| | | |

Waarom grasgevoerd vlees en waar koop je het?

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Op mijn website kom je vaak de term ‘grasgevoerd vlees’ tegen. Of grasgevoerde zuivel, boter of gelatine. Maar wat is dat eigenlijk: grasgevoerd vlees? Is het niet gewoon hetzelfde als biologisch? En is het echt gezonder of is het gewoon een loze hype?

Vlees past in een gezond dieet

Helaas wordt vlees vaak in een verkeerd daglicht gesteld. Het zou niet gezond zijn en zelfs kankerverwekkend. Maar vlees eten hoort gewoon bij ons oerdieet. Het bevat veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten en mineralen als ijzer en zink. Het is een beangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten zit. Maar het bevat ook andere B vitamines. Lever bevat daarnaast ook veel vitamine A.

Maar dan bedoel ik wel écht vlees. Van gezonde koeien die op hun beurt ook hun eigen oervoeding hebben gekregen. Kippen die echt nog buiten hebben mogen scharrelen en wormen en insecten hebben kunnen eten. Varkens die in de modder hebben mogen wroeten.

Echt vlees komt niet van de bio-industrie. Niet uit megastallen die meer op fabrieken lijken.

De koeien zijn gezond

Volledig grasgevoerd vlees komt van koeien die de hele dag buiten lopen. Dat is puur natuur. De koeien eten gras, zoals het hoort. En liefst een heel scala aan planten die tussen het gras groeien. Ze worden niet vetgemest en krijgen dus geen krachtvoer zoals graan, maïs of soja.

Goed vlees is óók biologisch. Grasgevoerde, biologische koeien krijgen bijvoorbeeld GEEN antibiotica. En dat hoeft ook helemaal niet omdat de koeien gezond zijn. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld uit de samenstelling van de spieren: het metabolisme werkt beter en het bevat meer enzymen.

Waarom is het gezond voor ons?

Leuk dat de koeien gezonder zijn, maar wat doet dat voor ons? De gezondheid van de koe heeft direct effect op de voedingswaarde van het vlees op je bord.

Grasgevoerd vlees bevat:

  • minder vet, vooral minder verzadigde vet
  • juist meer goede vetten: meer CLA, meer omega 3 en een betere omega 6/3 verhouding
  • meer anti-oxidanten: alfa-tocoferol (vitamine E) en beta-caroteen (vitamine A)
  • meer vitamine B: thiamine en riboflavine
  • meer mineralen: calcium, magnesium en kalium
  • en waarschijnlijk zelfs fyto-nutrienten die helemaal niet aanwezig zijn in graangevoerd vlees

Kortom: alleen voor je gezondheid is het al enorm de moeite waard. Lees hier verder als je geïnteresseerd bent in de wetenschap achter dit indrukwekkende lijstje.

Waar kun je het kopen?

Volledig grasgevoerd vlees is helaas niet zomaar overal te koop. Wat je gelukkig wel wat vaker ziet is biologisch vlees. Maar dat is niet hetzelfde als grasgevoerd.

Er zijn maar een paar leveranciers van volledig grasgevoerd vlees. Bijvoorbeeld Zorgnatuur, De woeste Grond en Vlees van Ons. Bij Vlees van Ons kun je zelfs vlees kopen van koeien die los lopen in natuurgebieden. Op Hollandse bodem. Ze worden lokaal geslacht en niet blootgesteld aan stressvol transport.

De koeien hebben een goed leven: ze kunnen vrij rond lopen en zelfstandig grazen. Doe je het niet voor je eigen gezondheid, doe het dan voor de koe. De inzet van de koeien is daarnaast ook goed voor de ecologische cyclus in de gebieden.

Korting

Wil je een keer grasgevoerd vlees van Vlees van Ons proberen? Dan mag ik een welkomstkorting weggeven van 10%. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de kortingscode Eetlekkeranders10 in te vullen als je gaat bestellen.

Kijk dan ook eens naar de grasgevoerde zuivel: ze hebben bijvoorbeeld zelfs kefir. En echte rauwe grasgevoerde boter! Ook voor varkensvlees, kip en eieren kun je bij ze terecht. En ze maken hun eigen bottenbouillon!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *