Yoghurt met mango, ananas, kokosrasp en rood zeewier (zuivel of plantaardig)
Yoghurt met zeewier!? Ja echt, ik maak geen grapje. Zeewier geeft een zacht ziltig smaakje aan je yoghurt. En het is meteen een goede start omdat je veel mineralen en vitamines binnenkrijgt.
Welk zeewier?
Ik heb gekozen voor Iers mos. Vanwege de mooie rode kleur en om de diepe ziltigheid. Meestal koop je dit gedroogd. Ik koop het online, bijvoorbeeld bij Wereld van Zeewier. Kijk in de zeewier special voor meer recepten en info en uitleg over zeewier.
Gedroogd of weken
Je kunt het Iers mos even laten weken en daarna in kleine stukjes scheuren en door de yoghurt roeren.
Een andere optie is het gedroogde zeewier te malen in een (elektrisch) koffiemolentje. Dan blijft het lekker knapperig en je kunt het als poeder over de yoghurt kruimelen. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Vitamines en mineralen
Aangeraden wordt 3x per week maximaal 5 gram gedroogd zeewier te eten. Zeewier en algen zitten namelijk bomvol micro-nutriënten (vitamines en mineralen). Voor vitamines zijn dat vooral A, C en E. Belangrijke mineralen zijn jodium, calcium, ijzer en elektrolyten als fosfor, magnesium, natrium en kalium. Elektrolyten heb je met name in een koolhydraatarm of keto dieet hard nodig. Ik ben al geen fan van supplementen, maar als je regelmatig zeewier eet heb je ze ook helemaal niet nodig. Het gehalte aan mineralen verschilt sterk per soort maar kan ook per oogst variëren. Over het algemeen bevat bruin zeewier vaak veel ijzer en groen zeewier veel calcium.
Voor alle zeewieren geldt: ze bevatten (heel) veel jodium. Het jodium gehalte van met name rode en bruine wieren is hoog. Dus van kelp, kombu en dulse. De verschillen zijn groot: van 200 microgram (mcg) tot boven de 2000 mcg per 100 gram gedroogd wier. De groene wieren bevatten al veel minder. Het beste is dit per soort op te zoeken in de zeewierwijzer.
De aanbevolen dagelijkse minimum inname voor jodium is 150 mcg. Als veilige bovengrens wordt meestal 600 mcg genoemd. Al geven veel natuurvoedingsdeskundigen aan dat dat eigenlijk geen bovengrens maar de algemene richtlijn zou moeten zijn. Veel mensen halen de minimum ADH niet, daarom wordt aan keukenzout jodium toegevoegd (JoZo). Ook in bakkerszout zit jodium. Als je geen keukenzout maar natuurzout gebruikt, niet kookt met pakjes en zakjes en geen kant en klaar brood eet, kun je ook al snel te weinig jodium binnenkrijgen. Eet je juist veel uit de zee dan haal je de ADH vrij eenvoudig. In Japan ligt de gemiddelde inname bijvoorbeeld al tussen de 1000 en 3000 mcg.
Schildklierpatient of zwanger?
Maar let op: deze jodium adviezen gelden voor gezonde mensen. Bij sommige schildklierproblemen of als je zwanger bent moet je juist voorzichtig zijn met zeewier. En met name dus met wieren als kelp, dulse en kombu.
Een te hoge jodium inname is met name niet verstandig bij auto-immuunziekten van de schildklier. Dit geldt bij een hypertheryoïdie, ofwel te snel werkende schildklier (Graves). En bij een hypothereoïdie, te langzaam werkende schildklier (Hashimoto). Het maximum van 5 gram gedroogd zeewier per keer is dan te hoog. Bij deze schildklierproblemen kun je beter eerst overleggen met je arts voordat je veel zeewier gaat eten.
Welke yoghurt?
Als je lowcarb eet kun je het beste kiezen voor Griekse yoghurt.
Yoghurt met mango, ananas, kokosrasp en rood zeewier
Benodigdheden
- een bakje met water om te weken
- (elektrisch) koffiemolentje om gedroogd wier te malen
Ingrediënten
- 1 portie Griekse yoghurt
- of kokos- sojayoghurt
- ½ handje mango in stukjes, mag uit de vriezer
- ½ handje ananas in stukjes, mag uit de vriezer
- 3 el kokosrasp
- ½ handje Iers zeemos (zeewier) gedroogd
Koolhydraatarm
- yoghurt, zuivel of plantaardig geen haver
- 40 tot 50 gr aardbeien geen mango, ananas
Bereiding
- Laat het zeewier minimaal een kwartiertje weken.
- In dezelfde tijd kun je stukjes fruit uit de diepvries laten ontdooien. Of je verse fruit schoonmaken en in blokjes snijden.
- Rooster ondertussen ook de kokosrasp in een hete pan zonder olie.
- Trek het geweekte zeewier in kleine stukjes. Gebruik je het wier liever gedroogd? Maal het dan tot poeder.
- Schep de yoghurt in een kommetje, meng het zeewier erdoor en decoreer met de toppings.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze pagina bevat affiliate links van Bol com. Lees meer over deze samenwerking.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!