Surinaamse bami van konjac, shirataki of kelp noodles

Konjac of shirataki noodles, of ‘noedels’ op z’n Hollands in de stijl van Surinaams Javaanse bami. Je kunt ook de minder bekende kelp noodles gebruiken. Geen echt bami, maar wel de smaken! En toch koolhydraatarm.

Surinaams eten is meestal helemaal niet koolhydraatarm. En ook niet paleo of glutenvrij. Maar als je konjac noodles gebruikt kun je toch genieten van alle Surinaamse smaken! Door zelf ketjap te maken is dit recept ook echt helemaal suikervrij.

Trassie en piment vind je gewoon bij de supermarkt. Daun salaam kun je online bestellen of bij de toko halen. Kun je het niet vinden of heb je geen toko in de buurt neem dan een gewoon laurierblad. Neem wel echt selderij blad, liever geen platte peterselie. Dat lijkt wat uiterlijk betreft op elkaar, maar de smaak is compleet anders.

Konjac en kelp noodles

Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.

Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.

Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

Bereiding van konjac en kelp

Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan de dunne shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.

De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.

De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.

Maak je saus niet te nat

Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk. In Thaise en Indonesische recepten kan dat met bijvoorbeeld santen (kokos) en in Chinese met noten- of sesampasta. In dit recept maak ik gebruik van de dikte van tomatenpuree.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is, naast gluten- en suikervrij, ook koolhydraatarm en paleo. Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de koolhydraatarme ketjap. Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bv van Pit&Pit of Ahealthylife)

Voor vegan en ‘vrij van’ schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie. ‘Vrij van’ peulvruchten is afhankelijk van de keuze voor kokos amino’s in de ketjap in plaats van sojasaus (soja).

Surinaamse konjac bami

Marjolein
Een snel en simpel basisrecept voor konjac noodles gebaseerd op Surinaams Javaanse bami.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Out of the box
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch, Surinaams, Zuid-Amerikaans
Porties 1 persoon
Calorieën 138 kcal

Benodigdheden

  • steelpannetje, bakpan, knoflookpers, rasp of vijzel, mes, zeef of vergiet

Ingrediënten
  

  • 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles konjac noedels
  • 1 el ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm
  • 1/4 madame Jeanette peper of chilipeper
  • 1/2 rode ui khb
  • 1 tl tomatenpuree khb
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl pimentkorrels
  • 1/2 tot 1 tl bouillonpoeder
  • stukje verse laos
  • 1 Indonesisch laurierblad (daun salaam) daun salaam
  • handje verse bladselderij
  • 1 klein stukje trassie =1/2 tl
  • kokosolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Spoelen de noodles goed af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.
  • Verwarm de bakpan. Bak het uitje in wat kokosolie of milde olijfolie. Met een half uitje erdoor krijgt dit gerecht meer smaak. Het is dan wel iets minder koolhydraatarm.
  • Pers de knoflook en rasp een klein stukje laos. Lukt het niet om de laos te raspen? Snij dan een pakje eraf, laat dit meetrekken in de saus en haal het eruit voor het serveren. Maal de piment korrels (in een koffiemolentje of stampen in een vijzel) of neem kant en klaar pimentpoeder. Doe de knoflook, laos en de piment samen met de ketjap en de tomatenpuree in een steelpannetje. Voeg het laurierblaadje toe en de bouillonpoeder. Als je het gebruikt kun je nu ook het gebakken uitje, de trassi en/of fijngesneden rode peper/sambal toevoegen. Zet op laag vuur en laat iets indikken.
  • Voeg toe aan de saus en laat even pruttelen. Voeg op het laatst de selderij toe. Haal voor het serveren het laurierblaadje en eventueel de plakjes laos eruit.

Voedingswaarde

Calorieën: 138kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept