Thaise kipcurry
Heerlijke curry met de diepe, maar toch frisse smaken van de Thaise keuken. Umami van de vissaus, zoet van de paprika en de tomaat, fris van de limoen, romig van de kokosmelk. Afgemaakt met wat bosui en koriander.
Lekker met bloemkoolrijst, kelp- of konjacnoodles of gebakken pompoen (voor kha). Voor khb is gebakken of gegrilde zoete aardappel erg lekker, maar ook kikkererwten passen goed. Eet je alleen glutenvrij dan kun je denken aan sobanoodles of gewone rijst(noodles).
Ingrediënten uit de supermarkt
Alle ingrediënten die ik gebruik kun je gewoon kopen bij je lokale supermarkt. Alleen de vissaus zou ik online bestellen (zie uitleg hieronder).
Wat niet in de supermarkt te krijgen is zijn kaffir limoenblaadjes. Deze heb ik bij optioneel gezet. Ook deze zijn online te koop.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Niet paleo door de tomaat, paprika en rawit. In mate wordt dit soms wel gegeten bij paleo, maar deze saus bestaat bijna alleen maar uit nachtschade, daarom heb ik deze niet onder paleo gezet.
‘Vrij van’ zaden zonder sesamolie en korianderzaad.
Thaise kipcurry
Benodigdheden
- bak- of stoofpan
- knoflookpers
- rasp
Ingrediënten
- 3 (échte scharrel) kipdijfilet
- 150 ml kokosmelk pakje/blik
- 1 rode paprika
- 1 of 2 rawit peper
- 1 grote tomaat
- 3 bosui
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje verse gember
- 1 stengel verse sereh
- 1 tot 2 tl (suikervrije) vissaus
- 1 tl sesamolie
- 1 limoen khb
- of ½ citroen kha
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl korianderzaad gemalen
- zwarte peper korrels naar smaak
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Optioneel
- 1 of 2 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet) djeroek petoet
Vrij van zaden
- variant GEEN sesamolie en korianderzaad
Vrij van vis
- variant GEEN vissaus
Bereiding
- Snij de bosui in ringetjes. Hou het wit apart van het groen. Pers de knoflook. Rasp de gember. Was en snij de paprika in stukjes.
- Warm de pan op. Doe de olie erin. Schroei de kip aan beide zijden dicht.
- Schuif de kip aan de kant en bak de paprika. Voeg het witte deel van de bosui, de gember en de knoflook toe. Bak mee.
- Voeg de droge specerijen toe, bak even mee.
- Was en snij de tomaat en voeg toe.
- Blus af met de kokosmelk. Pers de limoen en voeg toe. Voeg de vissaus en de sesamolie toe.
- Snij de sereh overlang open, maar laat alles bij het kontje nog aan elkaar zitten. Even een beetje kneuzen en in zijn geheel toevoegen. Zo haal je het er straks voor het opdienen makkelijk weer uit.
- Laat 10 minuutjes pruttelen. Giet de saus in de keukenmachine en maal fijn. Zonder de kip, die laat je heel. Ook de sereh maal je niet mee. Giet de saus terug in de pan. Laat alles nog even warm worden.
- Voeg op het laatst de groene bosui toe. Op het bord pas de koriander erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!