Tom kha kai (Thaise kippensoep)

Tom kha kai, als je ooit naar Thailand bent geweest zal je deze heerlijke soep waarschijnlijk ook gegeten hebben. Het betekent soep (tom) van laos/galanga (kha) met kip (kai). Laos is inmiddels zelfs bij mijn (kleine) supermarkt te krijgen, net als verse gember en sereh eerder al waren.

Kruiden

De meeste specerijen zijn gewoon in de grotere supermakten te koop, zelfs de laos die zo belangrijk is in dit gerecht en de citroengras (sereh). Alleen voor kaffir limoenblaadjes moet je naar de toko of je kunt ze online bestellen. Daarom staan ze bij optioneel. De verse koriander staat bij optioneel omdat niet iedereen daarvan houdt. Persoonlijk vind ik het heerlijk en onmisbaar bij Thais eten.

Laos (maar dan gedroogd) is ook het hoofdbestanddeel van de Thaise kruidenmix voor de marinade van de kip. Afhankelijk van wat je in huis hebt kun je spelen met de samenstelling van de mix. Zorg in ieder geval voor laos en gember, gemengd met wat diepere kruiden als korianderzaad en frisse groene kruiden als munt, peterselie of koriander. Mediterrane kruiden als oregano, rozemarijn en tijm zijn niet zo geschikt.

Bouillon

Je kunt zelf bouillon maken van kippenpoten, maar met een mooi biologisch poeder waaraan je losse kip toevoegt smaakt het ook prima. In beide gevallen is het fijn om de kip eerst te marineren. Bij poten in z’n geheel of in drie grove stukken. Kippendijen snij je eerst in reepjes of stukjes. Marineer met de olie en de kruidenmix. Zet in de koelkast en haal er weer uit als je begint met de soep maken.

Trassie en vissaus

Wat is Thais eten zonder umami? Ik gebruik in deze soep een combinatie van trassie (blok gefermenteerde garnalenpasta) en vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis). Heb je maar één van de twee in huis? Gebruik dan gewoon wat meer.

Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Ik bestel deze online.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt door de limoen. Koolhydraatarm bij gebruik van citroen.

‘Vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus. Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij. Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife)

In een paleo dieet wordt soms met mate nog wel paprika en rode peper gegeten. Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade paprika en rode peper weglaten.

Voor AIP en ‘vrij van’ zaden het korianderzaad weglaten.

Tom kha kai (Thaise kippensoep)

Marjolein
Tom kha kai, iedereen die ooit naar Thailand is geweest zal deze heerlijke soep gegeten hebben. Het betekent soep (tom) van laos/galanga (kha) met kip (kai). De meeste ingrediënten zijn gewoon in de supermakt te koop.
5 van 1 stem
Voorbereiding 1 dag 2 uur
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 1 dag 2 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Soepen
Keuken Aziatisch, Thais
Porties 4 personen
Calorieën 616 kcal

Benodigdheden

  • soeppan
  • rasp, mes, schaar, knoflookpers
  • kom, lepel

Ingrediënten
  

Voor zelfgemaakte kippenbottenbouillon

Of bij kant en klaar bouillon

  • 4 kipdijfilet
  • Thaise kruidenmix voor de marinade
  • 2 el milde olijfolie voor de marinade
  • 400 – 500 ml bouillon
  • 500 – 600 ml kokosmelk
  • 100 gr shiitake
  • halve paksoi
  • 3 el sojasaus, tamari of kokosaminos
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 20 gr verse laos
  • 20 gr verse gember
  • 2 stengels verse sereh
  • ½ cm trassie
  • ½ tl (suikervrije) vissaus
  • 2 limoen khb
  • of 1 citroen kha

Optioneel

  • 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet) djeroek poetoet
  • 1 bosje verse koriander

Thaise kruidenmix

  • 2 tl laos galanga, kha
  • 2 tl gemberpoeder djahe
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderzaad ketoembar
  • 1 tl citroengras sereh
  • ½ tl gedroogde munt
  • ½ tl gedroogde peterselie
  • 1 snuf zwarte peper korrels
  • 1 snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee

Strik paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade

  • variant GEEN paprikapoeder en rode peper

AIP en 'vrij van' zaden

  • variant GEEN korianderzaad

Bereiding
 

  • Zet de kip in de marinade (zowel als je werkt met poten als wanneer je werkt kippendijen). Laat minimaal een uurtje maar liefst wat langer in de koelkast staan. Haal eruit voor je de soep gaat maken om het op kamertemperatuur te laten komen.
  • Breng de kokosmelk en het water (eventueel met bouillonpoeder) aan de kook. De hoeveelheden water en melk kun je af laten hangen van hoeveel er in je blikje(s) kokosmelk zit. Beide ongeveer de helft en bij elkaar moet het ongeveer een liter zijn.
  • Schil en rasp de gember, was de pepertjes en snij ze in ringetjes, pers de knoflook en voeg alles toe samen met de sojasaus of kokosamino's, de trassie, de vissaus en de kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet). Heb je die blaadjes niet, laat ze gewoon weg.
  • Kneus de sereh of snij in grove stukken (die eet je niet, je haalt het er voordat je gaat eten uit, te kleine stukken ga je straks niet meer terugvinden).
  • Was en rasp 2 limoentjes. Hoeft niet helemaal kaal, 2 theelepeltjes is prima. Zorg dat je het wit niet meeraspt. Pers de limoentjes uit en voeg het sap toe (als er pitjes in zitten, knijp ze dan eerst uit in een apart bakje, anders moet je de pitjes straks weer uit je soep vissen).
  • De basis van de soep is nu klaar. Je gaat nu verder met de kip.
    Als je zelf (kippenbotten)bouillon maakt: de poten erin en een klein uurtje laten trekken. Dan haal je de poten uit de bouillon, je plukt het vlees van de botten en zet het weg tot je de soep af gaat maken. De poten kun je terugdoen en de bouillon kun je dan nog wel een hele nacht verder laten trekken. Gebruik het liefst poten waar ook het ribstuk nog aan zit. Het vel doe je niet in de bouillon, dat wordt erg vettig.
    Als je de bouillon maakt van poeder hoef je de losse stukjes kippendijen slechts in een minuut 15 mee laten pruttelen om gaar te worden.
  • De soep is nu bijna klaar. Je doet alleen nog de laatste groente erin die je niet mee laat trekken in de bouillon. Dan blijft het lekker van structuur.
    Snij de shiitake in plakjes. Voor de laatste 10 minuten kook je die mee. Snij de paksoi in reepjes, ook het groen. Kook dit mee voor de laatste 5 minuten.
  • Schep in diepe borden en voeg op het laatst de koriander toe.

Notities

Thaise ‘kha’ kruidenmix = laos, gemberpoeder, paprikapoeder, korianderzaad, citroengras, knoflookpoeder, komijnzaad, zwarte peper, munt, peterselie en een snufje zout.
Alle ingrediënten zijn te koop bij grotere supermarkten. Laos, gember en sereh bij de versafdeling. Trassi bij de ketjap. Kaffir limoenblaadjes zijn (in ieder geval bij mijn supermarkt) niet te koop in de supermarkt maar bij de toko of online.
Dit is een zachte variant. Voor meer pit: verdubbel de pepertjes en voeg extra gember toe.
Koriander heeft een uitgesproken smaak die niet iedereen waardeert. Persoonlijk ben ik er gek op. Maar check dit dus eerst even bij je gasten…

Voedingswaarde

Calorieën: 616kcal | Koolhydraten: 16gr | Eiwitten: 26gr | Vetten: 50gr | Verzadigd vet: 32g | MO vet: 5g | EO vet: 10g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 5287IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 94mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 616mg | Magnesium: 115mg | Kalium: 1187mg | Calcium: 175mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 115µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 418mg | Selenium: 33µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept