| | | | | | |

Tzaziki (vegan)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Tzaziki is een Griekse saus of dip gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook en komkommer. Als kruiden worden vaak dille en munt gebruikt. Uiteraard gaat er ook een flinke scheut extra vierge olijfolie door.

Als je geen zuivel eet kun je deze saus prima maken van plantaardige yoghurt. Het meest geschikt zijn amandelyoghurt (kha en paleo) of haveryoghurt (khb). Als je soja eet kun je eventueel soja yoghurt gebruiken. Kokosyoghurt zou ik niet aanraden.

Zuivelvrij

De beschrijving gaat uit van plantaardige ‘zuivel’ omdat deze site zuivelvrij is. Het orgineel wordt gemaakt van gewone Griekse yoghurt. Dit kun je uiteraard gewoon weer 1op1 ’terug’vervangen.

Haveryoghurt Griekse stijl of haverfraîche zijn dikke varianten waarmee je een dip krijgt die wat structuur betreft het meest op de echte tzaziki lijkt. Let er wel op de havergurt Griekse stijl van Oatley niet gegarandeerd glutenvrij is. De havergurt van AH huismerk is dat wel. Havergurt is koolhydraatbeperkt (niet koolhydraatarm) en niet paleo.

Voor een paleo en koolhydraatarme variant gebruik je amandelyoghurt. Deze is wat frisser en dunner. Voeg daarom minder of geen citroensap toe.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo.

Vrij van noten, granen of peulvruchten afhankelijk van de keus voor de (plantaardige) zuivel.

Tzaziki (vegan)

Marjolein
Deze vegan taziki is heerlijk fris en romig. Lekker bij de BBQ of bij een pita gyros. Begin de dag van tevoren: pers de knoflook zo fijn mogelijk en voeg toe aan de yoghurt. Zet een nachtje terug in de koelkast.
5 van 1 stem
Vooraf 1 dag 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 dag 1 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Borrelen, Lente en zomer, Oud&Nieuw
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Grieks
Porties 4 personen
Calorieën 159 kcal

Benodigdheden

  • kommetje, mes, (thee)lepel, vergiet of zeefje

Ingrediënten
  

  • 400 ml yoghurt, Grieks
  • of haver fraîche of haveryoghurt
  • of amandelkwark
  • 5 teentjes knoflook
  • ½ komkommer
  • 4 tl dille
  • 3 tl munt
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 citroen, sap van iets meer bij haver fraîche en iets minder bij amandelkwark

Bereiding
 

  • Deze dip wordt het lekkerst als je hem minimaal een uur van tevoren maakt. Maar het hoeft niet.
  • Snij wel minimaal een uur van te voren de komkommer in de lengte door midden. Verwijder de zaadlijsten. Rasp, knijp zoveel mogelijk vocht eruit en laat uitlekken.
  • Knijp de citroen uit in een apart bakje (om te voorkomen dat je straks pitjes uit de yoghurt zit te vissen).
  • Meng het citroensap met de dille en de munt door de yoghurt.
  • Voeg pas vlak voor het opdienen de komkommer toe.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 159kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven