Thaise asperges met rivierkreeftjes
Oh, ik ben dol op asperges. Als ze er weer zijn eet ik ze het liefst elke dag. Natuurlijk hou ik van de klassieke bereidingen met ei, ham en botersausjes. Maar ik vind het ook leuk om ze af en toe op een heel andere manier te bereiden.
Eerder maakte ik ze al met een Japanse umami twist. Nu bedacht ik me dat op z’n Thais ook lekker moest zijn. Want in de Thaise keuken kun je prei, bamboe of palmharten heerlijk stoven in kokosmelk. Dus dat kon vast ook met asperges! Kurkuma, gember, chiliflakes: ik zag het ineens helemaal voor me. En ja hoor, experiment geslaagd! Ik was echt aan het genieten van mijn bordje ‘Thaise asperges’.
Geschikt als kleine maaltijd, maar ook lekker met wat broccolirijst of zoete aardappelen (khb).
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is koolhydraatarm en paleo. Vegan te maken als je simpelweg de kreeftjes weglaat en wat gebakken tofu of kikkererwten toevoegt.
In een paleo dieet wordt meestal in beperkte mate nog wel rode peper gegeten. Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade moet je de chiliflakes weglaten.
Andere recepten met asperges
Nieuwsgierig naar mijn andere ‘out of the box’ recepten? Kijk hier voor de Japanse en de Italiaanse met sinaasappel. Kijk hier voor klassieke bereidingen met ei en botersaus, met zalm en Hollandaisesaus en met een dille citroendressing.

Thaise asperges met rivierkreeftjes
Benodigdheden
- affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan of
- affiliate link(gietijzeren) pan als je dat gewend bent
- dunschiller
Ingrediënten
- 200 gr asperge niet te dik
- 50 gr rivierkreeftjes
- 100 ml kokosmelk
- 1 el verse gember geraspt of 1 tl poeder
- 1/2-1 el verse kurkuma geraspt, of 1/2-1 tl poeder
- 1 tl chilivlokken
- milde olijfolie om in te bakken
Voor strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN chiliflakes
Bereiding
- Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af. Snij ze vervolgens in 4 tot 5 stukjes.
- Schil en rasp de gember en de kurkuma.
- Warm de pan op en voeg olie toe. Bak de stukjes een minuut of twee rondom. Bak de geraspte gember en kurkuma mee.
- Voeg de kokosolie toe en zet het vuur wat zachter. Voeg de chiliflakes toe. Laat een minuut of 5 pruttelen.
- Voeg de rivierkreeftjes toe en laat nog een minuutje meepruttelen.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!