| | | | | | | | |

Witvis uit de oven met gebakken courgette

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een eenvoudig en snel te maken gerechtje met witvis uit de oven. Het recept is op basis van koolvis uit de diepvries. Niet alleen erg makkelijk voor als je even geen tijd hebt gehad om boodschappen te doen. Maar ook bij uitstek geschikt voor een laag histamine dieet. Met wat aanpassingen ook geschikt voor laag oxalaat. Ideaal dus als je je aan beide diëten moet houden!

Hier gecombineerd met courgette. Als je niet laag histamine of laag oxalaat eet kun je natuurlijk iedere groente gebruiken die je lekker vindt.

Dieet en ‘vrij van’

Het gerecht is niet volledig zuivelvrij. Dit is één van de weinige recepten op deze site waarbij de roomboter niet goed te vervangen is door kokosolie. Persoonlijk eet ik nog wel roomboter, ik heb dus het geluk dat ik dit recept mag. En er zijn gelukkig best veel mensen zuivel mijden, maar nog wel roomboter eten. Lees waarom.

Wil je echt lactose of caseïne mijden kies dan voor een alternatief. Voor beide kan dat geklaarde boter of ghee zijn. Bij sommige intoleranties kun je kiezen voor lactosevrije boter. Wil je A1 caseïne mijden kies dan voor geitenboter.

Geschikt voor koolhydraatarm en paleo.

Niet geschikt voor laag salicylaat. Dan kun je beter kijken naar dit recept van koolvis met een notenkorstje.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Vis is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Witvis (en zalm) komen het meest in aanmerking. Zorg er wel voor dat de vis zo vers mogelijk is (net gevangen). Vis uit de diepvries is zeer geschikt omdat dit heel vers wordt ingevroren.

Knoflook heeft een SIGHI 1 score. Bij MC360 wordt dit juist aanbevolen

Oregano en paprika hebben een SIGHI 0 score. Gebruik milde paprikapoeder, geen gerookte of pittige.

Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.

Lekker met batatas a murro.

Laag oxalaat

Rozemarijn vervangt de oregano. Paprikapoeder kan waarschijnlijk in kleine hoeveelheden gebruikt worden, maar omdat Nederlandse poeders niet getest zijn weet je dit nooit zeker.

Courgette is één van de weinige groenten die een laag oxalaat gehalte hebben. Door de courgette eerst 10 minuten te koken verminder je het gehalte nog iets. Spoel na het koken af en laat uitlekken of dep droog. Bak nog 10 minuten. Tip: het is niet getest, maar sommige mensen halen de zaadlijsten uit de courgette.

Lekker met (gebakken) rijst (niet met batatas a murro, aardappels zijn niet laag ox!).

Witvis uit de oven met gebakken courgette

Marjolein
Lekker snel en eenvoudig gerechtje met witvis uit de oven. Dit recept gaat uit van koolvisfilet uit de diepvries. Lekker makkelijk als je even geen tijd hebt om boodschappen te doen. Maar nog belangrijker: daarmee is het geschikt voor een laag histamine dieet.
No ratings yet
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Laag histamine
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Hoofd: vis & garnalen, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 182 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden, ovenschaal, knoflookpers, bakje, kleine garde, bakpan, spatel

Ingrediënten
  

  • 2 koolvisfilet uit de diepvries
  • 1 el (grasgevoerde) roomboter
  • 2 eidooier
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano laag his
  • of 1 tl rozemarijn laag his en ox
  • zout

Voor de courgette:

  • 300 gr courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl oregano laag his
  • of 1 tl rozemarijn laag his en ox
  • 1 el milde olijfolie

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 180 graden. Pers de knoflook. Splits het ei en hou de eidooier apart. Het wit gebruik je niet. Kluts de dooier met de paprikapoeder, de oregano/rozemarijn en de knoflook.
  • Gebruik de helft van de roomboter om de bodem van de ovenschaal in te vetten. Haal de filets uit de diepvries en leg ze in de schaal. Smeer de andere helft van de boter erop. Strooi zout op de filets. Verdeel het eimengsel over de filets. Zet in de oven voor een half uur.
  • Was de courgette en snij in partjes. Verwarm de olie in de pan en voeg de courgette toe. Zet het vuur niet te hoog, courgette kan snel verbranden. Pers de knoflook en voeg toe. Voeg de kruiden toe. Bak voor ongeveer 20 minuten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Lekker met batatas a murro (niet laag ox) of rijst.

Voedingswaarde

Calorieën: 182kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 23gr | Vetten: 7gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 3g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 905IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 29mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 79mg | Magnesium: 65mg | Kalium: 863mg | Calcium: 87mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 73µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 337mg | Selenium: 44µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven