12 verassende bijgerechtjes met groente

Wil je gezond eten maar vind je het lastig om groente lekker klaar te maken? Ik heb 12 recepten voor je verzameld om je te inspireren. Sommige heel snel en simpel en andere wellicht een beetje ‘out of the box’.

Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij. De meeste recepten zijn koolhydraatarm, maar sommige bevatten één meer koolhydraatbeperkte ingrediënten. De gerechtjes met tomaat, aubergine en kikkererwten zijn niet paleo.

Deze gerechtjes zijn voorbeelden wat je allemaal met groente kunt doen. En er kan nog zoveel meer! Kijk voor meer inspiratie bij de andere bijgerechten, bij de hoofdgerechten en bij de dipsauzen.

4x Europees: asperges, spinazie a la crème, kastanje pastinaakpuree en courgettini

Een klassieker uit West Europa: gekookte asperges. Met een net zo klassieke dressing. Als je van asperges houdt kijk dan eens bij de verzamelde asperge recepten.

Asperges met een dille citroendressing
Een heerlijke klassieke bereiding van asperges. Gekookt en met een eenvoudige dressing van citroensap, extra vierge olijfolie en dille. Naar smaak wat mosterd om de dressing dikker te maken.
Lees verder

Nog zo’n klassieker: spinazie a la crème. Maar hoe doe je dat als geen zuivel eet? Dan moet het toch net weer even ‘anders’. Ik maak het met amandelroom! Dat is in tegenstelling tot haver, rijst of sojaroom koolhydraatarm en paleo.

Gebakken spinazie met zuivelvrije knoflook roomsaus
Spinazie a la crème, maar dan helemaal zuivelvrij. De room wordt verrijkt met zachte gepofte knoflook, paprikapoeder en oregano.
Lees verder

Een klassieker uit Italië: pasta met paddenstoelen en tomaatjes in een roomsausje. Maar natuurlijk ook net weer even ‘anders’, want van groentepasta!

Courgette pasta met paddenstoelen en tomaatjes
Een simpel koolhydraatarm Italiaans gerechtje van courgettini (pasta van courgette) met paddenstoelen en gebakken tomaatjes. Afgemaakt met wat knoflook, oregano, tijm en een scheutje (plantaardige) room.
Lees verder

Een mooi herfstgerechtje: puree van pastinaak verrijkt met tamme kastanjes. Erg lekker met een stukje kip erbij: recept.

Kastanje pastinaakpuree
Heerlijke herfstpuree van pastinaak met tamme kastanjes. Lekker met gebakken (kastanje)champignons of ander paddenstoelen.
Lees verder
4x Midden-Oosters: gegrilde radijs, courgette, spitskool en gevulde portobello

Kun je radijs grillen!? Jazeker, ze worden lekker zoet en zacht. Terwijl ze tegelijk fris en knapperig blijven.

Gegrilde radijs met bieten bloemkool’hummus’
Radijsjes uit de oven op een 'hummus' van bieten en bloemkool. Zonder kikkererwten, dus koolhydraatarm en paleo.
Lees verder

Mooie combi van 3x groente uit de oven: courgette, aubergine en kikkererwten. Dit gerechtje is niet paleo. Maar je zou de courgette wel op een bloemkool’hummus’ kunnen maken, met noten als topping.

Geroosterde courgette en kikkererwten met aubergine dip
Heerlijke combinatie van zachte courgette en knapperige kikkererwten uit de oven. Op een dip van aubergine, oftewel: baba ganoush.
Lees verder

Spitskool wordt heerlijk zacht als je het roostert, maar behoudt nog wel een lekkere bite. Lekker met bloemkool’hummus’ (zonder kikkerertwten).

Gegrilde spitskool met bloemkoolhummus
Heerlijke spitskool met wat olijfolie, zout en chilivlokken uit de oven. Geserveerd op bloemkoolhummus met gepofte knoflook, tahin en rode peper.
Lees verder

De portobello zelf is niet zo Middenoosters, maar de gekonfijte citroen wel! Dat moet je echt een keer geproefd hebben. Gewoon in de supermarkt te koop.

Portobello met aubergine en gekonfijte citroen
Een heerlijk bijgerechtje uit de oven. Een portobello die je vult met gebakken aubergine. Op smaak gebracht met knoflook, oregano, gekonfijte citroen en rode peper.
Lees verder
4x Aziatisch: bietjes met uiencrumble, sajoer boontjes, sajoer lodeh en bloemkoolrijst

Een super ‘out of the box’ combi. Lust je geen bietjes…? Misschien toch eens zo proberen 😉

Bietjes met ui en gember crumble
Aziatisch gemarineerde rode bietjes uit de oven met een crumble van ui, gember, sesamzaad en amandelmeel.
Lees verder

Sajoer Lodeh. Een klassieker uit de Indische keuken. Helemaal van zichzelf al glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatarm.

Sajoer lodeh
Sajoer lodeh is een heerlijk Indonesisch groente gerecht waar je zelf iedere groente in kwijt kan die je lekker vindt. Je kookt de groente in kokosmelk of water/ bouillon met wat santen. Hieraan voeg je gebakken ui, een boemboe en losse kruiden toe zoals sereh, limoenblad en laurierblad.
Lees verder

Sajoer boontjes. Net zo’n klassieker, ook gestoofd in kokosmelk.

Sajoer boontjes
Indonesische stoof van boontjes in kokosmelk.
Lees verder

Eén van de vele manieren om bloemkoolrijst te maken. Bij de bijgerechten vind je nog meer ideeën.

Thaise bloemkoolrijst met limoen en koriander
Bloemkoolrijst met limoen en koriander. Een simpel recept voor een snel te maken, neutraal bijgerechtje bij Thaise groente-, vlees- of visgerechten.
Lees verder

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *