Tom Kha Hed – Thaise champignonsoep met laos, limoen en kokosmelk
Heerlijk pittige en frisromige Thaise champignonsoep die van zichzelf al helemaal glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatarm is. Supergezond en bomvol smaken die de Thaise keuken zo lekker maken. Uiteraard met laos, want daar komt de naam kha vandaan. Tom betekent simpelweg gekookt, oftewel soep. En hed is in het Thais een verzamelnaam voor paddenstoelen. Je kunt alle paddenstoelen gebruiken die je wilt, ik had kastanje champignons en shiitake. De soep is lowcarb, paleo en AIP. Vegetarisch en vegan als je paddenstoelen- of groentebouilllon gebruikt.
Hou je van champignonsoep? Kijk dan ook eens naar mijn:
- Japans Koreaanse ramen met miso, zeewier en tempeh
- ‘Europese champignonsoep met mascarpone
- ‘Europese’ champignonsoep die zuivelvrij is
Tom kha
Deze soep lijkt een beetje op de bekende Tom Kha Kai (Thaise kippensoep met laos). Maar dan niet met kip, maar vegetarisch met paddenstoelen.
Tom kha is één van de meest bekende Thaise soepen. Het bevat kenmerkende ingrediënten: rode curry (kruidenmix, vaak met een beetje tomatenpuree), limoen, gember, citroengras, kaffir limoenblaadjes, koriander (zaad en vers blad) en vooral veel laos. Altijd afgemaakt kokosmelk. Tom Kha wordt meestal gemaakt met kip: Tom Kha Kai. Maar het mag dus ook vegetarisch of met vis of garnalen.
Deze versie met paddenstoelen is een makkelijke en snelle versie voor doordeweeks. Heb je wat meer tijd dan kun je ook deze Tom Kha Kai maken, eventueel zelfs van zelf getrokken kippenbouillon.
Tom Yum is het zusje
Tom Kha lijkt op die andere bekende Thaise soep: Tom Yum. Het bevat dezelfde kenmerkende kruiden. Yum betekent mix. Een soep waar je dus vanalles in kwijt kunt. ‘Maak je groentela leeg’ soep. Wellicht gebruik je iets minder laos maar dat mag variëren op basis van persoonlijke smaak (en wat je in huis hebt).
Het belangrijkste verschil is dat Tom Yum wat heter is. Er gaat ook geen kokosmelk in, de soep is dan ook niet romig. Tom Yum bevat juist weer vaak garnalen: Tom Yum Kung. Maar wil je het met kip of paddenstoelen maken dan noem je het gewoon Tom Yum Kai of Tom Yum Hed.
Kruiden
De meeste specerijen voor deze Tom Kha Hed zijn gewoon in de grotere supermarkten te koop. Zelfs de laos die zo belangrijk is in dit gerecht en de citroengras (sereh).
Alleen voor kaffir limoenblaadjes moet je naar de toko of je kunt ze online bestellen. Daarom staan ze bij optioneel. De verse koriander staat bij optioneel omdat niet iedereen daarvan houdt. Persoonlijk vind ik het heerlijk en onmisbaar bij Thais eten. Ook de vissaus staat bij optioneel omdat daarmee de soep niet meer vega of vegan is.
Vissaus
Wat is Thais eten zonder umami? Ik gebruik daarvoor in deze soep naast een beetje sojasaus ook een paar druppels vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis).
Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik het liefst Red Boat Fishsauce. Deze is online te koop. Ondermeer bij de Glutenvrije webshop en bij de Duitse Amazon.
Bouillon
Je kunt kant en klare bouillon gebruiken voor deze soep. Koop dan wel goede bouillon of een biologisch poeder. En niet de bekende blokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm, paleo, AIP en vegan.
Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokosamino’s zijn altijd glutenvrij.
Voor paleo, AIP en vrij van soja en peulvruchten met kokosamino’s in plaats van tamari of sojasaus. Voor strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade kun je de rode peper en de tomatenpuree weglaten. Voor AIP en vrij van zaden laat je de zwarte peper en het korianderzaad weg.
Vegan als je bouillon gebruikt van groente of paddenstoelen. En als je geen vissaus neemt.
Tom Kha Hed – Thaise champignonsoep met laos, limoen en kokosmelk
Benodigdheden
- soeppan
- grote PFAS vrije bakpan optioneel
- (blok)rasp
- knoflookpers
- staafmixer optioneel
Ingrediënten
- 125 gr kastanjechampignons
- 125 gr shiitake
- 1 kleine rode ui
- 2 stengels bosui
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje laos
- 1 stukje gember
- 1 stengel citroengras sereh
- 1 rode peper een halve peper als je niet van pittig houdt
- 1 limoen biologisch, je gebruikt ook de schil
- 1 tot 2 el tomatenpuree
- ½ tl kurkuma poeder of klein beetje verse wortel
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1 snuf zwarte peper
- 300 ml bouillon groente, paddenstoelen of kip
- 200 ml kokosmelk
- 1 scheutje (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 2 x el kokosolie
Optioneel
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet) djeroek poetoet
- 1 bosje verse koriander
- 3 druppels (suikervrije) vissaus dan niet meer vegetarisch of vegan
Voor paleo, AIP en vrij van nachtschade, soja en peulvruchten
- 1 scheutje kokosamino's GEEN sojasaus
- variant GEEN rode peper, paprikapoeder en tomatenpuree
Voor AIP en vrij van zaden
- variant GEEN korianderzaad en zwarte peper
Voor koolhydraatarm
- alleen limoenrasp GEEN limoensap
Bereiding
- Snipper de ui. Bak in de soeppan glazig met een flinke eetlepel kokosolie.
- Pers de knoflook. Snij de rode peper in dunne (halve) ringetjes. Hou wat rode peper achter om te garneren. Snij de bosui in stukjes, hou het donkergroene deel apart.
- Rasp de gember en de laos. Als ze erg draderig zijn kun je zo ook in plakjes snijden die je er dan later uithaalt.
- Was de limoen goed en rasp de schil. Alleen het groengele, niet het wit.
- Als de uien goed glazig zijn voeg je de knoflook, de bosui en de rode peper toe. Daarna de gember, de laos en de lmoenrasp. Dan de droge specerijen en de tomatenpuree.
- Blus af met de bouillon, de kokosmelk en de sojasaus (of kokosamino's).
- Pers de limoen uit en voeg toe.
- Snij de sereh overlangs doormidden, maar laat de basis in tact. Zo kun je straks de stengel er weer makkelijk uitvissen.
- Als je ze gebruikt voeg nu ook de kaffir limoenblaadjes en de vissaus toe.
- Snij ondertussen de champignons in net iets dikkere plakken dan hoe je ze straks wilt hebben. Ze slinken nog. Ik haal meestal 4 plakken uit een wat kleinere en 5 uit een wat grotere.
- Ik bak de champignons het liefst in een aparte pan. Op hoog vuur en met een flinke lepel olie. Lekker rondom goed laten bruinen. En dan pas op het laatst de soep in. Ze krijgen dan mooie gekarameliseerde smaak en verliezen minder vocht. Heb je die ruimte niet, bak de champignons dan mee met de ui in de soeppan.
- Voeg een minuut of twee voor opdienen de champignons toe aan de soep. Je kunt voor je de champignons toevoegt eventueel de soep nog pureren. Dan krijg je een gladde romige soep. Ik vind persoonlijk juist wat bite wel lekker, dus ik hou hem zo.
- Vis de limoenblaadjes en de sereh uit de pan. Schenk in kommen en garneer met een handje verse koriander en ringetjes rode peper.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!