Koolhydraatarme tonijnpizza met ansjovis en olijf (bodem van tonijn)
Ja, je leest de titel goed. Dit is een tonijnpizza, maar de tonijn ligt niet bovenop. In plaats daarvan is de bodem gemaakt van tonijn. Verder gebruik je voor de bodem alleen kaas en ei. Dus geen meel. Daardoor is deze pizza niet alleen glutenvrij maar ook nog eens helemaal koolhydraatarm. Ik heb er zelf een lekkere zilte topping op genomen van ansjovis, olijf en kappertjes.
Tonijn in plaats van bloemkool
Misschien ken je al de glutenvrije en koolhydraatarme bloemkoolpizza? Inmiddels een klassieker in de lowcarb leefstijl. En niet voor niets, want een bloemkoolpizza is super lekker. Daarbij maak je een bodem van bloemkool, ei en kaas. De tonijnpizza is een variant waarbij je tonijn uit blik gebruikt in plaats van bloemkool.
Tonijn pizzabodem
De grootste uitdaging van een koolhydraatarme pizza bodem is vocht. Omdat je werkt zonder zetmeel moet je alle ingrediënten zo droog mogelijk houden. Het vocht dat in de tonijn zit laat je er goed uitlekken. Dan kan bijvoorbeeld met een zeefje. Maar dat is niet genoeg. Je kan daarna et nog ongeveer een kwart extra uit deppen met keukenpapier.
Tonijnbodem krokant bakken
Ik bak de bodem voor op de bakplaat (met bakpapier erop). Daarna gaat de pizza met de ingrediënten op het rooster terug de oven. Uiteindelijk zal hij stevig worden, maar stel je verwachtingen wel wat bij. Een tonijn pizza wordt steviger dan een bloemkool pizza maar nooit zo krokant en knapperig als met een gewone bodem.
Duurzaam gevangen vis
Omdat onze oceanen behoorlijk onder druk staan eet ik minder vis dan vroeger. Ik eet nog wel vette, wild gevangen vis als zalm, makreel en tonijn. Maar wel zo duurzaam mogelijk gevangen. Kabeljauw en wilde zalm koop ik online bij Grutto. Sardines, ansjovis en tonijn uit blik koop ik van Fishtales. Dat is gewoon te verkrijgen in de supermarkt.
Ik blijf weg van kweekvis zoals Atlantische zalm, tilapia en pangasius. Niet alleen geeft dit druk op het milieu maar deze vis bevat minder goede voedingsstoffen zoals omega 3. Overigens is bijna alle zalm die je in Nederland kunt kopen kweekzalm! Pacifische zalm die is ingevroren of gerookt, is wel wild gevangen (bijvoorbeeld Sockeye).
Pecorino = lactosevrije schapenkaas
Ik gebruik zelf altijd Pecorino. Dat is lactosevrije schapenkaas. Deze bevat geen A1 caseïne en is mogelijk wat eerder geschikt bij een koemelkallergie (al geldt dit zeker niet voor iedereen!).
Oude of jonge kaas?
Hoef je niet te letten op het soort zuivel? Dan is iedere andere kaas die kan smelten geschikt. Neem voor de bodem een wat oudere, droge kaas zoals Parmezaan. Neem voor bovenop liever niet te veel verse Mozzarella in een bol, deze is erg nat. Dan droog deppen of combineren met Mozzarella die je kunt raspen.
Kalamata! Geen zwarte olijven
Donkere olijven rijpen langer aan de boom. Hierdoor krijgen ze een vollere en diepere smaak. ze zijn ook zachter van textuur. Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom. Een harde, diepzwarte olijf is chemisch behandeld. Kalamata olijven zijn meer paars dan zwart en veel zachter.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm.
Koolhydraatarme tonijnpizza met ansjovis en olijf (bodem van tonijn)
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenrooster
- bakplaat
- kom
- zeefje
- keukenpapier
- bakje + kwastje
Ingrediënten
Bodem
- 1 blikje tonijn van 160 gram, rond de 100 gram uitlekgewicht
- 50 gr Pecorino
- 1 ei
- 1 tl uienpoeder of knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl rozemarijn
Beleg
- 2 el passata
- 1 el extra vierge olijfolie
- 40 gr Pecorino
- ½ kleine rode ui
- 4 filets ansjovis uit een blikje of potje
- 5 kalamata olijven
- 1 tl kappertjes
- 2 snufjes rozemarijn
Optioneel voor de bodem
- 1 tl (Keltisch zee)zout als je niet belegd met (zoute) ansjovis en olijf
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier. Haal ook vast het rooster eruit, dat gebruik je later.
- Laat de tonijn uitlekken in zeefje.
- Rasp ondertussen de Pecorino. Je gebruikt in totaal 90 gram. Daarvan is 50 is voor de bodem, de rest is beleg.
- Dep de tonijn droog met keukenpapier. Herhaal een paar keer tot je ongeveer 75 à 80 gram over hebt.
- Doe de tonijn in een kom. Meng de kaas en het ei erdoor.
- Vorm met je handen een bal, druk plat en maak een pizza van het 'deeg'.
- Zorg dat de randen niet te dun worden. Ik duw zelf meestal de randen wat terug naar binnen zodat je een heel klein heuveltje krijgt. Een dun randje gaat verbranden.
- Schuif de pizza de oven in en bak 20 minuten.
- Laat daarna kort afkoelen en leg vervolgens op een rooster.
- Doe de olijfolie in een bakje. Smeer met een kwastje de randen van de pizza in.
- Smeer 3 eetlepels passata erop uit. Dat kan met de achterkant van een lepel. Laat de randen met olie vrij.
- Sprenkel de kaas over de tomatensaus.
- Snij de olijven in stukjes. Beleg de pizza met de olijfstukjes, ansjovis en kappertjes.
- Bestrooi met gedroogde groene kruiden.
- Zet nog 10 minuutjes in de oven
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!