Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven

Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken! Je snijdt een vijg open, wat kaas erin, wat walnoten erover. En de oven doet de rest. Als je wilt kun je er daarna nog wat honingdressing er over sprenkelen.

Een perfect vegetarisch voorgerechtje voor je chique (kerst)diner. Maar je kunt jezelf er ook gewoon mee verwennen als snelle lunch.

Kaas

Ik heb lange tijd geen zuivel gegeten. Langzaamaan ben ik weer A2 zuivel aan het introduceren. Gewone zuivel van koeien bevat een eiwit waar veel mensen niet goed tegen kunnen: A1 caseïne. Zuivel van speciale koeienrassen, maar ook van geiten en schapen bevat A2 caseïne. Dat wordt vaak wel goed verdragen.

De blauwe kaas die ik gebruikte was Roquefort. Dat is kaas van rauwe volle schapenmelk. Maar als je gewoon alle zuivel eet, dan is iedere andere (hardere) blauwe kaas is geschikt. Liever geen hele zachte. Die smelt te snel en loopt je vijg al uit voordat deze warm genoeg is en een beetje kan karameliseren.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en lowcarb. Niet strikt koolhydraatarm, maar wel koolhydraatbeperkt (door de vijgen). Niet zuivelvrij en paleo door de kaas.

Vijg met blauwe kaas en walnoten uit de oven

Marjolein
Een warme vijg met gesmolten blauwe kaas en walnoten: een hartig en zoet voorgerechtje uit de oven. Zo mooi en lekker, het lijkt wel een gebakje. En zo simpel te maken!
5 van 1 stem
Bereiding 12 minuten
Totale tijd 12 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Kerst
Gang Hartige snacks, Lunch, Voorgerecht
Keuken Europees, Frans, Italiaans
Porties 1 persoon
Calorieën 115.7 kcal

Benodigdheden

  • oven op 220 graden
  • ovenschaal
  • klein bordje
  • mes + kommetje + lepeltje

Ingrediënten
  

  • 1 verse vijg
  • 10 gr Roquefort ik had Roquefort
  • ½ walnoot
  • ½ handje rucola
  • ½ tl rauwe honing
  • ½ tl balsamico azijn
  • 1 druppel sojasaus, tamari of kokosaminos

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Was de vijg. Knip eventueel het steeltje af. Snij vanaf het puntje naar de onderkant in tot ongeveer driekwart. Doe dat nog een keer dwars op de eerste snede zodat je vier kwartjes krijgt die je een beetje uit elkaar kunt duwen.
  • Verdeel de kaas en de walnoot in stukjes in de snedes. Leg de vijg 10 minuten in de oven. Dat kan in een ramekin of als je er meerdere maakt in een ovenschaal.
  • Meng ondertussen de honing met de balsamico en de sojasaus. Leg een bedje van rucola klaar op het bord.
  • Zet de vijg op de rucola en druppel de dressing er omheen.

Voedingswaarde

Calorieën: 115.7kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept