Koolhydraatarme vanille lemoncurd
Koolhydraatarme variant op de traditionele lemoncurd. De heerlijke romige Engelse puddingachtige room gemaakt van ei en citroen. Normaal met suiker, veel suiker. In deze koolhydraatarme variant gezoet met erythritol en echte vanille.
Benieuwd waar je deze lemoncurd voor kunt gebruiken? Kijk dan eens bij de trifles: ik heb er één met chocolade mousse en eentje met frambozen.


Wat is lemoncurd?
Lemoncurd is een heerlijk cadeautje uit de Engelse keuken. Het is een zoet feestje van dikke warme boter met de romigheid van ei. Het basisrecept voor lemoncurd bestaat uit ei of eidooier, citroensap, suiker en boter. De verhouding tussen de ingrediënten kan wisselen per recept en ook de manier van maken verschilt. Vaak wordt ook citroenrasp toegevoegd. Het lijkt een beetje op een pudding of custard, maar dan zonder melk of room. Er worden ook geen andere verdikkingsmiddelen gebruikt dan ei. Een curd eet je veelal afgekoeld. Je eet het als een dikke jam over bijvoorbeeld pannenkoeken, over gebak en bij scones. Je kunt er koekjes in dopen en je kunt het gebruiken als één van de laagjes in een trifle.
Gezoet met erythritol
In het traditionele recept gaat een enorme berg witte suiker. Dat heb ik vervangen door erythritol poedersuiker. Dit heeft wel iets andere eigenschappen dan suiker, maar voor deze curd vind ik het prima werken. Erythritol heeft wel een iets minder diepe smaak dan suiker. Het kan wat scherp zijn voor in de mond. Dat wordt versterkt door het zuur van de citroenen. Ik combineer de erythritol daarom met vanille en neem iets minder citroen. Maar smaken verschillen, dus vind je het te zuur of juist niet zuur genoeg, speel dan met de verhouding tussen die 3 ingrediënten.
Kristalvorming door erythritol
Erythritol heeft wel de neiging om weer de kristalvorm aan te nemen als het afkoelt. Het zuurtje in de curd helpt dit enigszins te voorkomen, net als het gebruik van de poedersuikervariant. Als de curd lang in de koelkast heeft gestaan kan het zinvol zijn nog even te roeren. Maar eet je de curd binnen een paar uur dan is niet in de koelkast zetten ook een goede optie.
Au bain Marie
Je maakt de curd au bain marie. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het valt best mee in de praktijk. De reden voor deze techniek is dat je de eidooiers warm genoeg moet laten worden om stevigheid te krijgen, maar net niet zo warm dat het gaat stollen. Gebruik een kom waarin je goed kunt klutsen in combinatie met een pan waarin je water kunt koken. De kom moet in de rand van de pan kunnen blijven hangen. Doe water in de pan en verwarm het zodanig dat het net een beetje kookt, niet te hard, enkele kleine luchtbelletjes is genoeg. Het kan ook door gewoon alles tegelijk in een steelpannetje op te warmen. De kans dat het dan niet goed mixt of dat de eieren te snel stollen is wel wat groter. Ik vind au bain Marie om die reden dus juist makkelijker.

Vanille lemoncurd
Benodigdheden
- kom op au bain marie pan
- steelpan
- bakjes
- garde
Ingrediënten
- 4 eidooier kamertemperatuur
- 2 citroen
- 100 gr (grasgevoerde) roomboter te vervangen door lactosevrije boter of geitenboter
- 30 gr erythritol poedersuiker
- 2 tl Bourbon vanille poeder of 2 vanille stokjes
Bereiding
- Smelt de boter met de erythritol en de vanille in het steelpannetjes. De boter mag een beetje bruisen bij het verwarmen, maar zeker niet bruin worden. Laat het afkoelen als het te heet is: je moet straks als je het gaat gebruiken nog net je vinger erin kunnen steken.
- Splits de eieren en doe de dooiers in de kom die straks op au bain Marie pan gaat. Het eiwit gebruik je niet.
- Voeg het sap van twee citroenen toe aan de dooiers. Gebruik eieren en citroenen op kamertemperatuur. Kluts ze samen tot één geheel.
- Zet de schaal met het ei citroen mengsel op de pan met het zachtjes kokende water en blijf klutsen tot het mengsel wat lobbiger wordt. Langzaam zie je het eigeel steeds dikker worden. Het mag niet gaan stollen (zal het eerste gebeuren aan de randen). Als je dat ziet haal je meteen de kom uit de stoom, of je schuift de pan in zijn geheel van de warmtebron.
- Zet het vuur daarna wat lager en ga verder. Zelfs als het een beetje te veel ging stollen kun je met goed mixen je curd nog prima redden. Blijf mixen. In het eigeel kun je als het goed is ook nét even je vinger steken zonder dat het echt te heet is.
- Het eigeelmengsel en de botermengsel zijn als het goed ongeveer even heet. Dat is nodig omdat anders de curd gaat schiften als je deze componenten samenvoegt (vet en water mengen dan niet). Het ei en de boter moeten dus beide warm zijn, maar niet te heet. Schenk beetje voor beetje de boter bij het eigeel terwijl je blijft mixen.
- Binnen een minuutje of 10 (vaker al binnen 5) moet de curd wel goed zijn. Het is dan lobbig maar het zal bij het afkoelen nog wat dikker worden.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!