| | | | |

‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Een koolhydraatarm en zuivelvrij te maken toetje

Een ouderwets toetje in een nieuw jasje: zonder suiker en als je wilt zonder melk of andere zuivel. Een vlaflip van vla, of pudding, met yoghurt en aarbei. De pudding is op basis van een klassiek recept met eidooier, maar in plaats van room gebruik ik met rabarbercompote. Dat wordt namelijk lekker dik als je het pureert. Voor de yoghurt kun je zuivel gebruiken maar je kunt ook plantaardige yoghurt nemen. Ik had zelf A2 yoghurt. De topping is een siroopje dat je maakt van aardbei.

Yoghurt

Ik heb lange tijd zuivelvrij gegeten. Na een experiment met A2 zuivel ga ik met mate ook kaas, kefir en yoghurt eten van A2 koeien. Ik heb namelijk voor last van A1 caseïne. Ook mijn lichte lactose intolerantie lijkt beter onder controle met A2 zuivel. Meer weten over A2 zuivel?

Ook A2 yoghurt proberen? Bestel dan bij Vlees van Ons met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting.

Als je volledig zuivelvrij moet of wilt eten kun je elke plantaardige yoghurt gebruiken die past binnen jouw dieet.

Siroop

De siroop verkrijg je simpelweg door zachte, rijpe aardbeitjes te pureren. De yoghurt kan iedere vorm van yoghurt zijn die past binnen jouw dieet. Voor een koolhydraatarm dieet kun je Grieks yoghurt nemen. Voor plantaardige yoghurt heb je keus uit amandel, haver en soja. En zelfs kokosyoghurt smaakt hier prima bij. Lees wel goed de etiketten want plantaardige yoghurt bevat soms veel toevoegingen.

Pudding of vla van eidooier

De pudding maak je van wat warm sap van gekookte rabarber, wat azijn of citroensap en eidooiers. Dat klopt je dik met de staafmixer waarna je het mengt met rabarber compote. In zijn geheel opwarmen, zachtjes, anders stolt het ei. Dat mag au bain Marie, maar in dit geval zie je best wel snel of het ei gaat stollen of dat het nog even kan. Het stolt eerst aan de randen. Goed blijven roeren en het wordt vanzelf lekker dik.

Dieet en ‘vrij van’

Vrij van noten, granen, peulvruchten en zuivel afhankelijk van de gekozen yoghurt. Koolhydraatarm en paleo te maken.

‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt

Marjolein
Klassiek toetje van yoghurt en vla, maar dan in een ander jasje. Koolhydraatarm en je kunt kiezen voor plantaardige yoghurt. Ook de vla is niet van zuivel. Het lijkt een beetje op pudding. Je maakt het van rabarber compote met eidooier.
5 van 2 stemmen
Vooraf 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Lente en zomer, Pasen
Gang Ontbijt, Toetjes
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 177 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje
  • zeef + opvangbakje
  • staafmixer +beker
  • 2 mooie glaasjes

Ingrediënten
  

  • 500 gr rabarber schoongemaakt gewogen
  • 3 el erythritol poedersuiker
  • 3 el water
  • 4 eidooiers
  • 2 el witte azijn of appelazijn
  • ½ citroen, sap van
  • 10 el yoghurt, zuivel of plantaardig A2 zuivel
  • handje aardbeien

Bereiding
 

  • Was de rabarber en snij in stukjes. Doe samen met het water en de erythritol in de pan. Kook 10 minuten terwijl je steeds omroert. Je hebt nu een redelijk vochtige moes.
  • Voor een wat dikkere substantie ga je de rabarbermoes zeven. Druk het vocht zachtjes met de achterkant van een lepel door de zeef en vang het op. Het vocht zal zo'n 200 ml zijn. Daarvan gebruik je er straks 50. De andere 150 kun je bewaren voor een ander recept.
  • Je houdt ongeveer 300 gram rabarber compote over. Dat mag terug in het pannetje. Hou het warm op een lage stand.
  • Scheid vier eieren. Het wit gebruik je niet. Doe de dooiers met de azijn in de maatbeker van staafmixer. Zet de staafmixer op de bodem en laat draaien op de laagste stand het wordt nu wat dikker.
  • Giet in een straaltje 50 ml van het warme sap bij het eimengsel terwijl je blijft mixen. Giet het geheel over in het steelpannetje bij de rabarber. Mix door elkaar. Het vuur mag net iets hoger dan de laagste stand, het ei mag iets dikker worden. Hou de randen in de gaten, daar gaat ei het eerst stollen.
  • Als je ei-rabarber mengsel lekker dik is geworden kun je het overgieten in 2 glaasjes en laten afkoelen. Het heeft tot wel een uurtje in de koelkast nodig.
  • Vlak voor serveren kun je de aardbeien pureren tot een siroopachtige moes.
  • Maak de glaasjes op door eerst de yoghurt die je hebt gekozen er overheen te scheppen en dan de siroop erover te druppelen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 177kcal | Koolhydraten: 6gr | Eiwitten: 8gr | Vetten: 10gr | Verzadigd vet: 4g | MO vet: 2g | EO vet: 4g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 776IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 30mg | Vitamine D: 2µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 31mg | Magnesium: 35mg | Kalium: 800mg | Calcium: 274mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 75µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 187mg | Selenium: 23µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven