Zalm met asperges en makkelijke Hollandaise saus (5 minuten met de staafmixer!)
Wat een heerlijke klassieke combinatie blijft dit toch. Verse witte asperges uit het seizoen. Met Hollandaise saus en gebakken (liefst wilde) zalm. De Hollandaise saus maak je met ei en boter.
Wilde zalm
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan wilde zalm. De meeste zalm die je in de supermarkt of bij de visboer kunt kopen is kweekzalm. Kweekvis bevat minder omega 3 en bij de kweek van zalm wordt veel antibiotica gebruikt. Wilde zalm uit de Atlantische Oceaan is er nauwelijks: de meeste wilde zalm die wij kunnen kopen komt uit de Stille oceaan (Pacific). En deze is in Nederland alleen gerookt of ingevroren te koop. Duurzaam gevangen wilde zalm kun je onder meer kopen bij Grutto.
Hollandaise saus
Hollandaisesaus wordt gemaakt van eigeel, een zuurtje en roomboter. Ik heb ooit geleerd dat het gemaakt wordt met een intensief proces waarbij de boter geklaard moet worden, de eieren au-bain-Marie verwarmd worden en je minuten lang stevig aan het kloppen bent. Maar ik weet gelukkig inmiddels dat het kan ook binnen 5 minuten! Met de staafmixer. Kijk hieronder via Youtube of op mijn instagram account voor een filmpje.
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt. Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe. Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten. Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
- Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge.
- Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen.
- Draai dan de asperge een slagje en herhaal een paar keer.
- Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
- Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.
Soep van het kookvocht van asperges
Gooi het kookvocht nooit weg! Daar kun je heerlijke asperges soep mee maken. Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.
Andere recepten met witte asperges
Ik heb mijn recepten met asperges verzameld in deze asperge special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Zalm met asperges en makkelijke Hollandaise saus
Benodigdheden
- grote kookpan met deksel
- kleine PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent, met deksel voor laag histamine
- bakpan met deksel
- (steel)pannetje
- staafmixer +beker
- kom, mes, dunschiller
Ingrediënten
- 2 (wilde) zalmfilets
- 500 gr asperges
- 1 el (grasgevoerde) roomboter te vervangen door lactosevrije boter of geitenboter
- 1 citroensap
Hollandaisesaus
- 200 gr (grasgevoerde) roomboter
- 4 eidooiers op kamertemperatuur
- 3 el citroensap
- 2 tl peterselie (gedroogd)
- 2 tl bieslook (gedroogd)
- 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout
Voor laag histamine
- 3 el witte azijn of appelazijn GEEN citroen
Voor laag salicylaat
- 3 el rijstazijn GEEN andere azijn of citroen
Voor medium oxalaat en salicylaat
- 2 stelen asperges per portie
Bereiding
- Haal een uurtje van te voren de vis uit de vriezer. Eerder mag ook, leg dan in de koelkast. Voor laag histamine: sla deze stap over en bereid de vis straks bevroren.
Asperges koken
- Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij het kontje eraf: ongeveer 1 cm van de onderkant.
- Leg de asperges in een pan, doe de schillen en de kontjes er bovenop. Voeg de het sap van 1 citroen (of azijn) toe.
- Voeg water toe tot de asperges onder staan. Dat zal net wat meer dan 1 liter zijn. Kook 5 minuten en laat daarna nog 10 minuten staan.
Hollandaise saus: voorbereiding
- Smelt 200 gram boter in een steelpannetje. Doe dit langzaam en op niet te hoog vuur. Het mag af een toe een beetje bruisen, maar zeker niet bruin worden. Laat afkoelen, maar zorg wel dat het warm en vloeibaar blijft.
- Scheid 4 eidooiers van het wit. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers in de beker van de staafmixer en voeg het citroensap of de azijn toe.
- Meet de bieslook, de peterselie en het zout af en zet klaar. Pas als de vis en de asperges klaar zijn ga je verder, de saus maak je echt aan het eind.
Vis
- Warm een eetlepel roomboter in een bakpan (stand 6 inductie). Bak de vis aan elke kant een minuut. Laat daarna nog 5 minuten garen voor well done' en iets korter voor 'rosé'.
- Voor laag histamine: Haal de zalmfilets uit de vriezer. Bak aan een kant voor een minuut, draai om en bak de andere kant een minuut. Zet het vuur laag (stand 3 tot 4 inductie) en doe de deksel op de pan. Laat nog zo'n 10 minuten garen (5 minuten aan elke kant).
Hollandaise saus
- Maak de Hollandaise saus af vlak voordat de vis gaar is.
- Mix met de staafmixer op de bodem van de beker tot het eigeel dikker en witter wordt.
- Voeg langzaam de boter toe terwijl je blijft mixen. Voeg de kruiden toe en mix nog heel even goed door.
Afmaken
- Verdeel de asperges over twee borden en leg de zalm erbij. Verdeel de saus over de asperges. Eventueel nog wat garneren met kruiden.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Video
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Inderdaad erg makkelijk te maken jouw saus!
Heerlijk he!? Fijn dat het goed gelukt is een gesmaakt heeft.