| |

Lowcarb vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken! Je snijdt een vijg open, wat kaas erin, wat walnoten erover. En de oven doet de rest. Als je wilt kun je er daarna nog wat dressing er over sprenkelen van honingzoetstof. Een perfect koolhydraatarm voorgerechtje voor je chique (kerst)diner. Maar je kunt jezelf er ook gewoon mee verwennen als snelle lunch.

Vijgen zijn lowcarb

Vijgen zijn lowcarb maar helaas niet strik koolhydraatarm (kha). Eén vijg bevat ongeveer 9 gram koolhydraten. Daarmee zijn ze koolhydraatbeperkt (khb).

Honing zoetstof

Honing is gezonder dan gewone suiker omdat het ook enzymen bevat, maar het is nog steeds suiker. Daarom gebruik ik hier een alternatief: zoetstof met honingsmaak.

Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven

Marjolein
Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken!
5 van 1 stem
Bereiding 12 minuten
Totale tijd 12 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst, Oud&Nieuw, Umami
Gang Hartige snacks, Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 1 persoon
Calorieën 83 kcal

Benodigdheden

  • oven op 220 graden
  • ovenschaal
  • klein bordje
  • mes + kommetje + lepeltje

Ingrediënten
  

  • 1 verse vijg khb
  • 10 gr Roquefort of andere blauwschimmelkaas
  • ½ walnoot
  • ½ handje rucola
  • ½ tl vloeibare zoetstof met honingsmaak
  • ½ tl balsamico azijn khb
  • 1 druppel sojasaus of tamari

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Was de vijg. Knip eventueel het steeltje af. Snij vanaf het puntje naar de onderkant in tot ongeveer driekwart. Doe dat nog een keer dwars op de eerste snede zodat je vier kwartjes krijgt die je een beetje uit elkaar kunt duwen.
  • Verdeel de kaas en de walnoot in stukjes in de snedes. Leg de vijg 10 minuten in de oven. Dat kan in een ramekin of als je er meerdere maakt in een ovenschaal.
  • Meng ondertussen de honing met de balsamico en de sojasaus. Leg een bedje van rucola klaar op het bord.
  • Zet de vijg op de rucola en druppel de dressing er omheen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 83kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 4gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 188IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 238mg | Magnesium: 14mg | Kalium: 134mg | Calcium: 86mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 10µg | IJzer: 0.3mg | Fosfor: 51mg | Selenium: 2µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven