Runder stoofvlees uit de oven met mosterd en groene pepertjes
Makkelijk en snel: zonder aanbraden
Aan het begin van de winter maakte ik voor het eerst stoofvlees uit de oven. Zonder aanbraden, het vlees gewoon in een ovenschotel leggen met bouillon, een zuurtje en wat smaakmakers. De makkelijkste manier die ik tot nu toe heb gevonden voor een runder stoofpotje. En eigenlijk ook de lekkerste: je krijgt supermals en zacht vlees. Toen plaatste ik een basisrecept met tomatenpuree, balsamico azijn, rozemarijn en tijm. Nu maak ik een recept met mosterd en groene pepertjes. Zelf heb ik geen slowcooker, jij wel? Dan is dit een leuk recept van mijn collega blogger Meisje Eigenwijsje: makkelijk en lekker draadjesvlees uit de slowcooker.
De voorbereiding kost nog geen 5 minuten. Daarna heb je er weinig omkijken meer naar. Behalve een keertje omdraaien. En het resultaat mag er zijn: heerlijk draadjesvlees dat lekker uit elkaar valt en smelt op je tong.
Het vlees rauw in de bouillon?
Bij deze methode braad je het vlees dus niet eerst aan. Voor mij was dat echt even een drempeltje om te nemen. Ik heb namelijk altijd geleerd dat je stoofvlees goed moet aanbraden. Dichtschroeien, anders verliest het de sappen en wordt het taai. Daarna pas de bouillon of wijn erbij.
Geleerd van de Indonesische keuken
Maar toen ik dit voor het eerst deed was er vlak daarvoor in een facebookgroep voor Indonesische recepten een discussie over stoofvlees. Het ging om het maken van rendang (Indisch stoofvlees in kokosmelk). Moest je daarvoor het vlees eerst aanbraden of gewoon rauw in de kokosmelk leggen? Er waren uitgesproken voorvechters van de laatste manier. Omdat het vlees dan goed in het vet van de melk kan garen. Dus ik heb het geprobeerd En ja: mijn stoofvlees was eigenlijk ook lekkerder geworden dan bij aanbraden. De hele winter heb ik dus zo stoofvlees gemaakt.
Klassiek basisrecept voor stoofvlees
Het recept voor dit stoofvlees is heel simpel en toch vrij klassiek. Met mosterd als smaakmaker en zuurtje. De groene pepertjes worden zacht en geven het vlees een mooie, subtiel peperige smaak.
Grasgevoerd vlees
Ik kook zo veel mogelijk met grasgevoerd vlees. Bij mij in de buurt wordt goed vlees verkocht dat bijna helemaal grasgevoerd is. Daar was ik al heel blij mee. Maar ik heb nu online vlees gevonden dat echt gegarandeerd 100% grasgevoerd wordt.
Bij Vlees van Ons lopen de koeien het hele jaar buiten. Wat niet alleen prettig is voor de koeien maar het levert ook veel gezonder vlees op. Bijvoorbeeld meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.
Ook een keer grasgevoerd vlees proberen? Bestel dan met kortingscode Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting. Er zijn losse stooflappen, een mager stoofpakket én een vet stoofpakket. Ik neem altijd lekker die laatste.
Bottenbouillon
Je kunt de bouillon voor de saus maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook het vlees lekker wat voller van smaak maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept van bottenbouillon. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon is ook online te koop. Mattison heeft bouillonpoeder van grasgevoerde botten. Maar het liefst koop je natuurlijk van eigen bodem. Ik bestel ook mijn bottenbouillon bij ‘Vlees van Ons’. En ook hiervoor kun je de code Eetlekkeranders10 gebruiken voor 10% korting!
Runder stoofvlees uit de oven met mosterd en groene pepertjes
Benodigdheden
- oven op 140 graden
- ovenschaal + aluminiumfolie of goed passende deksel
Ingrediënten
- 300 gr riblappen of stooflappen liefst grasgevoerd (korting bij 'Vlees van Ons' met code Eetlekkeranders10
- 250 ml runder(botten)bouillon liefst ook grasgevoerd (ook korting met code Eetlekkeranders10)
- 1 rode ui
- 4 el Dijon of fijne mosterd
- 2 el groene peper korrels
- 2 snufjes zwarte peper korrels gemalen
- 1 tl paprikapoeder
- 2 blaadjes laurier
Bereiding
- Haal het vlees minimaal een half uur van te voren uit de koelkast en haal uit de verpakking.
- Warm de oven voor op 140 graden.
- Leg de riblap in een niet al te grote ovenschaal. Wrijf in met paprikapoeder en zwarte peper. Smeer in met de mosterd.
- Snij de ui in grove stukken. Verdeel rond het vlees.
- Schenk de bouillon bij het vlees tot het net onder staat (gebruik bouillon op kamertemperatuur). Afhankelijk van de grootte van je ovenschaal heb je misschien net wat meer of minder nodig.
- Leg de laurier en de groene pepertjes rond het vlees. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 5 uur in de oven.
- Haal kort uit de oven. Verwijder het folie. Draai het vlees om. Zet weer terug in de oven voor minimaal een uur. Nu niet meer afgedekt.
- Bewaar de bouillon om soep van te maken of zo te drinken. Eventueel zeven en het vet eraf schappen. Dat laatste kun je ook later doen als het afkoelt en het vet stolt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.