12 verassende bijgerechtjes met groente
Wil je gezond eten maar vind je het lastig om groente lekker klaar te maken? Ik heb 12 recepten voor je verzameld om je te inspireren. Sommige heel snel en simpel en andere wellicht een beetje ‘out of the box’.
Alle recepten zijn glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij. De meeste recepten zijn koolhydraatarm, maar sommige bevatten één meer koolhydraatbeperkte ingrediënten. De gerechtjes met tomaat, aubergine en kikkererwten zijn niet paleo.
Deze gerechtjes zijn voorbeelden wat je allemaal met groente kunt doen. En er kan nog zoveel meer! Kijk voor meer inspiratie bij de andere bijgerechten, bij de hoofdgerechten en bij de dipsauzen.
4x Europees: asperges, spinazie a la crème, kastanje pastinaakpuree en courgettini
Een klassieker uit West Europa: gekookte asperges. Met een net zo klassieke dressing. Als je van asperges houdt kijk dan eens bij de verzamelde asperge recepten.
Nog zo’n klassieker: spinazie a la crème. Maar hoe doe je dat als geen zuivel eet? Dan moet het toch net weer even ‘anders’. Ik maak het met amandelroom! Dat is in tegenstelling tot haver, rijst of sojaroom koolhydraatarm en paleo.
Een klassieker uit Italië: pasta met paddenstoelen en tomaatjes in een roomsausje. Maar natuurlijk ook net weer even ‘anders’, want van groentepasta!
Een mooi herfstgerechtje: puree van pastinaak verrijkt met tamme kastanjes. Erg lekker met een stukje kip erbij: recept.
4x Midden-Oosters: gegrilde radijs, courgette, spitskool en gevulde portobello
Kun je radijs grillen!? Jazeker, ze worden lekker zoet en zacht. Terwijl ze tegelijk fris en knapperig blijven.
Mooie combi van 3x groente uit de oven: courgette, aubergine en kikkererwten. Dit gerechtje is niet paleo. Maar je zou de courgette wel op een bloemkool’hummus’ kunnen maken, met noten als topping.
Spitskool wordt heerlijk zacht als je het roostert, maar behoudt nog wel een lekkere bite. Lekker met bloemkool’hummus’ (zonder kikkerertwten).
De portobello zelf is niet zo Middenoosters, maar de gekonfijte citroen wel! Dat moet je echt een keer geproefd hebben. Gewoon in de supermarkt te koop.
4x Aziatisch: bietjes met uiencrumble, sajoer boontjes, sajoer lodeh en bloemkoolrijst
Een super ‘out of the box’ combi. Lust je geen bietjes…? Misschien toch eens zo proberen 😉
Sajoer Lodeh. Een klassieker uit de Indische keuken. Helemaal van zichzelf al glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatarm.
Sajoer boontjes. Net zo’n klassieker, ook gestoofd in kokosmelk.
Eén van de vele manieren om bloemkoolrijst te maken. Bij de bijgerechten vind je nog meer ideeën.


Eén reactie
Marjolein
Heb je één van deze gerechten gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!