Witlof ovenschotel met paprika, noten en kaas (vegetarisch)

Makkelijke doordeweekse ovenschotel van witlof met paprika, tomatensaus, pecannoten en mediterrane kruiden. En tot slot zelf geraspte (geiten)kaas erover. Zonder pakjes en zakjes en toch snel gemaakt. Als vegetarisch hoofdgerecht of lekker met kip, speklapjes of witvis.

Snelle ovenschotel

Dit gerecht zet je lekker snel op tafel. Zowel de witlof als de paprika snij je in grove stukken. Ook de noten kun je grof over de groente verdelen. En de tomatensaus heb je waarschijnlijk al gemengd voordat de oven voorverwarmd is. Alles de gaat in één keer de oven en in een half uurtje kun je aan tafel.

Zelfgemaakte saus

Er was een tijd dat ik heerlijk kookte, maar wel mét pakjes en zakjes. Dit recept van witlof uit de oven stamt uit die tijd. Ik maakte deze schotel denk ik al sinds mijn studententijd met een potje kant en klare rode pesto. Nou kan ik inmiddels een heerlijke verse pesto maken van geroosterde paprika uit de oven met amandelpasta en Parmezaanse kaas. Maar dit recept met witlof is juist bedoeld voor doordeweeks, makkelijk en snel. En eerst een paprika moeten roosteren voordat je überhaupt aan de ovenschotel kunt beginnen, is dat overduidelijk niet.

Ik los dat nu op door de paprika in reepjes te snijden en naast de witlof te leggen. De saus maak ik snel van (kant en klare, dat dan weer wel, maar zonder toevoegingen) passata met amandelpasta, extra vierge olijfolie, balsamico azijn en lekker groene mediterrane kruiden. Best wat ingrediënten maar toch snel gemaakt.

Witlof

De witlof die je tegenwoordig kunt kopen is een stuk minder bitter dan vroeger. Ik heb ooit geleerd het hart eruit te snijden, maar eigenlijk hoeft dat inmiddels niet meer. Ik doe het in ieder geval nooit.

Geraspte kaas

Ik heb lange tijd geen zuivel gegeten maar eet nu met mate weer A2 zuivel. Dat is van melk van speciale koeienrassen, geiten of schapen die een ander soort eiwit bevat. Melk van koeien bevat A1 caseïne en daar kan ik niet tegen. Ik eet deze ovenschotel dus met jonge of jong belegen geitenkaas. Maar hoef jij niet te letten op het soort caseïne, dan kun je ook gewone Hollandse koeienkaas nemen.

Rasp de kaas wel altijd even zelf. Geraspte kaas uit een kant en klaar zakje bevat namelijk meer toevoegingen dan gewoon een stuk verse kaas.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm.

Witlof ovenschotel met paprika, noten en kaas (vegetarisch)

Marjolein
Heerlijke vegetarische witlof ovenschotel met paprika, noten, passata en lekker veel groene kruiden en kaas. Voor 2 personen als hoofdgerecht of 3 tot 4 personen als bijgerecht
5 van 2 stemmen
Bereiding 50 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Ovenschotel
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 342 kcal

Benodigdheden

  • oven op 180 graden
  • ovenschaal
  • kommetje

Ingrediënten
  

  • 3 tot 4 stronken witlof
  • 1 paprika geel of rood
  • flinke hand noten
  • 100 gr (geiten)kaas
  • 200 ml passata
  • 3 el milde olijfolie
  • 1 el amandelpasta
  • 1 tl oregano
  • ½ tl tijm
  • ½ tl rozemarijn
  • ½ tl salie
  • snufje zwarte peper korrels
  • flinke snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Was de witlof en snij het kontje eraf. Snij in de lengte doormidden of in kwarten. Beetje afhankelijk van hoe dik je stronken zijn.
  • Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in repen. Verdeel de witlof en de paprika over de ovenschaal.
  • Vijzel de noten licht. Bij broze noten als pecan kan dit gewoon in de hand. Verdeel ongeveer de helft tussen de groente.
  • Rasp de kaas. Verdeel ongeveer de helft tussen de groente en noten.
  • Doe de passata in een beker en meng met de kruiden, de olijfolie en de amandelpasta. Giet over de groente.
  • Verdeel de overige kaas en noten over de saus. Doe de schaal een half uur in de oven.

Notities

Voedingswaarde berekend met gemengde noten. Pecan of amandel zijn lager in koolhydraten.

Voedingswaarde

Calorieën: 342kcal | Koolhydraten: 14gr | Eiwitten: 18gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 10g | MO vet: 2g | EO vet: 10g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 2729IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 88mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 444mg | Magnesium: 84mg | Kalium: 761mg | Calcium: 399mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 61µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 400mg | Selenium: 8µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept