Witte chocola met kikkererwten
Een simpele manier om repen of kleine ronde pastilles te maken van witte chocola met kikkererwten. Een fijn recept als je geen noten mag maar toch eens iets hartigs en knapperigs in je chocola wilt eten. En als je geen of niet alle witte chocola uit de winkel kunt verdragen.
Je kunt siliconen cupcake vormpjes gebruiken (zoals op de foto). Dan krijg je ronde pastilles. Maar je kunt ook een cakeblik gebruiken voor 1 grote reep. Leg dan eventueel sateprikkers dwars in het blik zodat je inkepingen krijgt en je de reep makkelijker kunt breken. De genoemde hoeveelheden zijn voor ongeveer 10 pastilles of een klein cakeblik.
Witte chocola
Witte chocolade repen bevatten meestal melkpoeder. Ze zijn daardoor niet vegan of lactosevrij. Een goed alternatief is witte chocola die gemaakt wordt van kokosmelkpoeder. De beste die ik ken zijn van Pit&Pit. Deze bevatten verder ook geen andere allergenen, maar kunnen wel sporen van diverse allergenen bevatten. Als je erg gevoelig bent kunnen ook deze repen dus niet.
Helaas zijn er ook mensen die zowel geen melk als geen kokos kunnen verdragen. Voor hen heb ik een oplossing gezocht om zelf witte chocola te maken van cacaoboter, kikkererwtenmeel en vanille. Maar let op: de meeste cacaoboter kan wederom wel weer sporen van diverse allergenen bevatten!
Erythritol poedersuiker
Als je de chocola zelf maakt van cacaoboter moet je smaken toevoegen. In ieder geval wat zout, maar ook wat zoetigs. Erythritol is één van de weinige zoetstoffen waar geen nadelige gezondheidseffecten van bekend zijn of vermoed worden. De andere is pure, groene stevia, maar dat past niet bij dit recept.
Een nadeel van erythritol is dat het weer kristalliseert als het afkoelt. Als je poedersuiker gebruikt is dit effect minder groot.
Vanille
Erythritol heeft een zoete smaak die wat voor in de mond ligt en soms wat scherp kan zijn. Ik combineer het daarom bijna altijd met echte vanille. Dat maakt de smaak wat breder en dieper. Gebruik wel echte Bourbon vanille. Dus een stokje, extract of gedroogd poeder (dat laatste vind ik persoonlijk erg fijn werken). Geen vanille essence of aroma, dat is meestal een kunstmatig geurtje of smaakje. En vanillesuiker is gewoon suiker met een smaakje.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij. Koolhydraatbeperkt maar niet paleo vanwege de kikkererwten.
Vanille bevat naar verhouding erg veel koolhydraten. Maar als smaakmaker (je hebt er maar weinig van nodig), wordt het over het algemeen gedoogd bij een koolhydraatarm dieet en het past daarom ook prima in een koolhydraatbeperkt dieet.
Laag oxalaat en salicylaat
Witte chocola is laag in oxalaat én salicylaat. Cacao kan niet voor laag oxalaat en laag histamine. Maar witte chocola bevat geen cacao. Maar let op: niet iedereen met histamine problemen kan alle witte chocoladerepen uit de winkel verdragen. Even goed uitzoeken dus welk merk bij jouw persoonlijke intolerantie past. Kun je geen witte chocola vinden waar je tegen kunt? Dan kun je de chocola zelf maken met cacaoboter.
Erythritol is niet getest op salicylaat. Zoetstof wordt over het algemeen niet goed verdragen bij mensen die gevoelig zijn voor salicylaat, maar dit kan persoonlijk zijn. Let er bij zoetstof in ieder geval op dat geen stevia toegevoegd is. Om helemaal veilig te zijn kun je het beste caster suiker nemen. Dat is geraffineerde suiker uit suikerriet. Suiker uit Nederlandse suikerbiet is ook wat hoger in salicylaat.
Witte chocola met kikkererwten
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- pan en kom voor au bain Marie
- cupcake vormpjes of cakeblik
Ingrediënten
- 120 gr kikkererwten gekookte, = half blik van 400 gram bruto
Witte chocola (reep)
- 200 gr witte chocola suikervrij, keto en vegan: 10% korting met code Eetlekkeranders10
- flinke snuf zout
Of zelfgemaakte witte chocola
- 100 gr cacaoboter
- 2 el kikkererwtenmeel
- 3 el water
- 20 gr erythritol poedersuiker niet laag salicylaat
- 2 tl Bourbon vanille poeder
Laag salicylaat
- 20 gr caster suiker vervangt de erythritol
Bereiding
- Was de kikkererwten en dep droog. Rooster ze in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 25 minuten.
- Smelt de chocola au bain marie, samen met een flinke snuf zout.Of: smelt de cacaoboter au bain marie, samen met de eryhritol, het vanille poeder, het kikkererwtenmeel, het water en een flinke snuf zout.
- Vul de vormpjes met één laag geroosterde kikkererwten.
- Schep gesmolten chocola over de kikkererwten. Ze hoeven niet helemaal bedekt te zijn.
- Zet een uurtje in de vriezer.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!