Koolhydraatarme trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle die zomaar eens de perfecte afsluiting kan zijn van je luxe (kerst)diner.
Fan van sjieke toetjes? Kijk dan ook eens bij mijn koolhydraatarme trifle met frambozencrème waarin kokos limoencurd gebruikt wordt.
Koolhydraatarme chocolademousse van avocado
Ik kies ervoor om deze trifle op te bouwen met een chocolademousse van avocado. Dat is een gezonde keuze omdat avocado goede vetten bevat. Het is ook een makkelijke keuze omdat je alleen de avocado hoeft te mengen met cacao en zoetstof.
Andere soorten chocolademousse
Niet iedereen waardeert een mousse van avocado, zeker bij een kerstdiner zijn er wellicht mensen niet gewend aan die smaak. Gelukkig is er ook een recept met chocolademousse van eieren en boter.
Hoeveelheden
De ingrediënten zijn berekend op 6 glaasjes met daarin 3 laagjes: een laagje koekjes, een laagje curd en een laagje mousse. Een glaasje is in principe voldoende voor 1 persoon. Maar een toetjesmonster heeft misschien liever een groot wijnglas met 2x 3 laagjes. Bij een gezelschap van 4 personen kun je van dit recept ook 2 bescheiden porties maken en 2 porties voor de grote toetjesliefhebbers (2 kleine glaasjes en 2 grote wijnglazen). In totaal heb je dan dus 6×3 laagjes.
Rauwe cacao
Uiteraard gaat er in een chocolademousse ook cacao. Ik gebruik zelf voor de cacao het liefst een biologische rauwe vorm. Hieraan zijn geen schadelijke stoffen toegevoegd. En doordat rauwe cacao niet verhit is zijn alle goede voedingsstoffen behouden. Mattison heeft cacao met 14 gram koolhydraten per 100 gram. Te koop bij Lowcarbcenter.
Rauwe cacao is zeer puur van smaak, gebruik je andere cacao dan kunnen de verhoudingen in het recept anders zijn (meer cacao nodig). Ik vind overigens de hoeveelheid cacao in de meeste recepten te veel, als je rauwe cacao gebruikt heb je echt niet zoveel nodig. Maar dit kan dus per soort verschillen.
Koolhydraatarme cacao
Als je koolhydraatarm eet wel even opletten, want sommige cacao kan erg hoog zijn in khd (>20 gram per 100 gram). Als je cacao wilt kiezen op basis van de hoeveelheid koolhydraten kun je kiezen voor Krüger (8,8).
Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Benodigdheden
- kom + kommetjes/ bakjes + garde
- oven op 200 graden
- kom op au bain marie pan
- (steel)pannetje
- 6 glaasjes
Ingrediënten
Koekjes (1e laagje)
- 100 gr amandelmeel
- 2 eiwit
- 25 gr erythritol poedersuiker
- 1 tl amandelextract
- snufje zout
Vanille lemoncurd (2e laagje)
- 10 tot 12 eidooier op kamertemperatuur
- 5 à 6 citroen
- 275 gr (grasgevoerde) roomboter
- 80 gr erythritol poedersuiker
- 5 tl Bourbon vanille poeder of 4 stokjes
Chocolademousse (3e laagje)
- 4 tot 5 avocado’s rijp
- 40 gr rauwe cacaopoeder
- 20 gr erythritol poedersuiker
- 6 el melk, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelmelk
Optioneel
- pure chocola
- gekonfijte citroen Souq, bij AH
Bereiding
- De laagjes kunnen een dag van tevoren of ’s ochtends gemaakt worden. Dat is voor de koekjes zelfs beter want die worden daar alleen maar lekkerder van en de curd heeft even de tijd nodig om af te koelen. De chocolademousse hoeft niet van tevoren gemaakt te worden, maar het is wel fijn om het af te hebben als je een heel diner aan het maken bent.
- Kijk voor de bereiding van de koekjes hier: bitterkoekjes. Het recept is voor 6 koekjes. Je hebt ongeveer 1 koekje nodig per laag (onderaan een breed wijnglas net wat meer, bij een dun glaasje net wat minder). Om ze een dagje te bewaren kun je ze wikkelen in het bakpapier waarop je ze gebakken hebt.
- Kijk voor de bereiding van het curdlaagje hier: vanille lemoncurd. Let op: dat is het basisrecept. Maar in de trifle gebruik je meer dan in het basisrecept vermeld staat. Het basisrecept is goed voor net iets meer dan 2 laagjes. Voor 6 laagjes heb je dus ongeveer 3x zoveel nodig, mogelijk dat je met net iets minder ook prima uitkomt (ik kan het nooit laten een beetje te snoepen). Als je de curd een dag van tevoren maakt, zet dan even weg in de koelkast. Haal de curd minimaal een uurtje van te voren weer uit de koelkast, anders is hij veel te hard. Maak je hem in de ochtend zet dan afgesloten weg op (niet te hoge) kamertemperatuur. Even goed roeren voor gebruik (de opgeloste erythritol kan in de koelkast weer licht gaan kristalliseren).
- Voor de chocolademousse neem je 4 tot 5 rijpe avocado’s. Deze mix je met de staafmixer met de cacao en de erythritol. Je hebt nu een stevige mousse. Deze mag je wat zachter maken voor de trifle, anders wordt de trifle te compact en is het ook lastiger de glaasjes te vullen. Hiervoor voeg je plantaardige melk toe. Hoeveel is een beetje afhankelijk van hoe romig je avocado’s zijn. Geen fan van avocado’s? Kijk dan hier voor een chocolademousse van ei en boter (dus zonder avocado, maar ook nog steeds zonder melk of room).
- Samenstellen van de trifle is eenvoudig. Verkruimel een koekje in hapklare brokjes. Daar overheen schep je de mousse en daar overheen de curd. Schep de curd of de mousse eerst in het midden op een hoopje en duw het dan vanuit het midden tegen de randen aan. Dat is makkelijker dan het meteen tegen de randen aan te scheppen.
- Een trifle werd oorspronkelijk gemaakt met cake doordrenkt met rum. Ik heb hier geen alcoholo gebruikt, maar voor de liefhebber past hier een glaasje amaretto (kamertemperatuur) of limoencello (uit de vriezer!) perfect bij. Je kunt er zelf voor kiezen om dit apart te serveren of de koekjes er eerst in te laten weken. Vanzelfsprekend is je toetje dan niet koolhydraatbeperkt meer 😉
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!