Surinaamse bami van konjac, shirataki of kelp noodles
Konjac of shirataki noodles, of ‘noedels’ op z’n Hollands in de stijl van Surinaams Javaanse bami. Je kunt ook de minder bekende kelp noodles gebruiken. Geen echt bami, maar wel de smaken! En toch koolhydraatarm.
Koolhydraatarm Surinaams!?
Surinaams eten is meestal helemaal niet koolhydraatarm. Maar als je konjac noodles gebruikt kun je toch genieten van alle Surinaamse smaken! Door zelf ketjap na te maken is dit recept ook echt helemaal suikervrij.
Trassi
Trassi is gedroogde garnalenpasta. Je vind het in een blok bij een toko of online. Ik koop het in poedervorm bij de Kruidenbaron, erg handig (beter te hanteren dan zo’n blok). Koop GEEN trassie trafasie bij de supermarkt. Hoewel Surinaams, dus passend in dit recept, bevat toegevoegde suiker!
Piment
Piment zijn Surinaamse peperkorrels. Die vind je gewoon bij de supermarkt (3,99 voor een potje van 28 gram). Maar bij de Kruidenbaron zijn de piment korrels wel een stukje goedkoper (3,25 voor 50 gram). Ik neem altijd hele korrels, daar zit nog lekker veel smaak aan. Je kunt ze vijzelen of zelf malen met een (elektrisch) koffiemolentje.
Indonesisch laurierblad
Daun salaam kun je online bestellen of bij de toko halen. Kun je het niet vinden of heb je geen toko in de buurt neem dan een gewoon laurierblad.
Selderij
Selderij is onmisbaar in de Surinaamse keuken. Neem dan wel écht selderij blad, liever geen platte peterselie. Dat lijkt wat uiterlijk betreft op elkaar, maar de smaak is toch anders.
Ketjap of een truukje?
Ketjap is een dikke ingekookte sojasaus met specerijen en suiker. Dat is uiteraard niet koolhydraatarm. Je kunt zelf een koolhydraatarme ketjap maken. Of je past een snel truukje toe door sojasaus te combineren met karamel zoetstof.
Konjac en kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm, of zelfs ketogeen eet en toch zin hebt in noodles. Deze twee soorten noodles bevatten GÉÉN (zeer minimaal) koolhydraten.
- Konjac noodles (shirataki)
- Kelp noodles (zeewier)
Beide soorten noodles worden ook wel zero noodles genoemd. Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide wat smaak betreft niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).
Konjac
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Shirataki zijn in fysieke winkels te koop bij de Jumbo en de Action (maar die laatste vind ik zelf persoonlijk het minst lekker). Lowcarbcenter heeft verschillende varianten voor Aziatische gerechten, waaronder deze konjac noodles en deze rijst beide van Slim.
Kelp
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.
Bereiding van konjac en kelp
Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Meer info over konjac?
Kijk hier voor mijn special over konjac noodles met tal van recepten: met kip, garnalen of als bijgerecht. Op z’n Thais, Indonesisch, Chinees en Japans. Fan van Aziatisch eten? Kijk hier voor koolhydraatarme tips en andere koolhydraatarme Aziatische recepten.

Surinaamse konjac bami
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- knoflookpers
- rasp of vijzel
- zeef of vergiet
- mes
Ingrediënten
- 1 portie konjac noodles
- of kelp noodles
- 1 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt)
- of 1 el vloeibare karamel zoetstof
- met 1 tl sojasaus of tamari
- 1 tl tomatenpuree khb
- 1/4 madame Jeanette peper of chilipeper
- 1/2 rode ui khb
- 2 teentjes knoflook
- stukje laos / galanga (vers)
- ½ tl bottenbouillon poeder
- 1 tl pimentkorrels
- 1 klein stukje trassi =1/2 tl
- of ½ tl trassi poeder
- 1 Indonesisch laurierblad (daun salaam)
- 1 handje verse bladselderij
- kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Spoel de noodles goed af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier straks niets meer van.
- Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
- Verwarm de bakpan. Bak het uitje in wat kokosolie of milde olijfolie. Met een half uitje erdoor krijgt dit gerecht meer smaak. Het is dan wel iets minder koolhydraatarm.
- Pers de knoflook en rasp een klein stukje laos. Lukt het niet om de laos te raspen? Snij dan een pakje eraf, laat dit meetrekken in de saus en haal het eruit voor het serveren. Maal de piment korrels (in een koffiemolentje of stampen in een vijzel) of neem kant en klaar pimentpoeder.
- Doe de knoflook, laos en de piment samen met de ketjap en de tomatenpuree in een steelpannetje. Voeg het laurierblaadje toe en de bouillonpoeder. Als je het gebruikt kun je nu ook het gebakken uitje, de trassi en/of fijngesneden rode peper/sambal toevoegen. Zet op laag vuur en laat iets indikken.
- Voeg toe aan de saus en laat even pruttelen. Voeg op het laatst de selderij toe. Haal voor het serveren het laurierblaadje en eventueel de plakjes laos eruit.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!