| | | | | |

Thaise groene curry met zalm

Heerlijk romige en kruidige Thaise groene curry met kokosmelk en zalm. Met paprika, jalapeno, ui, bosui, gember en knoflook. Afgemaakt met korianderzaad, vissaus, sojasaus en sesamolie.

Thaise curry is vrij eenvoudig zuivelvrij, glutenvrij en koolhydraatarm te maken.

Zuivelvrij

Vaak wordt voor de saus kokosmelk gebruikt. Dus dat doe ik hier ook. Je kunt gewone melk uit een pakje gebruiken of uit een blik.

Glutenvrij

Er wordt in Thiase curry meestal geen verdikkingsmiddel gebruikt en als bijgerecht wordt vaak rijst gegeten. Dus daarbij hoef je voor gluten niet bang te zijn. Let wel even op de sojasaus, die is niet standaard glutenvrij. In de meeste supermarkten is wel een glutenvrije versie te koop, zoals Kikkoman met de blauwe dop.

Koolhydraatarm en suikervrij

Er wordt wel vaak suiker gebruikt, soms oestersaus of limoensap. Suiker en oestersaus is niet noodzakelijk. Met een mooie suikervrije vissaus en (glutenvrije) sojasaus kun je een mooie umami smaak creëren. De hoeveelheid limoensap hou ik beperkt door maar 1 limoen te nemen en daarvan niet alleen het sap te gebruiken maar ook de rasp. De rasp heeft veel smaak en bevat geen suiker. Let wel op dat je het wit niet mee raspt, dat kan wat bitter zijn.

Ui bevat 6,3 gr khd per 100 gram. In kleine hoeveelheden wordt het als smaakmaker ‘gedoogd’ voor koolhydraatarm. Eventueel kun je de ui weglaten en meer bosui nemen.

Wilde zalm

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan wilde zalm. Dit is helaas niet overal te koop. Wilde zalm uit de Stille oceaan (Pacific) in Nederland alleen gerookt of ingevroren te koop. Verse zalm bij de visboer en in de supermarkt is meestal kweekvis uit de Atlantische oceaan. Kweekvis bevat minder omega 3 en bij de kweek van zalm wordt veel antibiotica gebruikt. Maar de smaak is wel anders, dus maak je eigen keuze.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermeneteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm. Niet paleo vanwege de paprika en jalapeno. Soms wordt dit met mate gegeten in een paleo dieet, maar in dit recept bestaat de saus bijna alleen uit nachtschade.

Vrij van zaden zonder sesamolie en korianderzaad.

Thaise groene curry met zalm

Marjolein
Zalm gestoofd in kokosmelk met heerlijke Thaise kruiden en specerijen.
5 van 3 stemmen
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Stoofpot, Umami
Gang Hoofd: vis & garnalen
Keuken Aziatisch, Thais
Porties 2 personen
Calorieën 323 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Vrij van zaden

  • variant GEEN sesamolie en korianderzaad

Bereiding
 

  • Snij de ui in ringen en bak in de kokosolie glazig.
  • Was en snij de paprika en de jalapeno, snij in stukjes en bak mee.
  • Pers de knoflook, rasp de gember en bak mee.
  • Was en rasp de limoen. Pers het sap. Voeg beide toe. Voeg ook het gemalen korianderzaad toe.
  • Meng met de kokosolie, de kokosmelk, de sesamolie, de vissaus en de sojasaus. Laat even pruttelen.
  • Schep alles in een keukenmachine. Voeg 1 handje koriander toe. Maal fijn tot een gladde saus.
  • Doe nog wat kokosolie in de pan en bak de vis aan één kant. Draai om en voeg de saus toe. Snij grote stukken vis eventueel in 2en.
  • Snij de sereh overlang door maar laat aan de wortel aan elkaar zitten. Vouw dubbel en leg in de saus.
  • Was de bosui, haal eventuele bruine stukken eraf en snij het kontje eraf. Snij in ringen en voeg toe. Laat 10 minuutjes zacht pruttelen.
  • Schep op de borden en garneer met de overige koriander.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 323kcal | Koolhydraten: 19gr | Eiwitten: 5gr | Vetten: 26gr | Verzadigd vet: 22g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 6gr | Vitamine A: 641IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 0.03µg | Vitamine C: 101mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 161mg | Magnesium: 74mg | Kalium: 737mg | Calcium: 80mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 61µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 176mg | Selenium: 8µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

  1. 5 sterren
    Heerlijk gegeten, dank voor het recept! In de bereidingswijze ontbreken de bosui en de kokosmelk, dus dat was zelf even uitvogelen, maar is gelukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept