Thaise konjac (shirataki) noodles met limoen en koriander
Koolhydraatarme konjac of shirataki noodles, of ‘noedels’ op z’n Hollands met heerlijk Thaise smaken als limoen, koriander, knoflook en sojasaus. Lekker als kleine lunch of als bijgerechtje.
Konjac en kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).
Bereiding van konjac en kelp
Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.
De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is, naast gluten- en suikervrij, ook koolhydraatarm, vegan en paleo. ‘Vrij van’ soja en peulvruchten en passend binnen paleo is afhankelijk van de keuze voor kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Thaise konjac of kelp noodles met limoen en koriander
Benodigdheden
- steelpannetje, knoflookpers, rasp/vijzel, mes, zeef of vergiet
Ingrediënten
- 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
- 1 bosui
- 2 teentjes knoflook
- ½ limoen, rasp van
- stukje verse laos geraspt
- stukje verse gember geraspt
- ¼ rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 1 el kokosamino's voor sojavrij
- handje verse koriander
- paar blaadjes verse munt
Bereiding
- Spoel de noodles af en laat uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
- Pers de knoflook en schil en rasp kleine stukjes gember en laos. Doe samen met de sojasaus in een steelpannetje. Was en snij de rode peper en voeg toe. Was de limoen en rasp ongeveer de helft. Zorg ervoor dat het witte niet meegeraspt wordt. Zet op laag vuur en laat iets indikken.
- Voeg de noodles toe en laat even mee pruttelen. Snij de bosui in ringetjes. Voeg toe aan de saus en laat ook kort meepruttelen terwijl je af en toe roert. Snij of scheur de verse kruiden en voeg op het laatst toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!