| | | | | |

Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken! Je snijdt een vijg open, wat kaas erin, wat walnoten erover. En de oven doet de rest. Als je wilt kun je er daarna nog wat honingdressing er over sprenkelen.

Een perfect vegetarisch voorgerechtje voor je chique (kerst)diner. Maar je kunt jezelf er ook gewoon mee verwennen als snelle lunch.

Blauwe kaas: niet zuivelvrij

Dit recept is niet goed zuivelvrij te maken. Tenzij je bereid bent om dure vegan kaasjes te kopen. Er zijn online echt hele lekkere te koop (in de Supermarkt eerlijk gezegd niet zo). Maar toen ik nog zuivelvrij at bewaarde ik die liever voor een borrel. Ze zijn wat minder geschikt om op deze manier in de oven te laten smelten.

Blauwe kaas is wél te koop zonder koemelk en lactose. Ik gebruik zelf het liefst Roquefort. Eet jij wel gewone zuivel? Dan is iedere jonge, maar wel een beetje harde blauwschimmelkaas geschikt. Liefst het soort dat je kunt verkruimelen, bijvoorbeeld Gorgonzola (van koemelk).

Lees meer over zuivel mijden (koemelk, caseïne en lactose) en A2 zuivel.

Roquefort is schapenkaas

Ik heb lang geen zuivel gegeten. Vooral vanwege het eiwit caseïne maar ook door een lichte lactose intolerantie. Mijn darmen waren nogal van slag. Nu het daarmee wat beter gaat heb ik weer A2 zuivel geïntroduceerd. Dat is zuivel van speciale koeienrassen, geiten en schapen. Normale zuivel bevat A1 caseïne. En dat blijkt één van de grootste boosdoeners bij mij.

Blauwschimmelkaas is sinds ik weer zuivel eet mijn favoriet. Ik heb voor dit recept Roquefort gebruikt. Dat is schapenkaas. Meestal dus ook geschikt bij een koemelkallergie. Check voor de zekerheid altijd wel de informatie op de verpakking.

Roquefort bevat weinig tot geen lactose

Echte Roquefort is lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Hoeveel lactose er nog in zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.

Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0.

Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor Roquefort. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en lowcarb. Niet strikt koolhydraatarm, maar wel koolhydraatbeperkt (door de vijgen).

Niet zuivelvrij, vegan of paleo. Wel te maken zonder koemelk, caseïne of lactose.

Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven

Marjolein
Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken!
5 van 1 stem
Bereiding 12 minuten
Totale tijd 12 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw, Umami
Gang Hartige snacks, Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 1 persoon
Calorieën 83 kcal

Benodigdheden

  • oven op 220 graden
  • ovenschaal
  • klein bordje
  • mes + kommetje + lepeltje

Ingrediënten
  

  • 1 verse vijg
  • 10 gr blauwschimmelkaas ik had zelf Roquefort, voor intoleranties: zie tekst boven het recept
  • ½ walnoot
  • ½ handje rucola
  • ½ tl rauwe honing
  • ½ tl balsamico azijn
  • 1 druppel (glutenvrije) sojasaus of tamari

Voor vrij van soja

  • 1 druppel kokosamino's GEEN sojasaus of tamari, 5% korting voor nieuwe klanten van Puur Mieke: code Eetlekkeranders5

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Was de vijg. Knip eventueel het steeltje af. Snij vanaf het puntje naar de onderkant in tot ongeveer driekwart. Doe dat nog een keer dwars op de eerste snede zodat je vier kwartjes krijgt die je een beetje uit elkaar kunt duwen.
  • Verdeel de kaas en de walnoot in stukjes in de snedes. Leg de vijg 10 minuten in de oven. Dat kan in een ramekin of als je er meerdere maakt in een ovenschaal.
  • Meng ondertussen de honing met de balsamico en de sojasaus. Leg een bedje van rucola klaar op het bord.
  • Zet de vijg op de rucola en druppel de dressing er omheen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Zie tekst boven het recept voor uitleg over het gebruik van blauwe kaas als je geen koemelk, lactose of A1 caseïne eet.

Voedingswaarde

Calorieën: 83kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 4gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 188IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 0.1mg | Natrium: 238mg | Magnesium: 14mg | Kalium: 134mg | Calcium: 86mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 10µg | IJzer: 0.3mg | Fosfor: 51mg | Selenium: 2µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven