| | | | | | |

Thee van salie, sinaasappel en venkelzaad (rustgevend)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Makkelijk en snel te maken rustgevende thee van verse salie, sinaasappel en venkelzaad. Salie en venkelzaad werken met name rustgevend op de spijsvertering. het is een perfecte thee om te ontspannen tussen het avondeten en voor bedtijd.

Heet water

Gebruik lever geen kokend heet water als je thee zet. Met name bij groene thee, maar ook bij zwarte, wordt de thee dan snel bitter. Ook bij kruidenthee is het meestal verstandiger het water net even wat minder heet te laten worden.

Of je water nou wel of niet eerst aan de kook moet brengen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik doe dat persoonlijk wel. Al wordt soms gezegd dat dan het zuurstofgehalte wat af kan nemen en daardoor de smaak van de thee. Ik moet overigens bekennen dat ik dat zelf nooit zo merk… Daarnaast had ik nooit zin om met een thermometer naast een steelpannetje of waterkoker te staan. Inmiddels ben ik helemaal lui want wij hebben een nieuwe keuken, inclusief cooker.

Salie

Salie heeft niet alleen een hele fijne, kenmerkende smaak maar eet worden ook tal van geneeskrachtige werkingen aan toegeschreven. In ieder geval werkt het heerlijk ontspannend. Maar het heeft ook een positieve uitwerking op de spijsvertering. En het zou het immuunsysteem kunnen versterken.

Venkelzaad

Ook venkelzaad is rustgevend en helpt de spijsvertering. Maar nu vooral op de darmen, het kan darmkrampen verminderen. Venkelzaad zou ook de melkproductie kunnen verhogen bij borstvoeding, al wordt tegelijk juist afgeraden om venkel te gebruiken bij borstvoeding omdat bepaalde stofjes in venkel niet goed zijn voor babies.

Als je AIP eet dan kun je in de eliminatiefase geen zaden eten. Helaas ook geen specerijen die gemaakt zijn van zaden zoals venkelzaadjes.

Andere rustgevende kruiden

Op zoek naar meer rustgevende kruiden? Naast salie en venkelzaad kun je denken aan valeriaan, kamille, lavendel, rozemarijn en citroenmelisse.

Sinaasappel

Je hebt maar weing sap nodig om een heerlijke sinaasappelsmaak te creëren. Wil je desondanks geen sap gebruiken vanwege de koolhydraten dan kun je ook de schil lucht raspen. Het liefst eet je al je groente en fruit biologisch. Maar als je de schil gebruikt is dat al helemaal van belang.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan. Voor AIP geen venkelzaad gebruiken. Eventueel wel kaneel of vanille.

Thee salie, sinaasappel en venkelzaad

Marjolein
Heerlijke, verwarmende thee van verse salie, wat sinaasappel en gekneusde venkelzaadjes.
5 van 1 stem
Bereiding 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Herfst en winter
Gang Drankjes
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 1 kcal

Benodigdheden

  • waterkoker of cooker, fluitketel of steelpannetje
  • thee ei
  • glas

Ingrediënten
  

  • 2 partjes sinaasappel
  • 1 takje salie met zo'n 4 à 5 blaadjes
  • 1 tl venkelzaad
  • 250 ml heet water

Voor AIP en vrij van zaden

  • beetje Bourbon vanille poeder of kaneel, maar GEEN venkelzaad

Bereiding
 

  • Boen de sinaasappel goed schoon en snij in plakjes. Voeg deze toe in het glas samen met het takje salie.
  • Kneus de venkelzaadjes in een vijzel en doe ze in een thee ei.
  • Schenk er heet water over.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 1kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven