Thee van sinaasappel, kaneel, kardemom en steranijs
Makkelijk en snel te maken thee van sinaasappel, kaneel, kardemom en steranijs. Smaken die doen denken aan een glas glühwein.
Heet water
Gebruik lever geen kokend heet water als je thee zet. Met name bij groene thee, maar ook bij zwarte, wordt de thee dan snel bitter. Ook bij kruidenthee is het meestal verstandiger het water net even wat minder heet te laten worden.
Of je water nou wel of niet eerst aan de kook moet brengen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik doe dat persoonlijk wel. Al wordt soms gezegd dat dan het zuurstofgehalte wat af kan nemen en daardoor de smaak van de thee. Ik moet overigens bekennen dat ik dat zelf nooit zo merk… Daarnaast had ik nooit zin om met een thermometer naast een steelpannetje of waterkoker te staan. Inmiddels ben ik helemaal lui want wij hebben een nieuwe keuken, inclusief cooker.
Kaneel
Kaneel heeft een heerlijke geur, een krachtige smaak en is verwarmend. Het is licht ontgiftend en ontstekingsremmend. Ook kan het helpen bij obstipatie en een opgeblazen gevoel.
Kardemom
Kardemom werkt ontspannend. Zowel mentaal als op spieren en de spijsvertering. Niet gebruiken bij galstenen. Neem het liefst hele peultjes in plaats van voorgemalen poeder. In de peultjes zitten de zaadjes die je zelf ‘vers’ kunt vermalen. Eet maximaal zo’n 10 peultjes per dag.
Steranijs
Steranijs heeft een anti-bacteriële, anti-virale en schimmeldodende werking. Een goed bij griep en verkoudheid. Als je borstvoeding geeft wordt het gebruik van anijs afgeraden omdat bepaalde stofjes in anijs niet goed zijn voor babies.
Sinaasappel
Je hebt maar weing sap nodig om een heerlijke sinaassmaak te creëren. Wil je desondanks geen sap gebruiken vanwege de koolhydraten dan kun je ook de schil lucht raspen. Het liefst eet je al je groente en fruit biologisch. Maar als je de schil gebruikt is dat al helemaal van belang.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan. AIP en vrij van zaden zonder de kardemom en de steranijs. Eventueel vervangen door wat vanille.
Thee van sinaasappel, kaneel, kardemom en steranijs
Benodigdheden
- waterkoker of cooker, fluitketel of steelpannetje
- thee ei
- glas
Ingrediënten
- 2 partjes sinaasappel
- ½ tl kaneel liefst van een stokje
- ½ tl kardemom liefst van peultjes
- ¼ tot ½ steranijs
- 250 ml heet water tegen de kook aan
AIP en vrij van zaden
- Bourbon vanille poeder GEEN kardemom en steranijs
Bereiding
- Boen de sinaasappel goed schoon. Snij twee plakjes of partjes vanaf. Doe de partjes los in het glas.
- Knip een stukje kaneel van van ongeveer een centimeter. Haal de bolletjes kardemom uit de peultjes en kneus licht in een vijzel. Breek een stukje steranijs af. Doe de specerijen in een thee ei. Zet in het glas.
- Giet het water erover en laat trekken.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!