‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
Een koolhydraatarm en zuivelvrij te maken toetje
Een ouderwets toetje in een nieuw jasje: zonder suiker en als je wilt zonder melk of andere zuivel. Een vlaflip van vla, of pudding, met yoghurt en aarbei. De pudding is op basis van een klassiek recept met eidooier, maar in plaats van room gebruik ik met rabarbercompote. Dat wordt namelijk lekker dik als je het pureert. Voor de yoghurt kun je zuivel gebruiken maar je kunt ook plantaardige yoghurt nemen. Ik had zelf A2 yoghurt. De topping is een siroopje dat je maakt van aardbei.
Yoghurt
Ik heb lange tijd zuivelvrij gegeten. Na een experiment met A2 zuivel ga ik met mate ook kaas, kefir en yoghurt eten van A2 koeien. Ik heb namelijk voor last van A1 caseïne. Ook mijn lichte lactose intolerantie lijkt beter onder controle met A2 zuivel. Meer weten over A2 zuivel?
Ook A2 yoghurt proberen? Bestel dan bij Vlees van Ons met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting.
Als je volledig zuivelvrij moet of wilt eten kun je elke plantaardige yoghurt gebruiken die past binnen jouw dieet.
Siroop
De siroop verkrijg je simpelweg door zachte, rijpe aardbeitjes te pureren. De yoghurt kan iedere vorm van yoghurt zijn die past binnen jouw dieet. Voor een koolhydraatarm dieet kun je Grieks yoghurt nemen. Voor plantaardige yoghurt heb je keus uit amandel, haver en soja. En zelfs kokosyoghurt smaakt hier prima bij. Lees wel goed de etiketten want plantaardige yoghurt bevat soms veel toevoegingen.
Pudding of vla van eidooier
De pudding maak je van wat warm sap van gekookte rabarber, wat azijn of citroensap en eidooiers. Dat klopt je dik met de staafmixer waarna je het mengt met rabarber compote. In zijn geheel opwarmen, zachtjes, anders stolt het ei. Dat mag au bain Marie, maar in dit geval zie je best wel snel of het ei gaat stollen of dat het nog even kan. Het stolt eerst aan de randen. Goed blijven roeren en het wordt vanzelf lekker dik.
Dieet en ‘vrij van’
Vrij van noten, granen, peulvruchten en zuivel afhankelijk van de gekozen yoghurt. Koolhydraatarm en paleo te maken.
‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- zeef + opvangbakje
- staafmixer +beker
- 2 mooie glaasjes
Ingrediënten
- 500 gr rabarber schoongemaakt gewogen
- 3 el erythritol poedersuiker
- 3 el water
- 4 eidooiers
- 2 el witte azijn of appelazijn
- ½ citroen, sap van
- 10 el yoghurt, zuivel of plantaardig A2 zuivel
- handje aardbeien
Bereiding
- Was de rabarber en snij in stukjes. Doe samen met het water en de erythritol in de pan. Kook 10 minuten terwijl je steeds omroert. Je hebt nu een redelijk vochtige moes.
- Voor een wat dikkere substantie ga je de rabarbermoes zeven. Druk het vocht zachtjes met de achterkant van een lepel door de zeef en vang het op. Het vocht zal zo'n 200 ml zijn. Daarvan gebruik je er straks 50. De andere 150 kun je bewaren voor een ander recept.
- Je houdt ongeveer 300 gram rabarber compote over. Dat mag terug in het pannetje. Hou het warm op een lage stand.
- Scheid vier eieren. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers met de azijn in de maatbeker van staafmixer. Zet de staafmixer op de bodem en laat draaien op de laagste stand het wordt nu wat dikker.
- Giet in een straaltje 50 ml van het warme sap bij het eimengsel terwijl je blijft mixen. Giet het geheel over in het steelpannetje bij de rabarber. Mix door elkaar. Het vuur mag net iets hoger dan de laagste stand, het ei mag iets dikker worden. Hou de randen in de gaten, daar gaat ei het eerst stollen.
- Als je ei-rabarber mengsel lekker dik is geworden kun je het overgieten in 2 glaasjes en laten afkoelen. Het heeft tot wel een uurtje in de koelkast nodig.
- Vlak voor serveren kun je de aardbeien pureren tot een siroopachtige moes.
- Maak de glaasjes op door eerst de yoghurt die je hebt gekozen er overheen te scheppen en dan de siroop erover te druppelen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!