20x koolhydraatarme én zuivelvrije toetjes
Glutenvrije toetjes zonder melk en (witte) suiker kun je nauwelijks in de winkel kopen. Daarom heb ik toetjes verzameld die je makkelijk thuis kunt maken. Deels met natuurlijke suikers, deels met zoetstof. Zowel paleo als koolhydraatarme varianten.
Er zijn 3 belangrijke ingrediënten bij het maken van romige en zuivelvrije toetjes. Om melk of room te vervangen gebruik ik ei, chiazaad en kokosmelk.
Ik gebruik soms wel roomboter in mijn recepten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Ik gebruik voor de toetjes die ik hier verzameld heb alleen bij de lemoncurd en één soort chocolademousse roomboter. Voor de lemoncurd is er een alternatief met kokosolie. Voor de chocolademousse is er het alternatief met de avocado.
Ei
Ei gaat stollen rond de 70 graden. Als je het vervolgens mengt met (plantaardige) melk of room klrijg je een mooie volle crème of room. Zo kun je bijvoorbeeld vla of lemoncurd maken of een puddinkje dat veel weg heeft van een flan of panna cotta.
1. Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
2. Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
3. Chiapudding met vanille lemoncurd
4. ‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
Kokosroom
Kokosmelk bevat al veel vet, dat werkt prima voor bijvoorbeeld puddinkjes die je verder stevigheid kunt geven met gelatine.
De meest eenvoudige is ook een hele klassieke. De panna cotta, wat simpelweg gekookte room betekent in het Italiaans. Ik heb er eentje met suiker en een koolhydraatarme.
5. Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: basisrecept met kokosbloesemsuiker
6. Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: koolhydraatarm basisrecept zonder suiker
Een heerlijke combi is met tropisch fruit. Zoals mangopudding.
7. Mango kokospudding
En een kersenpudding met gelatine en witte chocola.
8. Kersenpudding met witte chocola (lowcarb en zuivelvrij)
Het verstevigen van de melk kan ook met agar agar.
9. Bosbessenpudding
Je kunt het waterige deel van kokosmelk ook afscheiden van het vettere deel. Dat kan door een blik minimaal een dag in de koelkast te zetten (liever langer, ik gebruik de koelkast gewoon als voorraadkast). Het dikke deel, dat vaak kokosroom genoemd wordt, schep je er dan makkelijk uit. Als je de room mengt met fruit krijg je een heerlijke crème die makkelijk in toetjes te verwerken is.
Ik heb een voorbeeld van kokosroom met frambozen.
10. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
En een voorbeeld van kokosroom met mango.
11. Koffie notencrème met mango kokosroom
Tot slot een toetje dat iets meer werk kost. Het basisrecept is met mascarpone. Maar de variant gebruikt kokosroom. In varianten met honing, ahornsiroop of Holy Hon (siroop met zoetstof).
12. Kastanjemousse met mascarpone, peer en kaneel (zuivelvrij te maken)
De laatste in deze serie is niet met kokosroom maar met plantaardige roomkaas. Ook hier is het basisrecept met gewone roomkaas of mascarpone. Ik vervang deze met plantaardige roomkaas of zuivelspread. Deze worden vaak van kokosolie gemaakt, maar een vervanger op basis van cashewnoten werkt ook prima.
13. Toetje van rabarber met mascarpone en aardbeien
Chiazaad
Chiazaad krijgt een puddingachtig omhulsel als je het laat weken in een vloeistof. Dat heeft wel minimaal een uurtje nodig. Maar het leent zich ook uitstekend om ’s avonds te maken en dan ’s ochtends als ontbijt te nemen. Het wordt daarom ook wel overnight chia genoemd. Je kunt de pudding ook nog even pureren, dan proef je minder de structuur van de zaadjes.
Als vloeistof kun je gewoon water nemen. Maar ook bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk, zoals in combinatie met rode bieten.
14. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Je kunt een overnight chia ook combineren met cacao, dan krijg je een heerlijke chocoladepudding.
15. Chocoladepudding van chiazaad
En twee ‘out of the box’ smaken. Wat dacht je van een chia matcha? Of een bietenpudding!
16. Matcha overnight chiapudding met hennep, pistache en kersen (glutenvrij, zuivelvrij, lowcarb, paleo en vegan)
17. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
En tot slot drie voorbeelden hoe je overnight chia kunt combineren met amandelpasta.