| |

Kokosyoghurt, welke kies je?

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Kokosyoghurt is een zeer goed alternatief voor yoghurt van ‘gewone’ melk. Het is door melkzuurbacteriën gefermenteerde kokosmelk en bevat dus geen zuivel. Kokosyoghurt is geschikt voor bijna alle diëten: het is koolhydraatarm, paleo, AIP en vegan. Door de fermentatie kan het wel problemen geven als je gevoelig bent voor histamine

Kopen of zelf maken?

Op het moment dat ik dit schrijf (augustus 2023) bevatten alle merken kokosyoghurt toevoegingen. Dat betekent dat je geen yoghurt in de winkel kunt kopen als je alle genoemde toevoegingen moet mijden vanwege intoleranties of een specifiek dieet.

De beste oplossing is dan: zelf kokosyoghurt maken.

Vergelijking supermarkt kokosyoghurt

De minste toevoegingen heeft AH huismerk waar alleen tapioca aan toegevoegd is. Deze is ook nog redelijk betaalbaar. Voor paleo is deze yoghurt op dit moment de meest geschikte. En wellicht is deze yoghurt zelfs geschikt voor AIP, als je cassave kunt verdragen. De yoghurt is ook geschikt als je koolhydraatarm eet. Hoewel tapioca op zich niet koolhydraatarm is komt het koolhydraatgehalte in totaal op slechts 2,4 gram per 100 gram. En aangezien je weinig keus hebt als je koolhydraatarm eet én zuivel en misschien ook soja mijdt blijft er anders weinig over.

Let op: inmiddels zie ik ook een AH huismerk kokosyoghurt met 60% minder vet. En die bevat ineens geen tapioca meer, maar wel carrageen, mais en haver. En de afname van vet heeft geleid tot meer koolhydraten. Even oppassen dus welke je pakt.

Andere soorten yoghurt zijn of ontzettend duur of hebben veel toevoegingen. Alpro bevat gemodificeerd zetmeel, wat nog mee lijkt te vallen. Maar de prijs is absurd hoog (het dubbele van die van AH). Abbot Kinney heeft meerdere soorten. De twee bekendste bevatten zetmeel en guarpit (E412). Eén van de twee bevat ook inuline. Inuline is juist best gezond en heeft een verhogende werking op de bacteriën. Maar ook deze yoghurts zijn stevig aan de prijs. Jumbo bevat gemodificeerd maïszetmeel en carrageen (E407). De genoemde E-nummers zijn overigens weliswaar goedgekeurd, maar met behoorlijk wat vraagtekens. Check hier de lijst met oranje E-nummers.

De hoeveelheid koolhydraten valt bij alle kokosyoghurt nog wel mee, ondanks de toevoegingen. Geen enkele bevat suiker en ze blijven bijna allemaal onder de leidraad van 5 gram koolhydraten per 100 gram. Alleen AH 60% minder vet en Alpro zitten erboven.

Even op een rijtje:
(mobiel: draai je scherm)

Kokosyoghurt
(naturel)
Geschikt
(gv/zv/vegan)
Bevat
(naast kokos en culturen)
Khd
per 100 gram
Prijs
per pot
Prijs
per l/kg
AH
300 gr
keto/kha/khb
paleo/AIP?
tapioca2,41,555,17
AH 60% minder vet
500 gr
khbgemodificeerd maiszetmeel, glutenvrije haver, carrageen
(+ sporen van soja, noten)
5,21,993,98
Abbot Kinney Coco Start Original
350 gr
keto/kha/khb
paleo?
zetmeel, guarpit4,23,299,40
Abbot Kinney Coco Daily Delighy
350 gr
keto/kha/khb
paleo?
zetmeel, guarpit, inuline4,92,898,26
Alpro
350 gr
khbgemodificeerd zetmeel
(+sporen van soja)
63,6510,43
Jumbo
400 gr
keto/kha/khb
gemodificeerd maiszetmeel + carrageen42,075,18
Zelf maken van
200 gr santen
keto/kha/khb
paleo/AIP
afh van probiotica2 tot 73,00/ 4,007,50/ 10,00
Zelf maken van goede kokosmelk
500 ml
keto/kha/khb
paleo/AIP
afh van probiotica2 tot 34,008,00
Zelf maken van goedkopere kokosmelk
400 ml
keto/kha/khb
paleo/AIP
afh van probiotica2 tot 32,005,00

Let op: bij de zelfgemaakte yoghurt is het koolhydraatgehalte genoemd waarmee je start. Door het fermentatie proces vermindert het aantal koolhydraten aanzienlijk, mogelijk zelfs tot bijna 0. De bacteriën leven immers van suiker. Maar omdat ik dit gehalte niet gemeten heb kan ik geen exacte uitspraak daarover doen.

Vergelijking soort kokosyoghurt
Eet lekker anders, 22 augustus 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *