| |

Walnootpesto met rucola, ook zuivelvrij te maken

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een heerlijke pesto gemaakt van walnoten, rucola, olijfolie en citroensap. Je gebruikt geen pijnboompitten, zoals bij een ‘gewone’ pesto. In plaats daarvan neem je walnoten. Daardoor is deze pesto koolhydraatarm. Gewone pesto van pijnboompitten is koolhydraatbeperkt. Je kunt de pesto met Parmezaanse kaas maken maar ook met Pecorino. Dat is lactosevrije schapenkaas. Eet je helemaal geen kaas? Dan kun je deze pesto ook zuivelvrij maken: met edelgistvlokken.

Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de ‘gewone’ pesto van basilicum en pijnboompitten: de pesto a la Genovese. Of de pesto rosso zonder tomaat, gemaakt van amandelen en gepofte paprika. Of kijk voor meer inspiratie bij deze verzamelde BBQ en borreldips met groente en kruiden.

Parmezaanse kaas of lactosevrije schapenkaas

In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. Pecorino is schapenkaas die (niet altijd heloemaal) lactosevrij is. Bij een goede kaasboer kun je hiernaar informeren. Mogelijk komt dat dan voor jou in aanmerking als je een lactose intolerantie hebt of een koemelkallergie. Dit geldt overigens niet voor iedereen, dus test altijd voorzichtig waarop je reageert.

Edelgist voor zuivelvrij

Eet je echt helemaal zuivelvrij? Dan kun je geen pesto uit de winkel eten. Gelukkig is er een mooi alternatief waarmee je het zelf kunt maken: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.

Zelfgemaaktte pesto van walnoten en rucola in bakje, naast een cracker met gerookte wilde zalm

Walnootpesto met rucola, ook zuivelvrij te maken

Marjolein
Een heerlijke pesto van walnoten, rucola, olijfolie en wat citroensap. De pesto is lactosevrij en zuivelvrij te maken. In plaats van Parmezaanse kaas gebruik je dan Pecorino of edelgistvlokken.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 172 kcal

Ingrediënten
  

Voor koemelkvrij

  • 25 gr Pecorino geraspt

Voor zuivelvrij, paleo en vegan

Bereiding
 

  • Vijzel de walnoten en rooster ze in de pan. Dat kan zonder olie, de noten geven zelf olie vrij.
  • Pers of rasp ondertussen de knoflook. Rasp de kaas (als je die gebruikt).
  • Voeg alle ingrediënten samen in een kleine keukenmachine en pureer tot een licht korrelige pesto.
  • Hou wat kaas of 1 eetlepel edelgist achter en een beetje olijfolie om eventueel na het pureren de dikte aan te kunnen passen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Portiegrootte van 4 is voor een borrelsmeerseltje. Gebruik je de pesto als pastasaus of in een salade dan is het q tot 2 porties.

Voedingswaarde

Calorieën: 172kcal | Koolhydraten: 1gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 17gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 4g | EO vet: 9g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 176IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.04mg | Vitamine B6: 0.05mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 4mg | Vitamine D: 0.03µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 174mg | Magnesium: 16mg | Kalium: 80mg | Calcium: 84mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 14µg | IJzer: 0.4mg | Fosfor: 73mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven