| | |

Tom Yum Kung – pittige Thaise soep met garnalen

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Tom Yum Kung. Heerlijke, pittige Thaise soep met garnalen waar je alle restjes in je groentela mee mag opmaken. Tom betekent gekookt, oftewel soep. En Yum betekent mix. Als je ooit naar Thailand bent geweest zal je deze heerlijke soep waarschijnlijk ook gegeten hebben. Misschien niet met garnalen (kung), al is dat wel de meest voorkomende variant.

Tom Yum

Tom Yum is één van de meest bekende Thaise soepen. Het bevat kenmerkende ingrediënten: rode curry (kruidenmix, vaak met een beetje tomatenpuree), limoen, gember, laos, citroengras, kaffir limoenblaadjes, koriander (zaad en vers). Meestal is Tom Yum behoorlijk pittig. Zelfs voor Thaise begrippen. Maar als je hem zelf maakt heb je dat in eigen hand.

Meestal is een Tom Yum met garnalen (kung). Maar met kip kan ook, dan is het een Tom Yum Kai.

Tom Ka is het zusje

Tom Yum lijkt op die andere bekende Thaise soep: Tom Kha. Kha betekent laos (ook wel galanga genoemd). Maar dat is eigenlijk niet het grootste verschil tussen de twee soepen. In een Tom Yum kan je namelijk ook laos gebruiken. Het grootste verschil tussen Tom Yum en Tom Kha is dat Tom Kha romig is en Tom Yum helder. Tom Kha wordt gemaakt met kokosmelk. Vaak is het ook iets minder pittig dan Tom Yum.

Tom Kha eet je het vaakst met kip (kai), zoals deze Tom Khak Kai. Of vegetarisch met paddenstoelen (hed), zoals deze Tom Kha Hed. Maar hou je van garnalen, dan kan dat ook gewoon.

Kruiden

De meeste specerijen voor deze soep zijn gewoon in de grotere supermarkten te koop. Alleen voor kaffir limoenblaadjes moet je naar de toko of je kunt ze online bestellen. Daarom staan ze bij optioneel. De verse koriander staat bij optioneel omdat niet iedereen daarvan houdt. Persoonlijk vind ik het heerlijk en onmisbaar bij Thais eten.

Bouillon

Je kunt deze soep maken met paddenstoelen-, groente- of visbouillon. Zelfs kippenbouillon past nog prima bij garnalen. Je kunt zelf bouillon maken van vissenkoppen en graten (soms gewoon gratis bij de visboer).

Maar met een kant en klare pot of met een mooi biologisch poeder smaakt deze soep ook prima. Neem liever geen goedkope blokjes uit de supermarkt. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees, kip of vis bevatten? Het smaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).

Trassie en vissaus

Wat is Thais eten zonder umami? Ik gebruik in deze soep een combinatie van trassie (blok gefermenteerde garnalenpasta) en vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis). Heb je maar één van de twee in huis? Gebruik daar dan gewoon wat meer van. Proef tussendoor wel, want beide zijn erg overheersend en je hebt er maar weinig van nodig.

Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Ik bestel deze online.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt door de limoen. Koolhydraatarm bij gebruik van citroen of alleen limoenrasp (geen sap).

Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokosamino’s zijn altijd glutenvrij.

‘Vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokosamino’s in plaats van sojasaus. Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Puur Mieke, Pit&Pit of Ahealthylife)

In een paleo dieet wordt soms met mate nog wel paprika en rode peper gegeten. Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade tomatenpuree, paprikapoeder en rode peper weglaten.

Voor AIP en ‘vrij van’ zaden het korianderzaad en de zwarte peper weglaten.

Tom Yum Kung – pittige Thaise soep met garnalen, gember en limoen en kokosmelk

Marjolein
Basisrecept voor een pittige en frisromige Thaise champignonsoep die glutenvrij en zuivelvrij is en past in een lowcarb, paleo, AIP en vegan dieet.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Suiker, Vlees, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Soepen
Keuken Aziatisch, Thais
Porties 2 personen
Calorieën 128 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 200 gr garnalen
  • 75 gr kastanje champignons
  • 1 kleine rode ui
  • 2 stengels bosui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje laos
  • 1 stukje gember
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 2 rawit 1 of zelfs een halve als je niet van pittig houdt
  • 1 limoen biologisch, je gebruikt ook de schil
  • 1 tot 2 el tomatenpuree
  • ½ tl kurkuma poeder of klein beetje verse wortel
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 snuf zwarte peper
  • 500 ml bouillon vis, groente, paddenstoelen of kip
  • 1 scheutje (glutenvrije) sojasaus of tamari
  • of 1 scheutje kokosamino's voor vrij van soja
  • 2 druppels (suikervrije) vissaus
  • 1 klein stukje trassie
  • 2 x el kokosolie

Optioneel

  • 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet) djeroek poetoet
  • 1 bosje verse koriander

Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade

  • variant GEEN rode peper, paprikapoeder en tomatenpuree

Voor AIP en vrij van zaden

  • variant GEEN korianderzaad en zwarte peper

Voor koolhydraatarm

  • alleen limoenrasp GEEN limoensap
  • meer bosui geen of minder rode ui

Bereiding
 

  • Je kunt verse of diepvries garnalen gebruiken. Diepvries garnalen kun je eerst ontdooien of wat langer meekoken. Roze garnalen zijn al gaar. Die hoeven alleen niet verwarmend te worden. Grijze garnalen zijn rauw. Die kook je mee met de soep.
  • Snipper garnalen kun je eerst ontdooien of wat de ui. Bak in de soeppan glazig met een flinke eetlepel kokosolie.
  • Pers de knoflook. Snij de rode peper in dunne (halve) ringetjes. Hou wat rode peper achter om te garneren. Snij de bosui in stukjes, hou het donkergroene deel apart.
  • Rasp de gember en de laos. Als ze erg draderig zijn kun je zo ook in plakjes snijden die je er dan later uithaalt.
  • Was de limoen goed en rasp de schil. Zorg dat je alleen het groengele gebruikt, niet het witte eronder.
  • Als de uien goed glazig zijn voeg je de knoflook, de bosui en de rode peper toe. Daarna de gember, de laos en de limoenrasp. Dan de droge specerijen en de tomatenpuree.
  • Blus af met de bouillon. Voeg ook de sojasaus (of kokosamino's) en vissaus toe. Verkruimel de trassie en laat erin oplossen.
  • Pers de limoen uit en voeg het sap toe.
  • Snij de sereh overlangs doormidden, maar laat de basis in tact. Zo kun je straks de stengel er weer makkelijk uitvissen.
  • Als je ze gebruikt voeg nu ook de kaffir limoenblaadjes toe.
  • Snij de champignons in plakjes en voeg toe. Snij de paksoi in reepjes en voeg het wit toe. Het groen pas vlak voor het opdienen.
    Grijze (nog niet gegaarde) of bevroren garnalen voeg je nu toe. Laat een minuutje of vijf zacht koken.
  • Roze, ontdooide garnalen voeg je vlak voor opdienen toe. Net als het groen van de paksoi.
  • Vis de limoenblaadjes en de sereh uit de pan. Schenk in kommen en garneer met een handje verse koriander en ringetjes rode peper.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Voedingswaarde berekend met limoensap en rode ui. Alleen rasp gebruiken vermindert en geen ui vermindert het aantal koolhydraten aanzienlijk.

Voedingswaarde

Calorieën: 128kcal | Koolhydraten: 7gr | Eiwitten: 19gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 0.3g | EO vet: 0.5g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 492IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 11mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 1638mg | Magnesium: 40mg | Kalium: 509mg | Calcium: 102mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 39µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 338mg | Selenium: 42µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven