.

Zuivelvrije yoghurt is inmiddels ook prima verkrijgbaar in de supermarkt. Van dezelfde ingrediënten als plantaardige melk. Met name yoghurt van haver, kokos en soja zijn goed verkrijgbaar, en in mindere mate amandelyoghurt of -kwark. Lees meer over zuivel vervangen.

In principe zou plantaardige yoghurt hetzelfde fermentatie proces moeten doorlopen als gewone yoghurt. Maar helaas wordt aan plantaardige yoghurt veel zooi toegevoegd. Vooral dikke yoghurt is lastig te vervangen als je alleen pure ingrediënten wilt. Je kunt yoghurt ook zelf maken. Kijk hier voor een recept om zelf kokosyoghurt te maken. In die blog vind je ook een overzicht van soorten yoghurt die je kunt kopen bij Jumbo en AH.

Haveryoghurt is alleen glutenvrij als er glutenvrije haver is gebruikt. Dat moet op de pot staan. Haver is niet koolhydraatarm of paleo. Voor beide (en AIP) neem je liever kokosyoghurt. Voor koolhydraatarm is ook soja geschikt.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt, paleo en vegan. Uiteraard afhankelijk van de gekozen yoghurt.

Ook geschikt voor AIP, maar niet als je AIP eet vanwege Graves of Hashimoto!

Koolhydraatarm als je het tropische fruit vervangt door 40 tot maximaal 50 gram rood fruit, ofwel ‘berries’ in het Engels. Als je Griekse yoghurt gebruikt maximaal 100 gram.

Yoghurt met mango, ananas, kokosrasp en zeewier

Marjolein
Heerlijk zilte yoghurt. Je kunt uiteraard zelf kiezen voor Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt, met name kokosyoghurt is hier heel geschikt.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Lente en zomer
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 416 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 portie yoghurt, zuivel of plantaardig
  • ½ handje mango in stukjes, mag uit de vriezer
  • ½ handje ananas in stukjes, mag uit de vriezer
  • 3 el kokosrasp
  • ½ handje Iers zeemos (zeewier) gedroogd

Koolhydraatarm

  • yoghurt, zuivel of plantaardig geen haver
  • 40 tot 50 gr aardbeien geen mango, ananas

Bereiding
 

  • Laat het zeewier minimaal een kwartiertje weken.
  • In dezelfde tijd kun je stukjes fruit uit de diepvries laten ontdooien. Of je verse fruit schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Rooster ondertussen ook de kokosrasp in een hete pan zonder olie.
  • Trek het geweekte zeewier in kleine stukjes. Gebruik je het wier liever gedroogd? Maal het dan tot poeder.
  • Schep de yoghurt in een kommetje, meng het zeewier erdoor en decoreer met de toppings.

Notities

 
 

Voedingswaarde

Calorieën: 416kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Deze pagina bevat affiliate links van Bol com. Lees meer over deze samenwerking.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept