Koolhydraatarme witlof ovenschotel met paprika, noten en kaas in tomatensaus
Makkelijke doordeweekse ovenschotel van witlof met paprika, tomatensaus, pecannoten en mediterrane kruiden. En tot slot zelf geraspte (geiten)kaas erover. Zonder pakjes en zakjes en toch snel gemaakt. Als vegetarisch hoofdgerecht of lekker met kip, speklapjes of witvis.
Snelle ovenschotel
Dit gerecht zet je lekker snel op tafel. Zowel de witlof als de paprika snij je in grove stukken. Ook de noten kun je grof over de groente verdelen. En de tomatensaus heb je waarschijnlijk al gemengd voordat de oven voorverwarmd is. Alles de gaat in één keer de oven en in een half uurtje kun je aan tafel.
Zelfgemaakte saus
Er was een tijd dat ik heerlijk kookte, maar wel mét pakjes en zakjes. Dit recept van witlof uit de oven stamt uit die tijd. Ik maakte deze schotel denk ik al sinds mijn studententijd met een potje kant en klare rode pesto. Nou kan ik inmiddels een heerlijke verse pesto maken van geroosterde paprika uit de oven met amandelpasta en Parmezaanse kaas.
Dit is een snellere variant daarop. Je snijdt de paprika in reepjes en legt die naast de witlof. De saus maak ik snel van (kant en klare, dat dan weer wel, maar zonder toevoegingen) tomaten passata met amandelpasta, extra vierge olijfolie, balsamico azijn en lekker groene mediterrane kruiden. Best wat ingrediënten maar toch snel gemaakt.
Witlof
De witlof die je tegenwoordig kunt kopen is een stuk minder bitter dan vroeger. Ik heb ooit geleerd het hart eruit te snijden, maar eigenlijk hoeft dat inmiddels niet meer. Ik doe het in ieder geval nooit.
Geraspte kaas
Rasp de kaas altijd even zelf. Geraspte kaas uit een kant en klaar zakje bevat namelijk meer toevoegingen dan gewoon een stuk verse kaas.
Witlof ovenschotel met paprika, noten en kaas in tomatensaus
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- ovenschaal
- kommetje
Ingrediënten
- 3 tot 4 stronken witlof
- 1 paprika geel of rood
- flinke hand noten
- 100 gr jonge tot belegen (geiten)kaas
- 200 ml tomatenpassata
- 3 el milde olijfolie
- 1 el amandelpasta
- 1 tl oregano
- ½ tl tijm
- ½ tl rozemarijn
- ½ tl salie
- snufje zwarte peper korrels
- flinke snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Was de witlof en snij het kontje eraf. Snij in de lengte doormidden of in kwarten. Beetje afhankelijk van hoe dik je stronken zijn.
- Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in repen. Verdeel de witlof en de paprika over de ovenschaal.
- Vijzel de noten licht. Bij broze noten als pecan kan dit gewoon in de hand. Verdeel ongeveer de helft tussen de groente.
- Rasp de kaas. Verdeel ongeveer de helft tussen de groente en noten.
- Doe de passata in een beker en meng met de kruiden, de olijfolie en de amandelpasta. Giet over de groente.
- Verdeel de overige kaas en noten over de saus. Doe de schaal een half uur in de oven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Yum! Ik heb hem voor je uitgetest en hij was heerlijk en inderdaad snel gemaakt! Ik was precies klaar toen de oven op temperatuur was.