Witlof ovenschotel met paprika, noten en kaas in tomatensaus met Mediterrane kruiden
Makkelijke doordeweekse ovenschotel van witlof met paprika, tomatensaus, pecannoten en mediterrane kruiden. En tot slot zelf geraspte (geiten)kaas erover. Zonder pakjes en zakjes en toch snel gemaakt. Als vegetarisch hoofdgerecht of lekker met kip, speklapjes of witvis.
Snelle ovenschotel
Dit gerecht zet je lekker snel op tafel. Zowel de witlof als de paprika snij je in grove stukken. Ook de noten kun je grof over de groente verdelen. En de tomatensaus heb je waarschijnlijk al gemengd voordat de oven voorverwarmd is. Alles de gaat in één keer de oven en in een half uurtje kun je aan tafel.
Zelfgemaakte saus
Er was een tijd dat ik heerlijk kookte, maar wel mét pakjes en zakjes. Dit recept van witlof uit de oven stamt uit die tijd. Ik maakte deze schotel denk ik al sinds mijn studententijd met een potje kant en klare rode pesto. Nou kan ik inmiddels een heerlijke verse pesto maken van geroosterde paprika uit de oven met amandelpasta en Parmezaanse kaas. Maar dit recept met witlof is juist bedoeld voor doordeweeks, makkelijk en snel. En eerst een paprika moeten roosteren voordat je überhaupt aan de ovenschotel kunt beginnen, is dat overduidelijk niet.
Ik los dat nu op door de paprika in reepjes te snijden en naast de witlof te leggen. De saus maak ik snel van (kant en klare, dat dan weer wel, maar zonder toevoegingen) passata met amandelpasta, extra vierge olijfolie, balsamico azijn en lekker groene mediterrane kruiden. Best wat ingrediënten maar toch snel gemaakt.
Witlof
De witlof die je tegenwoordig kunt kopen is een stuk minder bitter dan vroeger. Ik heb ooit geleerd het hart eruit te snijden, maar eigenlijk hoeft dat inmiddels niet meer. Ik doe het in ieder geval nooit.
Kaas: niet zuivelvrij
Ik hu persoonlijk niet van vegan smeltkaas. Ik vind dan ook dat dit soort ovenschotels niet echt zuivelvrij te maken zijn. Toen ik nog zuivelvrij at at ik het liever gewoon niet.
Ik eet zelf nu met mate weer A2 zuivel. Dat is van melk van speciale koeienrassen, geiten of schapen die een ander soort eiwit bevat. Melk van koeien bevat A1 caseïne en daar kan ik niet tegen. Ik eet deze ovenschotel dus met jonge of jong belegen geitenkaas. Maar hoef jij niet te letten op het soort zuivel, dan kun je ook gewone Hollandse koeienkaas nemen.
Kijk hier voor uitleg over zuivel(vrij) eten in het algemeen en over A2 caseïne.
Geraspte kaas
Rasp de kaas wel altijd even zelf. Geraspte kaas uit een kant en klaar zakje bevat namelijk meer toevoegingen dan gewoon een stuk verse kaas.
Smeltkaas zonder koemelk
Voor een koemelkallergie of A1 sensitiviteit kun je net als ik geitenkaas nemen. Ik gebruikte zelf jong belegen geitenkaas in een blok. Dat is ook gewoon bij de supermarkt te koop.
Smeltkaas zonder lactose
Voor een lactose intolerantie zijn over het algemeen de wat hardere Hollandse kazen geschikt. Wat je kunt verdragen is erg persoonlijk. Het enige algemene advies dat ik kan geven is hoe ouder de kaas is des te minder lactose deze bevat. Vaak gaat jong belegen al goed.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm. Niet zuivelvrij, vegan of paleo. Wel te maken zonder koemelk, caseïne of lactose.
Witlof ovenschotel met paprika, noten en kaas in tomatensaus met Mediterrane kruiden
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- ovenschaal
- kommetje
Ingrediënten
- 3 tot 4 stronken witlof
- 1 paprika geel of rood
- flinke hand noten
- 100 gr jonge tot belegen (geiten)kaas
- 200 ml tomatenpassata
- 3 el milde olijfolie
- 1 el amandelpasta
- 1 tl oregano
- ½ tl tijm
- ½ tl rozemarijn
- ½ tl salie
- snufje zwarte peper korrels
- flinke snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Was de witlof en snij het kontje eraf. Snij in de lengte doormidden of in kwarten. Beetje afhankelijk van hoe dik je stronken zijn.
- Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in repen. Verdeel de witlof en de paprika over de ovenschaal.
- Vijzel de noten licht. Bij broze noten als pecan kan dit gewoon in de hand. Verdeel ongeveer de helft tussen de groente.
- Rasp de kaas. Verdeel ongeveer de helft tussen de groente en noten.
- Doe de passata in een beker en meng met de kruiden, de olijfolie en de amandelpasta. Giet over de groente.
- Verdeel de overige kaas en noten over de saus. Doe de schaal een half uur in de oven.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Yum! Ik heb hem voor je uitgetest en hij was heerlijk en inderdaad snel gemaakt! Ik was precies klaar toen de oven op temperatuur was.