Thaise groene curry met zalm
Heerlijk romige en kruidige Thaise groene curry met kokosmelk en zalm. Met paprika, jalapeno, ui, bosui, gember en knoflook. Afgemaakt met korianderzaad, vissaus, sojasaus en sesamolie.
Thaise curry is vrij eenvoudig zuivelvrij, glutenvrij en koolhydraatarm te maken.
Zuivelvrij
Vaak wordt voor de saus kokosmelk gebruikt. Dus dat doe ik hier ook. Je kunt gewone melk uit een pakje gebruiken of uit een blik.
Glutenvrij
Er wordt in Thiase curry meestal geen verdikkingsmiddel gebruikt en als bijgerecht wordt vaak rijst gegeten. Dus daarbij hoef je voor gluten niet bang te zijn. Let wel even op de sojasaus, die is niet standaard glutenvrij. In de meeste supermarkten is wel een glutenvrije versie te koop, zoals Kikkoman met de blauwe dop.
Koolhydraatarm en suikervrij
Er wordt wel vaak suiker gebruikt, soms oestersaus of limoensap. Suiker en oestersaus is niet noodzakelijk. Met een mooie suikervrije vissaus en (glutenvrije) sojasaus kun je een mooie umami smaak creëren. De hoeveelheid limoensap hou ik beperkt door maar 1 limoen te nemen en daarvan niet alleen het sap te gebruiken maar ook de rasp. De rasp heeft veel smaak en bevat geen suiker. Let wel op dat je het wit niet mee raspt, dat kan wat bitter zijn.
Ui bevat 6,3 gr khd per 100 gram. In kleine hoeveelheden wordt het als smaakmaker ‘gedoogd’ voor koolhydraatarm. Eventueel kun je de ui weglaten en meer bosui nemen.
Wilde zalm
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan wilde zalm. Dit is helaas niet overal te koop. Wilde zalm uit de Stille oceaan (Pacific) in Nederland alleen gerookt of ingevroren te koop. Verse zalm bij de visboer en in de supermarkt is meestal kweekvis uit de Atlantische oceaan. Kweekvis bevat minder omega 3 en bij de kweek van zalm wordt veel antibiotica gebruikt. Maar de smaak is wel anders, dus maak je eigen keuze.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermeneteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: Vietnamese Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestel deze online.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Niet paleo vanwege de paprika en jalapeno. Soms wordt dit met mate gegeten in een paleo dieet, maar in dit recept bestaat de saus bijna alleen uit nachtschade.
Vrij van zaden zonder sesamolie en korianderzaad.

Thaise groene curry met zalm
Benodigdheden
- 1 PFAS vrije bakpannen of
- 1 (gietijzeren) pan als je gietijzer gewend bent
- rasp
Ingrediënten
- 2 stukken (wilde) zalmfilet
- 200 ml kokosmelk
- 1 groene paprika
- 1 jalapeño peper
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 bosui
- 1 limoen
- stukje verse gember
- 2 handjes verse koriander
- 2 stengels verse sereh citroengras
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 2 el kokosamino's voor sojavrij
- 2 tl (suikervrije) vissaus
- 1 tl sesamolie
- 1 el kokosolie
Vrij van zaden
- variant GEEN sesamolie en korianderzaad
Bereiding
- Snij de ui in ringen en bak in de kokosolie glazig.
- Was en snij de paprika en de jalapeno, snij in stukjes en bak mee.
- Pers de knoflook, rasp de gember en bak mee.
- Was en rasp de limoen. Pers het sap. Voeg beide toe. Voeg ook het gemalen korianderzaad toe.
- Meng met de kokosolie, de kokosmelk, de sesamolie, de vissaus en de sojasaus. Laat even pruttelen.
- Schep alles in een keukenmachine. Voeg 1 handje koriander toe. Maal fijn tot een gladde saus.
- Doe nog wat kokosolie in de pan en bak de vis aan één kant. Draai om en voeg de saus toe. Snij grote stukken vis eventueel in 2en.
- Snij de sereh overlang door maar laat aan de wortel aan elkaar zitten. Vouw dubbel en leg in de saus.
- Was de bosui, haal eventuele bruine stukken eraf en snij het kontje eraf. Snij in ringen en voeg toe. Laat 10 minuutjes zacht pruttelen.
- Schep op de borden en garneer met de overige koriander.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Heerlijk gegeten, dank voor het recept! In de bereidingswijze ontbreken de bosui en de kokosmelk, dus dat was zelf even uitvogelen, maar is gelukt.
Wat leuk om te horen. En dankjewel voor je feedback, ik ga er zo gelijk even naar kijken. Bij controles lees ik soms wat ik denk dat er staat, niet wat er daadwerkelijk staat 😅