Lowcarb vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven
Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken! Je snijdt een vijg open, wat kaas erin, wat walnoten erover. En de oven doet de rest. Als je wilt kun je er daarna nog wat dressing er over sprenkelen van honingzoetstof. Een perfect koolhydraatarm voorgerechtje voor je chique (kerst)diner. Maar je kunt jezelf er ook gewoon mee verwennen als snelle lunch.
Vijgen zijn lowcarb
Vijgen zijn lowcarb maar helaas niet strik koolhydraatarm (kha). Eén vijg bevat ongeveer 9 gram koolhydraten. Daarmee zijn ze koolhydraatbeperkt (khb).
Roquefort bevat weinig tot geen lactose
Echte Roquefort is lactosevrij te koop. En lactose is suiker: dus Roquefort bevat ook geen tot nauwelijks koolhydraten! Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Hoeveel lactose er nog in zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.
Honing zoetstof
Honing is gezonder dan gewone suiker omdat het ook enzymen bevat, maar het is nog steeds suiker. Daarom gebruik ik hier een alternatief: zoetstof met honingsmaak.
Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- ovenschaal
- klein bordje
- mes + kommetje + lepeltje
Ingrediënten
- 1 verse vijg khb
- 10 gr Roquefort of andere blauwschimmelkaas
- ½ walnoot
- ½ handje rucola
- ½ tl vloeibare zoetstof met honingsmaak
- ½ tl balsamico azijn khb
- 1 druppel (glutenvrije) sojasaus of tamari
Bereiding
- Warm de oven voor op 220 graden.
- Was de vijg. Knip eventueel het steeltje af. Snij vanaf het puntje naar de onderkant in tot ongeveer driekwart. Doe dat nog een keer dwars op de eerste snede zodat je vier kwartjes krijgt die je een beetje uit elkaar kunt duwen.
- Verdeel de kaas en de walnoot in stukjes in de snedes. Leg de vijg 10 minuten in de oven. Dat kan in een ramekin of als je er meerdere maakt in een ovenschaal.
- Meng ondertussen de honing met de balsamico en de sojasaus. Leg een bedje van rucola klaar op het bord.
- Zet de vijg op de rucola en druppel de dressing er omheen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!