Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met laos, limoen en kokosmelk
Het authentieke recept is al zuivelvrij, paleo én koolhydraatarm!
Tom Kha Kai, als je ooit naar Thailand bent geweest zal je deze heerlijke soep waarschijnlijk ook gegeten hebben. Het is aangemaakt met kokosmelk en betekent soep (tom, eigenlijk ‘gekookt’) van laos/galanga (kha) met kip (kai). Laos is inmiddels zelfs bij mijn (kleine) supermarkt vers te krijgen. Heerlijk om dat geraspt mee te koken: het heeft een frisse tegenhanger van het romige van de kokosmelk
Tom Kha
Tom kha is één van de meest bekende Thaise soepen. Het bevat kenmerkende ingrediënten: rode curry (kruidenmix, vaak met een beetje tomatenpuree), limoen, gember, citroengras, kaffir limoenblaadjes, koriander (zaad en vers blad) en vooral veel laos. Altijd afgemaakt kokosmelk. Tom Kha wordt meestal gemaakt met kip: Tom Kha Kai. Maar het mag ook vegetarisch of met vis of garnalen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar deze versie met paddenstoelen: Tom Kha Hed.
Tom Yum is het zusje
Tom Kha lijkt op die andere bekende Thaise soep: Tom Yum. Het bevat dezelfde kenmerkende kruiden. Yum betekent mix. Een soep waar je dus vanalles in kwijt kunt. ‘Maak je groentela leeg’ soep. Wellicht gebruik je iets minder laos maar dat mag variëren op basis van persoonlijke smaak (en wat je in huis hebt).
Het belangrijkste verschil is dat Tom Yum wat heter is. Er gaat ook geen kokosmelk in, de soep is dan ook niet romig. Tom Yum bevat vaak garnalen: Tom Yum Kung. Maar wil je het met kip maken dan noem je het gewoon Tom Yum Kai.
Kruiden
De meeste specerijen zijn gewoon in de grotere supermakten te koop, zelfs de laos die zo belangrijk is in dit gerecht en de citroengras (sereh). Alleen voor kaffir limoenblaadjes moet je naar de toko of je kunt ze online bestellen. Daarom staan ze bij optioneel. De verse koriander staat bij optioneel omdat niet iedereen daarvan houdt. Persoonlijk vind ik het heerlijk en onmisbaar bij Thais eten.
Laos (maar dan gedroogd) is ook het hoofdbestanddeel van de Thaise kruidenmix voor de marinade van de kip. Afhankelijk van wat je in huis hebt kun je spelen met de samenstelling van de mix. Zorg in ieder geval voor laos en gember, gemengd met wat diepere kruiden als korianderzaad en frisse groene kruiden als munt, peterselie of koriander. Mediterrane kruiden als oregano, rozemarijn en tijm zijn niet zo geschikt.
Bouillon
Je kunt zelf bouillon maken van kippenpoten, maar met een mooi biologisch poeder waaraan je losse kip toevoegt smaakt het ook prima. Koop dan wel een mooie pot ant en klare bouillon of een goed poeder. Liever geen goedkoop blokje uit de supermarkt. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
In beide gevallen is het fijn om de kip eerst te marineren. Bij poten in z’n geheel of in drie grove stukken. Kippendijen snij je eerst in reepjes of stukjes. Marineer met de olie en de kruidenmix. Zet in de koelkast en haal er weer uit als je begint met de soep maken.
Trassie en vissaus
Wat is Thais eten zonder umami? Ik gebruik in deze soep een combinatie van trassie (blok gefermenteerde garnalenpasta) en vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis). Heb je maar één van de twee in huis? Gebruik dan gewoon wat meer.
Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Ik bestel deze online.
Dieet en ‘vrij van’
Voor vrij van vis, schaal- en schelpdieren geen trassie en/of vissaus gebruiken.
Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokosamino’s zijn altijd glutenvrij.
Lowcarb. Officieel koolhydraatbeperkt door de limoen. Koolhydraatarm(er) bij gebruik van citroen.
Paleo, AIP en vrij van soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokosamino’s in plaats van sojasaus. Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bij Puur Mieke, Pit&Pit of Ahealthylife)
In een paleo dieet wordt soms met mate nog wel paprika en rode peper gegeten. Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade paprika en rode peper weglaten.
Voor AIP en vrij van zaden het korianderzaad en de zwarte peper weglaten.
Tom Kha Kai – Thaise kippensoep met laos, limoen en kokosmelk (lowcarb en paleo)
Benodigdheden
- soeppan
- rasp, mes, schaar, knoflookpers
- kom, lepel
Ingrediënten
Voor zelfgemaakte kippenbottenbouillon
- 2 tot 3 kippenbouten met ribstuk
Of bij kant en klaar bouillon
- 4 (échte scharrel) kipdijfilet
- Thaise kruidenmix voor de marinade
- 2 el milde olijfolie voor de marinade
- 400 – 500 ml bouillon
- 500 – 600 ml kokosmelk
- 100 gr shiitake
- halve paksoi
- 3 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 3 el kokosamino's voor sojavrij
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 20 gr verse laos
- 20 gr verse gember
- 2 stengels verse sereh
- ½ cm trassie
- ½ tl (suikervrije) vissaus
- 2 limoen khb
- of 1 citroen kha
Optioneel
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet) djeroek poetoet
- 1 bosje verse koriander
- ½ tl kurkuma poeder of klein beetje verse wortel
Thaise kruidenmix
- 2 tl laos galanga, kha
- 2 tl gemberpoeder djahe
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderzaad ketoembar
- 1 tl citroengras sereh
- ½ tl gedroogde munt
- ½ tl gedroogde peterselie
- 1 snuf zwarte peper korrels
- 1 snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
Strik paleo, AIP en vrij van nachtschade
- variant GEEN paprikapoeder en rode peper
AIP en vrij van zaden
- variant GEEN korianderzaad en geen zwarte peper
Vrij van vis, schaal- en schelpdieren
- variant GEEN trassie (garnalen)
- variant GEEN vissaus (ansjovis)
Bereiding
- Zet de kip in de marinade (zowel als je werkt met poten als wanneer je werkt kippendijen). Laat minimaal een uurtje maar liefst wat langer in de koelkast staan. Haal eruit voor je de soep gaat maken om het op kamertemperatuur te laten komen.
- Breng de kokosmelk en het water (eventueel met bouillonpoeder) aan de kook. De hoeveelheden water en melk kun je af laten hangen van hoeveel er in je blikje(s) kokosmelk zit. Beide ongeveer de helft en bij elkaar moet het ongeveer een liter zijn.
- Schil en rasp de gember, was de pepertjes en snij ze in ringetjes, pers de knoflook en voeg alles toe samen met de sojasaus of kokosamino's, de trassie, de vissaus en de kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet). Heb je die blaadjes niet, laat ze gewoon weg.
- Kneus de sereh of snij in grove stukken (die eet je niet, je haalt het er voordat je gaat eten uit, te kleine stukken ga je straks niet meer terugvinden).
- Was en rasp 2 limoentjes. Hoeft niet helemaal kaal, 2 theelepeltjes is prima. Zorg dat je het wit niet meeraspt. Pers de limoentjes uit en voeg het sap toe (als er pitjes in zitten, knijp ze dan eerst uit in een apart bakje, anders moet je de pitjes straks weer uit je soep vissen).
- De basis van de soep is nu klaar. Je gaat nu verder met de kip. Als je zelf (kippenbotten)bouillon maakt: de poten erin en een klein uurtje laten trekken. Dan haal je de poten uit de bouillon, je plukt het vlees van de botten en zet het weg tot je de soep af gaat maken. De poten kun je terugdoen en de bouillon kun je dan nog wel een hele nacht verder laten trekken. Gebruik het liefst poten waar ook het ribstuk nog aan zit. Het vel doe je niet in de bouillon, dat wordt erg vettig. Als je de bouillon maakt van poeder hoef je de losse stukjes kippendijen slechts in een minuut 15 mee laten pruttelen om gaar te worden.
- De soep is nu bijna klaar. Je doet alleen nog de laatste groente erin die je niet mee laat trekken in de bouillon. Dan blijft het lekker van structuur.Snij de shiitake in plakjes. Voor de laatste 10 minuten kook je die mee. Snij de paksoi in reepjes, ook het groen. Kook dit mee voor de laatste 5 minuten.
- Schep in diepe borden en voeg op het laatst de koriander toe.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!