| |

Waarom is grasgevoerd vlees zo gezond?

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

In een eerdere blog vertelde ik dat grasgevoerd vlees gezond is en waar je het kunt kopen. In deze blog ga ik iets dieper in op de wetenschap: waarom is grasgevoerd vlees zo gezond? En hoe weten we dat zo zeker?

Als je wel geïnteresseerd bent in de wetenschap maar nog niet zo bekend bent met termen als macro’s, micro-nutriënten, mineralen en elektrolyten, lees dan ook even de uitleg over voedingswaarde.

Samenstelling van het vlees

Uit onderzoek blijkt dat grasgevoerde koeien vergelijkbaar zijn met de typering van mensen als ‘atleet’. Dit blijkt uit uit de samenstelling van de spieren: het metabolisme werkt beter en het bevat meer enzymen.

Dat heeft direct effect op de voedingswaarde die het vlees van deze koeien voor ons heeft. Grasgevoerd vlees bevat namelijk:

  • minder vet in totaal
  • minder slechte vetten
  • meer goede vetten: omega 3 en CLA (cis9, trans11)
  • meer anti-oxidanten: alfa-tocoferol (vitamine E) en beta-caroteen (vitamine A)
  • meer vitamine B: thiamine en riboflavine
  • meer mineralen: calcium, magnesium en kalium
  • en waarschijnlijk zelfs fyto-nutriënten
Vetten

Uit bijna alle onderzoeken komt naar voren dat grasgevoerd vlees in totaal minder vet bevat en dan met name minder verzadigde vetten.

Het bevat juist méér omega 3. En omdat het omega 6 gehalte niet anders is, is de verhouding tussen omega 3 en 6 beter. Bij graangevoerd vlees ligt de ratio op 2. Bij graangevoerd vlees kan de ratio boven de 8 liggen.

Het bevat ook meer CLA, ofwel geconjugeerd linolzuur. Dat is een transvet. Dat klinkt in eerste instantie niet al te best. Maar het gaat om een natuurlijk transvet. En geen transvet dat kunstmatig gemaakt is door plantaardig vet te verharden of door overmatige verhitting. CLA is een natuurlijk transvet op basis van een omega 6 vetzuur: linolzuur. Lees meer over CLA bij aHealthylife.

Vitamine B

Grasgevoerd vlees bevat meer vitamine B. In ieder geval thiamine (B1) en riboflavine (B2). Vitamine B1 is betrokken bij de energieproductie. Verder heb je het nodig voor een goede werking van je hartspier, je zenuwstelsel en je hersenen. Ook vitamine B2 speelt een rol bij de stofwisseling. Verder is het belangrijk voor een gezonde huid en slijmvliezen.Bij beide kan een tekort leiden tot vermoeidheid.

Mineralen

In het algemeen kan gesteld worden dat vlees een goede bron is van mineralen, met name bottenbouillon en orgaanvlees. Maar uit onderzoek blijkt dat vooral elektrolyten in hogere mate aanwezig zijn in grasgevoerd dan in graangevoerd vlees. Het gaat dan specifiek om calcium, magnesium en kalium. En dat zijn precies de drie elektrolyten waar het snelst tekort van kan ontstaan.

Met name bij sporters, maar ook op een lowcarb dieet, zijn deze drie elektrolyten van essentieel belang. En de gemiddelde Nederland krijgt er echt te weinig van binnen. Lees meer over het risico op een te laag gehalte aan elektrolyten (speciaal geschreven voor de lowcarb leefstijl, maar ook erg interessant bij andere leefstijlen.).

Anti-oxidanten

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat grasgevoerd vlees in ieder geval meer alfa-tocoferol en beta-caroteen bevat. Alfa-tocoferol is een anti-oxidant en een bouwstof voor vitamine E. Beta-caroteen is ook een anti-oxidant en een bouwstof voor vitamine A.

Antioxidanten zijn niet benoemd als essentiële voedingsstoffen zoals sommige macro-nutriënten of vitamines en mineralen. Dat komt voor een deel omdat er nog niet heel veel bekend is over de werking anti-oxidanten. In ieder geval zijn ze belangrijk in het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade aan kunnen richten aan cellen en weefsels.

Beide zorgen eronder meer ook voor dat de kleur van het vlees en het vet net wat anders zijn.

Fyto-nutriënten

Fyto-nutriënten zijn voedingsstoffen waarvan men dacht dat ze alleen voorkomen bij planten (fyto = phytos = plant). En fyto-nutriënten zijn inderdaad helemaal niet aanwezig in graangevoerd vlees. Maar hoe natuurlijker, en vooral hoe diverser, een koe eet des te meer fyto-nutriënten zowel de zuivel als het vlees bevatten. Het gaat dan om fenolen en verschillende caratenoïden (naar beta-caroteen). Ook dit zijn krachtige anti-oxidanten.

Het gaat vooral om koeien die grazen in weides met meer dan alleen gras. Dus een natuurlijke omgeving met een rijke plantaardige biodiversiteit. Hoe fijn is het dan om te weten dat koeien van Vlees van Ons vooral grazen in natuurgebieden!? En daar het hele jaar vrij mogen rondlopen?

Onderbouwing

Eén van de belangrijkste onderzoeken naar grasgevoerd vlees is uitgevoerd bij een groep Angus stieren (Ducket ea, 2009). Deze werden ingedeeld in groepen die ofwel afgemest werden met krachtvoer (high concentrate/CONC) of gras (pasture/PAST). Daarna werd getest op de samenstelling van het vlees. Getest werd op vet, eiwitten, mineralen en vitamines. Iets eerder werd ook effect van vitamine E beschreven (Scallon ea, 2006).

Nog wat eerder was al een vergelijkbaar onderzoek gedaan bij twee Duitse koeienrassen (Nuernberg ea, 2005). Beide rassen werden eveneens verdeeld in een groep die in de winter krachtvoer kreeg en een groep die gras te eten kreeg. Daarna werd gekeken naar de vetsamenstelling in de rugspier. Hieruit kwamen vooral de bevindingen over omega 3 en CLA duidelijk naar voren. In dezelfde periode werd ook gezien dat zowel het vlees als de melk meer CLA bevatten (Dhiman ea, 2005)

Begin deze eeuw was de daling in verzadigd vet en de stijging van omega 3 en CLA al beschreven (French ea, 2000). En er is gekeken naar de malsheid van vlees ondanks de afname van verzadigd vet en de toename van andere vetten (Moloney ea, 2001).

Pas recent is beschreven dat de samenstelling van de spieren van grasgevoerde koeien gezonder is en atletischer. Vergelijkbaar met het verschil tussen atleten ten opzichte van mensen die geen goede energieomzetting hebben (Apoablaza ea, 2020).

Ook zeer recent is de beschrijving van fyto-nutriënten in het vlees van grasgevoerde koeien (van Vliet ea, 2021). Vrij vertaald: vee dat graast op weides met een grote planten diversiteit hebben meer en meer verschillende fyto-nutriënten in hun vlees en zuivel vergeleken met vee dat graast op weides met alleen gras. Terwijl fyto-nutriënten nog meer afnemen of zelfs helemaal verdwenen zijn bij vlees en zuivel van graangevoerd vee.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *