|

Tijgernotenmeel of chufa

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Tijgernotenmeel of chufa is, anders dan de naam doet vermoeden, NIET gemaakt van noten. Tijgernoten zijn knolletjes. Ze zijn daarmee erg geschikt voor het strengere AIP dieet, maar worden ook bij paleo vaak gegeten. En… ze zijn heerlijk zoet!

Wat zijn tijgernoten?

Tijgernoten zijn harde bolletjes die groeien op de wortels van de knolcyperus (Cyperus esculentus). De knolcyperus is een grassoort met lange wortelstokken. De tijgernoten groeten als knolletjes op de wortelstokken. De bolletjes zijn redelijk hard en lijken daardoor een beetje op noten. Ze zijn vezelig en zoet van smaak. Ze worden ook wel aardamandel genoemd. In het Spaans heten ze chufa.

Wat is tijgernotenmeel of chufa?

Tijgernotenmeel of chufa wordt gemaakt door de tijgernotenbolletjes te vermalen. Er ontstaat dan een vezelig, zoet en licht meel.

Voedingswaarde tijgernoten

Omdat tijgernoten knolletjes zijn zijn ze geschikt voor een dieet waar je granen, noten én zaden moet mijden. Dus perfect voor paleo en AIP. Ze bestaan voor 40 tot 50% uit koolhydraten. Dat is minder dan andere wortels en knollen waardoor ze in verhouding redelijk lowcarb zijn. Maar ze zijn niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet.

Het meel per 100 gram:

Calorieën: 463
Koolhydraten: 42 gram
Vetten: 25 gram
Eiwitten: 4 gram
Vezels: 17 gram

Meer lezen?

Terug naar meel vervangen.

Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?

Soorten melen:

Paleo
AIP
Laag histamine
Koolhydraatbeperkt
Koolhydraatarm