| | |

Linzen salade met watermeloen, Serranoham, kalamata olijven, pistache en kappertjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Voedzame maaltijdsalade die tegelijk fris, lichtzoet en hartig is. De basis is van bruine linzen. Het contrast tussen zoet en zout komt van de watermeloen aan de ene kant en de Serranoham en de olijven aan de andere kant. Geroosterde pistachenootjes en kappertjes maken het helemaal af. En natuurlijk een flinke scheut extra vierge olijfolie.

Bruine linzen

Linzen zijn zeer voedzaam en zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft. Ze zijn van nature glutenvrij en passen in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar omdat het peulvruchten zijn passen ze niet in een paleo dieet.

Bruine linzen zelf koken

In salades wil ik nog wel eens naar een blikje grijpen. Dan heb ik geen zin om te koken en wil ik toch iets gezonds. Op zich is er niets mis met linzen uit blik, maar zelf ‘vers’ koken is wel lekkerder. Bruine linzen blijven lekker stevig. Ze zijn daardoor erg geschikt voor een salade, maar het betekent ook dat je ze van alle linzen het langst moeten koken én dat je ze van te voren moet weken. Week de linzen minimaal 4 uur. Kook ze daarna een half uur. Dat mag in water, of eventueel in bouillon. Gedroogde linzen nemen uiteindelijk één keer hun eigen gewicht op in water. Je neemt dus van gedroogde linzen de helft van het gewicht van een portie gekookte linzen.

Serranoham

Ik blijf normaal gesproken ver weg van vleeswaar. Dat zit doorgaans vol met bestrijdingsmiddelen en smaakversterkers. Ik eet wel rosbief, dat is over het algemeen puur. En goede gerookte ham zoals biologische Parma of Serrano. Koop de wat duurdere en check de herkomst en de ingrediënten.

Kalamata! Geen zwarte olijven

Donkere olijven rijpen langer aan de boom. Hierdoor krijgen ze een vollere en diepere smaak. Ze zijn ook zachter van textuur. Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom. Een harde, zwarte olijf is chemisch behandeld. Kalamata olijven zijn paars (niet zwart) en zacht.

Kappertjes

Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant (Capparis spinosa). Deze worden in het zuur gelegd, net als bijvoorbeeld augurkjes. Je kleintjes of zoals op de foto grotere met een steeltje. Beide zijn geschikt.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarbeperkt.

Linzen salade met watermeloen, Serranoham, kalamata olijven, pistache en kappertjes

Marjolein
Mediterrane maaltijdsalade van bruine linzen, Serranoham, watermeloen, ui, kalamata olijven en geroosterde pistachenoten. De linzen kun je zelf vers bereiden, maar uit blik mag ook.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Lente en zomer
Gang Salades
Keuken Europees, Spaans
Porties 1 persoon
Calorieën 416 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Optioneel

  • ½ tl chilivlokken = nachtschade

Bereiding
 

  • Kook de linzen een half uur (eerst 4 uur weken, daarna afspoelen) of trek een blikje open en spoel af. Laat uitlekken in een zeefje.
  • Snij de ui in fijne halve/kwart ringetjes. Voeg de azijn toe en laat even marineren. De ui wordt daar wat zachter en zoeter van.
  • Vijzel de pistachenootjes. Rooster ze in de koekenpan en strooi op het laatst wat zout erover. Laat daarna afkoelen.
  • Snij de serranoham in kleinere plakjes en maak rolletjes van.
  • Voeg de olie en de honing toe aan de ui en meng licht met een kleine garde of lepel. Gebruik je chilivlokken? Voeg deze dan ook toe.
  • Snij de watermeloen in blokjes en voeg toe aan de ui. Halveer de olijven en voeg toe. Voeg ook de linzen toe.
  • Schep de salade op een bord en top af met de ham rolletjes, de kappertjes en de pistachenoten. Giet er nog een flinke scheut olijfolie over.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

De bereidingstijd is gebaseerd op reeds gekookte linzen of uit blik.
De portiegrootte is voor een maaltijdsalade. Eet je de salade als bijgerecht dan zijn het 2 of 3 porties.

Voedingswaarde

Calorieën: 416kcal | Koolhydraten: 36gr | Eiwitten: 19gr | Vetten: 17gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 4g | EO vet: 10g | Vezels: 15gr | Vitamine A: 1201IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 20mg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 865mg | Magnesium: 102mg | Kalium: 1006mg | Calcium: 88mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 265µg | IJzer: 6mg | Fosfor: 392mg | Selenium: 7µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven