Zelf gemaakte witte chocolade pastilles met vanille (van cacaoboter, zonder melk, zonder suiker)
Een simpele manier om repen of kleine ronde pastilles te maken van witte chocola. Een fijn recept als je geen witte chocola uit de winkel kunt verdragen. Witte chocola die je kunt kopen bevat namelijk melk of kokosmelk/kokosolie. Deze pastille zijn zonder melk en zonder kokos, maar met cacaoboter en kikkererwtenmeel.
Materiaal
Je kunt siliconen cupcake vormpjes gebruiken voor kleine ronde pastilles. De genoemde hoeveelheden zijn voor ongeveer 5 pastilles.
Witte chocola
Witte chocolade repen bevatten meestal melkpoeder. Ze zijn daardoor niet vegan of lactosevrij. Een goed alternatief is witte chocola die gemaakt wordt van kokosmelkpoeder. De beste die ik ken zijn van Pit&Pit.
Helaas zijn er ook mensen die zowel geen melk als geen kokos kunnen verdragen. Voor hen heb ik deze oplossing gezocht om zelf witte chocola te maken van cacaoboter, kikkererwtenmeel en vanille. Maar let op: de meeste cacaoboter kan, net als kant en klare chocoladerepen, sporen van diverse allergenen bevatten!
Erythritol poedersuiker
Als je de chocola zelf maakt van cacaoboter moet je smaken toevoegen. In ieder geval wat zout, maar ook wat zoetigs. Erythritol is één van de weinige zoetstoffen waar geen nadelige gezondheidseffecten van bekend zijn of vermoed worden. De andere is pure, groene stevia, maar dat past niet bij dit recept.
Een nadeel van erythritol is dat het weer kristalliseert als het afkoelt. Als je poedersuiker gebruikt is dit effect minder groot.
Vanille
Erythritol heeft een zoete smaak die wat voor in de mond ligt en soms wat scherp kan zijn. Ik combineer het daarom bijna altijd met echte vanille. Dat maakt de smaak wat breder en dieper. Gebruik wel echte Bourbon vanille. Dus een stokje, extract of gedroogd poeder (dat laatste vind ik persoonlijk erg fijn werken). Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij. Koolhydraatbeperkt maar niet paleo vanwege het kikkererwtenmeel.
Vanille bevat naar verhouding erg veel koolhydraten. Maar als smaakmaker (je hebt er maar weinig van nodig), wordt het over het algemeen gedoogd bij een koolhydraatarm dieet en het past daarom ook prima in een koolhydraatbeperkt dieet.
Laag histamine, oxalaat en salicylaat
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Zowel witte chocola als kikkererwten zijn laag in histamine, oxalaat én salicylaat. Cacao kan niet voor laag oxalaat en laag histamine. Maar witte chocola bevat geen cacao. Maar let op: niet iedereen met histamine problemen kan alle witte chocoladerepen uit de winkel verdragen. Even goed uitzoeken dus welk merk bij jouw persoonlijke intolerantie past. Kun je geen witte chocola vinden waar je tegen kunt? Dan kun je de chocola zelf maken met cacaoboter.
Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Erythritol staat niet in de SIGHI lijst maar over het algemeen wordt aangenomen dat het veilig gebruikt kan worden. Vanille scoort een 1 op de SIGHI lijst, dat is redelijk laag maar reacties kunnen erg persoonlijk zijn.
Erythritol is niet getest op salicylaat. Zoetstof wordt over het algemeen niet goed verdragen bij mensen die gevoelig zijn voor salicylaat, maar dit kan persoonlijk zijn. Let er bij zoetstof in ieder geval op dat geen stevia toegevoegd is. Om helemaal veilig te zijn kun je het beste caster suiker nemen. Dat is geraffineerde suiker uit suikerriet. Suiker uit Nederlandse suikerbiet is ook wat hoger in salicylaat.
Zelfgemaakte witte chocolade pastilles met vanille (van cacao other, zonder melk, zonder suiker)
Benodigdheden
- pan en kom voor au bain Marie
- cupcake vormpjes of cakeblik
Ingrediënten
- 50 gr cacaoboter
- 1 el kikkererwtenmeel
- 1 el water
- 10 gr erythritol poedersuiker niet laag salicylaat
- 1 tl Bourbon vanille poeder
Laag salicylaat
- 20 gr caster suiker vervangt de erythritol
Bereiding
- Smelt de cacaoboter au bain marie, samen met de eryhritol, het vanille poeder, het kikkererwtenmeel, het water en een flinke snuf zout.
- Vul de vormpjes met een laagje gesmolten cacaoboter. Zet een uurtje in de vriezer.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!
Klopt deze calorieberening wel? Cacaoboters bevatten ong. 900 kcal per 100 gr. Als je jouw recept deelt in 5 porties, is dat bijna de dubbele hoeveelheid calorieën. Of reken ik dan zo anders? 😊
Je hebt gelijk… Deze waarden komen uit een Amerikaanse database maar kloppen niet als ik ze vergelijk met wat ik heb gebruikt (pastilles van Pit&Pit). Ik heb de waardes nu overschreven en dan komen de vetten hoger en de suikers lager. Totale cal ook hoger. Dank voor je feedback!