Toetjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

20 zuivelvrije, paleo en koolhydraatarme recepten

Glutenvrije toetjes zonder melk en (witte) suiker kun je nauwelijks in de winkel kopen. Daarom heb ik toetjes verzameld die je makkelijk thuis kunt maken. Deels met natuurlijke suikers, deels met zoetstof. Zowel paleo als koolhydraatarme varianten.

Koolhydraatarme hoofdgerechten

Er zijn 3 belangrijke ingrediënten bij het maken van romige en zuivelvrije toetjes. Om melk of room te vervangen gebruik ik ei, chiazaad en kokosmelk.

Ik gebruik soms wel roomboter in mijn recepten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Ik gebruik voor de toetjes die ik hier verzameld heb alleen bij de lemoncurd en één soort chocolademousse roomboter. Voor de lemoncurd is er een alternatief met kokosolie. Voor de chocolademousse is er het alternatief met de avocado.

Ei

Ei gaat stollen rond de 70 graden. Als je het vervolgens mengt met (plantaardige) melk of room klrijg je een mooie volle crème of room. Zo kun je bijvoorbeeld vla of lemoncurd maken of een puddinkje dat veel weg heeft van een flan of panna cotta.

1. Zuivelvrije flan met salted amandelcrème
Zacht puddinkje van ei en amandelroom. Lijkt op een flan, maar dan zonder melk, suiker of verdikkingsmiddelen. Makkelijk te maken door te stomen. Geen oven nodig.
2. Zuivelvrije trifle van bitterkoekjes, chocolademousse en vanille lemoncurd
Een heerlijk recept voor een romige en stevige trifle die zomaar eens de perfecte afsluiting kan zijn van je luxe (kerst)diner. De trifle is net niet helemaal koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt omdat cacao wordt gebruikt. Voor zowel het curd laagje als het chocomousse laagje heb je keus tussen een volledig zuivelvrije variant en een variant met roomboter.
3. Chiapudding met vanille lemoncurd
De lekkerste en romigste pudding die ik heb gegeten sinds ik geen zuivel meer eet. Deze pudding is koolhydraatarm en zuivelvrij, maar heerlijk zoet en romig. Het combineert een 'overnight chia' met een vanille lemoncurd. De curd heb je wellicht al in de koelkast staan, anders kun je dit redelijk snel maken.
4. ‘Vlaflip’ van rabarbervla met aardbei en (plantaardige) yoghurt
Klassiek toetje van yoghurt en vla, maar dan in een ander jasje. Koolhydraatarm en je kunt kiezen voor plantaardige yoghurt. Ook de vla is niet van zuivel. Het lijkt een beetje op pudding. Je maakt het van rabarber compote met eidooier.
Kokosroom

Kokosmelk bevat al veel vet, dat werkt prima voor bijvoorbeeld puddinkjes die je verder stevigheid kunt geven met gelatine.

De meest eenvoudige is ook een hele klassieke. De panna cotta, wat simpelweg gekookte room betekent in het Italiaans. Ik heb er eentje met suiker en een koolhydraatarme.

5. Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: basisrecept met kokosbloesemsuiker
Makkelijk te maken panna cotta van kokosmelk met kokosbloesemsuiker.
6. Zuivelvrije panna cotta van kokosmelk: koolhydraatarm basisrecept zonder suiker
Makkelijk te maken koolhydraatarme panna cotta van kokosmelk.

Een heerlijke combi is met tropisch fruit. Zoals mangopudding.

7. Mango kokospudding
Heerlijk zachte en romige pudding met maar 3 ingrediënten: kokosmelk, mango en gelatine. Geen zuivel, geen suiker, geen zoetstof.

En een kersenpudding met gelatine en witte chocola.

8. Kersenpudding met witte chocola (lowcarb en zuivelvrij)
Fluweelzachte pudding van kersen en witte chocola. De basis is van kokosmelk. De witte chocola is zuivelvrij en gezoet met erythritol, dus suikervrij. Verder heb ik aan de pudding geen suiker of extra zoetstoffen toegevoegd.

Het verstevigen van de melk kan ook met agar agar.

9. Bosbessenpudding
Een heerlijke bosbessenpudding van kokos- en amandelmelk met blauwe bessen. Glutenvrij, zuivelvrij en paleo. Als je wilt ook koolhydraatarm. Verstevigd met agar agar dus ook vegan.

Je kunt het waterige deel van kokosmelk ook afscheiden van het vettere deel. Dat kan door een blik minimaal een dag in de koelkast te zetten (liever langer, ik gebruik de koelkast gewoon als voorraadkast). Het dikke deel, dat vaak kokosroom genoemd wordt, schep je er dan makkelijk uit. Als je de room mengt met fruit krijg je een heerlijke crème die makkelijk in toetjes te verwerken is.

Ik heb een voorbeeld van kokosroom met frambozen.

10. Trifle van kokoskoekjes met frambozencrème en kokos limoencurd
Deze zuivelvrij én koolhydraatarme trifle zou zo maar eens de perfecte afsluiting kunnen zijn van een luxe diner, bijvoorbeeld met Kerst of Valentijnsdag. In een stoer glaasje ook perfect voor de Paasbrunch.

En een voorbeeld van kokosroom met mango.

11. Koffie notencrème met mango kokosroom
Een heerlijk romig toetje (of ontbijtje) met espresso, amandelpasta, mango en kokosroom. Zuivelvrij, glutenvrij, suikervrij, paleo en koolhydraatbeperkt.

Tot slot een toetje dat iets meer werk kost. Het basisrecept is met mascarpone. Maar de variant gebruikt kokosroom. In varianten met honing, ahornsiroop of Holy Hon (siroop met zoetstof).

12. Kastanjemousse met mascarpone, peer en kaneel (zuivelvrij te maken)
Heerlijk zachte mousse van tamme kastanjes met mascarpone (of kokosroom). Afgetopt met gebakken peer en kaneel. De mousse kun je naar keuze afmaken met kastanjesap, espresso of een paar druppetjes amaretto.

De laatste in deze serie is niet met kokosroom maar met plantaardige roomkaas. Ook hier is het basisrecept met gewone roomkaas of mascarpone. Ik vervang deze met plantaardige roomkaas of zuivelspread. Deze worden vaak van kokosolie gemaakt, maar een vervanger op basis van cashewnoten werkt ook prima.

Koolhydraatarm suikervrij toetje van rabarber met mascarpone en aardbeien in een glaasje, landscape
13. Toetje van rabarber met mascarpone en aardbeien
Romig toetje van gekookte rabarber gemengd met (plantaardige) roomkaas en verse aardbeien. Heerlijk die lente!
Chiazaad

Chiazaad krijgt een puddingachtig omhulsel als je het laat weken in een vloeistof. Dat heeft wel minimaal een uurtje nodig. Maar het leent zich ook uitstekend om ’s avonds te maken en dan ’s ochtends als ontbijt te nemen. Het wordt daarom ook wel overnight chia genoemd. Je kunt de pudding ook nog even pureren, dan proef je minder de structuur van de zaadjes.

Als vloeistof kun je gewoon water nemen. Maar ook bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk, zoals in combinatie met rode bieten.

14. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken. Zuivelvrij en dus lactosevrij.

Je kunt een overnight chia ook combineren met cacao, dan krijg je een heerlijke chocoladepudding.

15. Chocoladepudding van chiazaad
Heerlijke chocoladepudding van overnight chia met cacao. Afgetopt met verse aardbeien.

En twee ‘out of the box’ smaken. Wat dacht je van een chia matcha? Of een bietenpudding!

16. Matcha overnight chiapudding met hennep, pistache en kersen (glutenvrij, zuivelvrij, lowcarb, paleo en vegan)
Chiapudding met pistachepasta, hennepzaad, matcha, honing (of Sweet Bee) en een snuf zout. Afgetopt met kersen en pistachenootjes. Makkelijk ontbijtje voor Valentijnsdag. Maar het zou ook niet misstaan als toetje bij een chique kerstdiner.
17. Rode bietenpudding van chiazaad met gekonfijte citroen (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Overnight chiapudding van rode biet met gekonfijte citroen. Verrassend toetje, echt weer eens iets heel anders. Makkelijk te maken. Zuivelvrij en dus lactosevrij.

En tot slot drie voorbeelden hoe je overnight chia kunt combineren met amandelpasta.

18. Frambozencrème met paranoten
Een zacht en romig toetje zonder zuivel en glutenvrij. Koolhydraatarm, paleo en vegan. Op een natuurlijke manier gezoet door de frambozen. Je hebt dus helemaal geen suiker, zoetstof, vla, ei of slagroom nodig.
Koolhydraatarm en zuivelvrij toetje van rabarber frambozenmousse en amandel chiapudding in een glaasje, vierkant
19. Rabarber frambozenmousse met amandel chiapudding
Heerlijk fris toetje van rabarber frambozenmousse op een lekkere stevige pudding van amandelpasta en chiazaad.
20. Amandel chiapudding met luchtige mangomousse (lowcarb, zuivelvrij en paleo)
Heerlijke stevige chiapudding met amandelpasta met daar bovenop een luchtige mousse van opgeklopt eiwit en mango.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *