Telo met bakkeljauw
Telo met bakkeljauw is mij de perfecte Surinaamse snack. Vroeger ging ik minimaal één keer per week telo halen. Ik woon helaas niet meer in de stad, dus dat kan nu niet meer zo maar. Helaas. Maar ik mis het! Dus ben ik zelf telo gaan maken. En dat bleek niet eens zo heel ingewikkeld.
Op zoek naar borrelhapjes? Kijk dan bij deze glutenvrije hapjes voor Oud en Nieuw.
Wat is telo?
Telo lijkt wel een beetje op patat. Maar het is zeker niet gemaakt van aardappel. Telo wordt gemaakt cassave.
Cassave is een wortel. Het past daardoor prima in een paleo dieet. Een mooi alternatief voor gewone friet!
Hoe maak je telo?
Je snijdt van de cassave wortel dikke frietjes. Met een groot en scherp mes, want cassave is best een stevige wortel! De frietjes kook je eerst zacht en gaar. Meestal wordt het daarna gefrituurd of gebakken in olie.
Een net iets gezondere manier is om het te roosteren in de oven. En eigenlijk vind ik die laatste manier ook makkelijker. Dus nadat ik de telo de eerste keer gefrituurd had, gaat het nu eigenlijk altijd de oven in. Ik dompel de frietjes altijd wel eerst in warme kokosolie.
Telo wordt altijd in één adem genoemd met bakkeljauw. Maar telo is ook hartstikke lekker zonder bakkeljauw. Bijvoorbeeld met satésaus. Die ik dan ook weer zelf maak van van cashewnoten (vanwege mijn pinda allergie).
Is telo of cassave gezond?
Cassave bevat heel wat anti-nutriënten, het is zelfs giftig als je het rauw eet, net als veel andere wortels zoals kurkuma en gember. Daarom kook je het voor je het verder gebruikt. Ook kun je het beter niet elke dag eten, maar hou maximaal eens in de 3 dagen aan.
Wat is bakkeljauw?
Het is wel gezond, het is vergelijkbaar met aardappel en bevat bijvoorbeeld ook een hoop resistent zetmeel wat goed is voor je darmen. Maar dus net als bijna met alles geldt: niet te veel en te vaak!
Bakkeljauw is gekookte en gepekelde kabeljauw en smaakt wezenlijk anders dan de verse. Het is te koop bij grote supermarkten en ligt meestal voorverpakt bij de Surinaamse en Antilliaanse producten. Voor gebruik moet je veel spoelen en koken om het zout eruit te krijgen. Anders is het echt niet lekker.
Bakkeljauw is uiteraard te krijgen in een toko, maar ook bij de Jumbo.
Sambal badjak
In de bakkeljauw gebruik ik sambal. Sambal uit de supermarkt bevat vaak veel onnodige zooi. Maar je kunt best simpel zelf sambal maken. Als je daarvoor een Madame Jeanette gebruikt krijgt je sambal een lekker Surinaams tintje.
Dieet en ‘vrij van’
Cassave bevat veel zetmeel en is niet koolhydraatarm of -beperkt.
Sambal bevat rode peper, dat is nachtschade en past niet in een strikt paleo dieet. Toch wordt het af en toe met mate gegeten, daarom staat dit recept toch onder paleo.
Let bij het maken van de sambal op toevoegingen als trassie (schaal- en schelpdieren) en kemirie (noot).
Telo met bakkeljauw
Benodigdheden
- oven op 220 graden, bakplaat, bakpapier
- 2 pannen, vergiet, lang scherp mes, dunschiller, koekenpan, spatel, 4 bakjes
Ingrediënten
Bakkeljauw
- 350 gr bakkeljauw
- 2 rode ui
- 5 teentjes knoflook
- 2 flinke el sambal badjak
- 2 tomaat
- 2 el tomatenpuree
- bosje verse bladselderij
Bereiding
- Verwarm de oven op 220 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Schil de cassave, snij in stukken van ongeveer 7 cm. Snij de stukken in de lengte doormidden. Snij van iedere helft reepjes af zodat je ongeveer de grootte en dikte hebt van Vlaamse frieten. Niet te dik, dan is de telo melig. Niet te dun, dan verbrandt het.
- Kook de cassave frieten 15 minuten. Laat daarna uitlekken in een vergiet.
- Haal ondertussen de vis uit de verpakking en spoel af onder lauw water. Breng aan de kook in een pan en laat even zacht doorkoken voor 10 minuten. Spoel daarna weer af en kook nog eens 10 minuten (in vers water).
- Ondertussen kun je de telo droogdeppen met wat keukenpapier. Warm een pannetje op met de olie en doe de cassave erin, om en om scheppen totdat alle cassave vet is. Leg daarna op de bakplaat. Eventueel nog her en der wat olie toevoegen. Zet in de oven voor 20 minuten, na 10 minuten de frietjes even omkeren.
- Pluk de vis in stukjes met je handen. Snipper de ui, pers de knoflook. Samen aanfruiten in de kokosolie. Doe de sambal erbij. Snij de tomaat in kleine stukjes en voeg toe. Voeg de vis toe, schep even goed om en zet het vuur laag. Als de tomaat wat vocht heeft afgegeven kan je de tomatenpuree toevoegen. Pas een paar minuutjes voor opdienen de selderij toevoegen.
- Haal de telo uit de oven en laat even opdrogen op keukenpapier. Serveren in een bakje. Schep een hoopje bakkeljauw er bovenop. Eten met je handen door met de frietjes de vis op te scheppen. Er kunnen harde strengetjes in de cassave zitten. Soms zijn ze echt te hard om te eten, dan zie je ze vaak ook al zitten en dan kun je ze eraf trekken.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Yum!
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!