Walnootpesto met rucola, ook zuivelvrij te maken
Een heerlijke pesto gemaakt van walnoten, rucola, olijfolie en citroensap. Je gebruikt geen pijnboompitten, zoals bij een ‘gewone’ pesto. In plaats daarvan neem je walnoten. Daardoor is deze pesto koolhydraatarm. Gewone pesto van pijnboompitten is koolhydraatbeperkt. Je kunt de pesto met Parmezaanse kaas maken maar ook met Pecorino. Dat is lactosevrije schapenkaas. Eet je helemaal geen kaas? Dan kun je deze pesto ook zuivelvrij maken: met edelgistvlokken.
Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de ‘gewone’ pesto van basilicum en pijnboompitten: de pesto a la Genovese. Of de pesto rosso zonder tomaat, gemaakt van amandelen en gepofte paprika. Of kijk voor meer inspiratie bij deze verzamelde BBQ en borreldips met groente en kruiden.
Parmezaanse kaas of lactosevrije schapenkaas
In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. Pecorino is schapenkaas die (niet altijd heloemaal) lactosevrij is. Bij een goede kaasboer kun je hiernaar informeren. Mogelijk komt dat dan voor jou in aanmerking als je een lactose intolerantie hebt of een koemelkallergie. Dit geldt overigens niet voor iedereen, dus test altijd voorzichtig waarop je reageert.
Edelgist voor zuivelvrij
Eet je echt helemaal zuivelvrij? Dan kun je geen pesto uit de winkel eten. Gelukkig is er een mooi alternatief waarmee je het zelf kunt maken: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.
Walnootpesto met rucola, ook zuivelvrij te maken
Benodigdheden
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 25 gr rucola
- 25 gr walnoten
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 25 gr Parmezaanse kaas geraspt, 1 handje
- ½ citroen, sap van
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
- 1 teentje knoflook
Voor koemelkvrij
- 25 gr Pecorino geraspt
Voor zuivelvrij, paleo en vegan
- 3 el edelgistvlokken GEEN kaas
Bereiding
- Vijzel de walnoten en rooster ze in de pan. Dat kan zonder olie, de noten geven zelf olie vrij.
- Pers of rasp ondertussen de knoflook. Rasp de kaas (als je die gebruikt).
- Voeg alle ingrediënten samen in een kleine keukenmachine en pureer tot een licht korrelige pesto.
- Hou wat kaas of 1 eetlepel edelgist achter en een beetje olijfolie om eventueel na het pureren de dikte aan te kunnen passen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!