Tijgernotengranola met aardbei en kokos drizzle (paleo en AIP)

Tijgernoten vormen een perfecte basis om zelf glutenvrije granola te maken. De combi met aardbeien en kokos is echt hemels. En het past in een paleo en zelfs in het striktere AIP dieet.

Fan van tijgernotenmeel? Ik heb daar nog niet veel mee gemaakt maar wel recent deze poffertjes (zonder ei).

Crunchy Granola

Dit mooie en verrassende recept is van Christel van Crunchy Granola. Ik heb aan haar gevraagd of ik dit recept mocht laten zien omdat het varianten bevat voor meerdere diëten. De basis bestaat namelijk uit tijgernoten (chufa of aardamandel). En dat past perfect binnen paleo en AIP.

Granola bestaat van oorsprong vooral uit granen. Inmiddels is best wat glutenvrije granola te koop. Maar vrij van granen wordt al lastiger. En vrij van noten en zaden is bijna niet te doen. De beste paleo of AIP granola maak je daarom zelf!

Als je hieronder naar het recept gaat kun je zien welke ingrediënten Christel gebruikt. Ook kun je mijn aanpassingen zien om het AIP te maken. Voor de bereidingswijze ga je naar de website van Crunchy Granola: granola met aardbei en kokos drizzle.

Combineren

Waar eet je zo’n granola nou bij als je AIP of paleo eet? Want gewone yoghurt eet je dan natuurlijk niet. Je kunt het prima combineren met kokosyoghurt. Deze kun je zelf maken of kopen in de winkel. Hier staat een recept en een handig overzicht met de soorten yoghurt die te koop zijn bij Jumbo en AH.

Maar ook een smoothiebowl is een perfecte combi. Bijvoorbeeld deze met pompoen en banaan of deze met avocado en aardbei.

Samenwerking

De lekkerste en gezondste granola maak je dus zelf! En de beste recepten daarvoor vind je bij Christel. Haar recepten bieden een enorme diversiteit en de meest waanzinnige smaakcombinaties. Ze geeft ook hele goede tips. Omdat ik ze zelf niet beter kan verzinnen heb ik Christel gevraagd om met mij samen te werken.

Paleo en AIP

In een paleo dieet eet je geen granen. In een AIP dieet kun je in de eliminatiefase daarnaast ook geen noten eten. Dit recept bevat fijne havermout (een graan). Voor paleo kun je amandelmeel gebruiken en voor AIP gebruik je gewoon een dubbele hoeveelheid tijgernoten. Alle smaakmakers zijn verder helemaal paleo en AIP proof.

Chufa

Chufa is de Spaanse benaming voor tijgernoten. Ze worden ook wel aardamandel genoemd. Maar tijgernoten zijn geen amandelen en het zijn zelfs helemaal geen noten. Het zijn een soort knolletjes op de uiteinden van de wortels van de knolcyperus (Cyperus esculentus).

Dieet en ‘vrij van’

Deze granola is vegan en past met de aanpassingen in een paleo of AIP dieet.

Tijgernoten en havermout zijn niet de eerste ingrediënten waaraan je denkt bij lowcarb. Beide bestaan voor ongeveer de helft uit koolhydraten. Ze zijn daarom in ieder geval niet koolhydraatarm. Bij koolhydraatbeperkt haal je liever je koolhydraten zo veel mogelijk uit groente. Maak hierin je eigen keuze maar let wel op of het past in je dagwaarden.

Tijgernotengranola met aardbei en kokos drizzle

Christel van Crunchy Granola
Heerlijke granola van tijgernoten. Als je wilt gecombineerd met havermout of amandelmeel. Heerlijk met een topping van gevriesdroogde aardbeien en kokos in de vorm van santen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Doordeweeks, Gastblogger
Gang Ontbijt
Keuken Europees
Porties 6 porties
Calorieën 270.4 kcal

Benodigdheden

  • grote kom
  • bakplaat met siliconen bakmat en/of
  • affiliate linkPFAS vrij bakpapier
  • extra vel bakpapier
  • deegroller
  • pan en kom voor au bain Marie optioneel
  • plastic zakje of spuitzak optioneel

Ingrediënten
  

  • 150 gr tijgernotenmeel (chufa)
  • 150 gr fijne havermout
  • 4 el water
  • el milde olijfolie of kokosolie gesmolten
  • tl zout roze Himalaya of Keltisch zee

Optioneel voor de aardbei-kokostopping

  • 25 tot 30 gr gevriesdroogde aardbei
  • 50 gr santen kokospasta

Voor paleo en vrij van (pseudo)granen

Voor AIP en vrij van granen en noten

  • 150 gr tijgernotenmeel (chufa) (bij elkaar dus 300 gr) GEEN amandelmeel of fijne havermout

Bereiding
 

  • Bereidingswijze op de website van CrunchyGranola.nl

Notities

Kijk hier voor het recept op CrunchyGranola.nl
Het genoemde aantal calorieën is berekend op 6 grote porties. Bij kleinere porties kun je 8 porties uit 1 recept halen.

Voedingswaarde

Calorieën: 270.4kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept