Summer rolls met kip en groente (verse loempia’s van rijstvellen)
Heerlijke simpele glutenvrije snack van kip en groente gerold in rijstvellen.
Op zoek naar borrelhapjes? Kijk dan bij deze glutenvrije hapjes voor Oud en Nieuw.
Summer of spring roll?
Wij hebben deze verse loempia’s heel lang spring rolls genoemd. Tot ik erachter kwam dat dat eigenlijk de gebakken loempiaatjes zijn die gerold worden in dunne deegvelletjes. Dat deeg wordt oorspronkelijk gemaakt van tarwe en bevat dus gluten. Het gaat hier om de verse, niet gebakken variant die je rolt in rijstvellen. Van nature dus gewoon helemaal glutenvrij.
Soorten rijstvellen
In de supermarkt vind je twee soorten rijstvellen. De gewone bevatten alleen rijst en zijn bedoeld voor deze verse loempia’s. Er zijn ook kleinere vellen waar wat tapioca doorheen zit. Die zijn bedoeld om mee te bakken. Overigens krijg je daarmee niet hetzelfde effect als de bij de knapperige gebakken loempia’s van tarwe. Maar als je glutenvrij eet is het wel een heel mooi alternatief.
De vulling
De vulling kun je natuurlijk helemaal naar eigen smaak maken. De kip en groente die ik hier beschrijf is ons makkelijke recept voor doordeweekse noodles. Of zoals hier dus rolls. Ik gebruik grotendeels gedroogde kruiden omdat dat nou eenmaal net wat sneller werkt als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij. Maar maar niet lowcarb of paleo. Rijst bevat relatief veel zetmeel en is nooit lowcarb: zeker niet koolhydraatarm maar ook niet koolhydraatbeperkt. Rijst is een graan en is om die reden ook niet geschikt voor paleo of AIP.
Summer rolls met kip en groente (verse loempia’s van rijstvellen)
Benodigdheden
- grote kom
Ingrediënten
- 5 rijstvellen
- 100 gr (échte scharrel) kipdijfilet
- ½ prei
- 2 bladen paksoi
- 3 handjes tauge
- 1 handje verse koriander
- ½ tl korianderzaad
- ½ tl chilivlokken
- 1 mespuntje gemberpoeder
- 1 mespuntje laos
- 1 mespuntje citroengras
- milde olijfolie
Bereiding
Vulling
- Knip of snij de kip in kleine stukjes of reepjes en bak op hoog vuur rondom aan. Voeg alle specerijen toe, behalve de verse koriander.
- Was en snij de prei. Voeg toe en bak mee. Doe daarna het zelfde met de paksoi.
- Voeg op het laatst de tauge toe. Laat afkoelen.
Rollen
- Vul de kom met lauwwarm water. Doop een vel erin, hou een seconde of drie onder. Haal eruit en leg plat op je werkbank.
- Leg twee tot drie mooie blaadjes koriander in het midden naast elkaar. Leg daarop een vijfde deel van het kip groente mengsel. Leg dit ook in de breedte: horizontaal. Ongeveer 6 cm bij 2 cm.
- Sla het rijstvel vanaf de onderkant over de vulling naar boven. Sla dan één voor één de zijkant dubbel over de vulling heen. Je hebt nu een 'open enveloppe'.
- Rol de afgedekte vulling strak omhoog zodat je een dicht rolletje krijgt. Herhaal dat nog vier keer. Hou ze een beetje uit elkaar want ze kunnen aan elkaar vast gaan plakken.
- Serveer met dipsaus. Sojasaus of chilisaus zijn beide erg lekker.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!