Thaise asperges met rivierkreeftjes, gember en kurkuma
Oh, ik ben dol op asperges. Als ze er weer zijn eet ik ze het liefst elke dag. Natuurlijk hou ik van de klassieke bereidingen met ei, ham en botersausjes. Maar ik vind het ook leuk om ze af en toe op een heel andere manier te bereiden. Hier met een Thais geïnspireerde saus van kokosmelk en rivierkreeftjes.
Andere recepten met asperges
Nieuwsgierig naar mijn andere ‘out of the box’ recepten? Kijk hier voor de Japanse en de Italiaanse met sinaasappel. Kijk hier voor klassieke bereidingen met ei en botersaus, met zalm en Hollandaisesaus en met een dille citroendressing.
Wanneer zijn er weer asperges?
In Nederland kun je vanaf eind februari de eerste asperges kopen. Deze zijn dan vaak achter glas geteeld. Ooit was dat pas halverwege maart, maar dat lijkt nu iets vroeger te worden. In die eerste periode zijn ze nog wel wat duur en nog niet te koop in de supermarkt.
Vanaf april komen er ook asperges uit de volle grond. In mei is de toptijd en in juni zakt het al wat in. En in de zomer is het alweer helemaal voorbij.
Hoe moet je asperges koken?
Je kookt de asperges het liefst in een ruime pan met water. Aan dat water voeg je ook de schillen en de kontjes toe! Het lekkerst worden ze als je ook wat citroensap toevoegt. Kook kort: slechts zo’n 5 minuten.
Na het koken laat je ze nog 10 minuten staan in het warme water. Waarom? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar zo heb ik het heel lang geleden van een Limburgs huisgenootje geleerd. Zo zijn ze erg lekker. En zo doe ik het dus nog steeds.
Hoe moet je asperges schillen?
Er zullen vast chefproof methodes zijn. Maar ik ben best blij met mijn eigen methode: gewoon met een dunschiller. Zorg eerst dat er geen zand meer in de kopjes zit. Die kun je voorzichtig onder de kraan uitspoelen.
Leg de asperge plat op je werkbank. Hou vlak onder het kopje vast. Niet te stevig aandrukken, anders breekt de asperge. Schil dan vanaf je hand naar het kontje. Zo krijg je in een lange haal één lange, dunne schil. Meestal precies genoeg om het vezelige eraf te halen. Draai dan de asperge een slagje en herhaal. Alles wat goed geschild is is nu wat lichter en vochtig. Het glimt een beetje. Stukjes schil die je eventueel gemist hebt kun je goed spotten en die geef je nog een haaltje.
Snij als laatste pas de kontjes eraf. Je kunt nu namelijk pas beoordelen hoe houtig de onderkant is en hoeveel eraf moet.
Soep van het kookvocht van asperges
Gooi het kookvocht nooit weg! Daar kun je heerlijke asperges soep mee maken.
Idee: kook iets meer, hou minimaal 2 asperges apart. Bewaar dit tot de volgende dag. Mét de schillen en de kontjes in het kookvocht. Die zeef je er voor gebruik weer uit.
Thaise saus
Eerder maakte ik asperges al met een Japanse umami twist. Nu bedacht ik me dat op z’n Thais ook lekker moest zijn. Want in de Thaise keuken kun je prei, bamboe of palmharten heerlijk stoven in kokosmelk. Dus dat kon vast ook met asperges! Kurkuma, gember, chiliflakes: ik zag het ineens helemaal voor me. En ja hoor, experiment geslaagd! Ik was echt aan het genieten van mijn bordje ‘Thaise asperges’.
Wat eet je hierbij?
Dit recept is schikt als kleine maaltijd, maar ook lekker met wat broccolirijst of zoete aardappelen (khb).
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is koolhydraatarm en paleo.
In een paleo dieet wordt meestal in beperkte mate nog wel rode peper gegeten. Voor strikt paleo/AIP en ‘vrij van’ nachtschade moet je de chiliflakes weglaten.

Thaise asperges met rivierkreeftjes, gember en kurkuma (koolhydraatarm, zuivelvrij en paleo)
Benodigdheden
- (gietijzeren) pan als je dat gewend bent
- dunschiller
Ingrediënten
- 200 gr asperge niet te dik
- 50 gr rivierkreeftjes
- 100 ml kokosmelk
- 1 el verse gember geraspt of 1 tl poeder
- 1/2-1 el verse kurkuma geraspt, of 1/2-1 tl poeder
- 1 tl chilivlokken
- milde olijfolie om in te bakken
Voor strikt paleo/AIP en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN chiliflakes
Bereiding
- Was de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af. Snij ze vervolgens in 4 tot 5 stukjes.
- Schil en rasp de gember en de kurkuma.
- Warm de pan op en voeg olie toe. Bak de stukjes een minuut of twee rondom.
- Bak de geraspte gember en kurkuma mee. Voeg de chiliflakes toe.
- Voeg de kokosmelj toe en zet het vuur wat zachter. Laat een minuut of 5 pruttelen.
- Voeg de rivierkreeftjes toe en laat nog een minuutje meepruttelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!