Runder stoofvlees uit de oven met mosterd en groene pepertjes
Aan het begin van de winter maakte ik voor het eerst stoofvlees uit de oven. Zonder aanbraden: het vlees gewoon in een ovenschotel leggen met bouillon, een zuurtje en wat smaakmakers. De makkelijkste manier die ik tot nu toe heb gevonden voor een runder stoofpotje. En eigenlijk ook de lekkerste: je krijgt supermals en zacht vlees. Toen plaatste ik een basisrecept met tomatenpuree, balsamico azijn, rozemarijn en tijm. Nu maak ik een recept met mosterd en groene pepertjes.
Snel en makkelijk stoofvlees
De voorbereiding van dit receptje kost nog geen 5 minuten. Daarna heb je er weinig omkijken meer naar. Behalve een keertje omdraaien. En het resultaat mag er zijn: heerlijk draadjesvlees dat lekker uit elkaar valt en smelt op je tong.
Het vlees rauw in de bouillon?
Bij deze methode braad je het vlees dus niet eerst aan. Voor mij was dat echt even een drempeltje om te nemen. Ik heb namelijk altijd geleerd dat je stoofvlees goed moet aanbraden. Dichtschroeien, anders verliest het de sappen en wordt het taai. Daarna pas de bouillon erbij.
Geleerd van de Indonesische keuken
Maar toen ik dit voor het eerst deed was er vlak daarvoor in een facebookgroep voor Indonesische recepten een discussie over stoofvlees. Het ging om het maken van rendang (Indisch stoofvlees in kokosmelk). Moest je daarvoor het vlees eerst aanbraden of gewoon rauw in de kokosmelk leggen? Er waren uitgesproken voorvechters van de laatste manier. Omdat het vlees dan goed in het vet van de melk kan garen. Dus ik heb het geprobeerd. En ja: mijn stoofvlees was eigenlijk ook lekkerder geworden dan bij aanbraden. De hele winter heb ik dus zo stoofvlees gemaakt.
Grasgevoerd biologisch vlees
Ik kook zo veel mogelijk met grasgevoerd vlees. Voor dit recept kun je de shortrib of de brisket nemen. Eventueel ook het stoofvlees, maar dat is dan al in kleinere stukjes gesneden.
Bouillon
Je kunt de bouillon voor de saus maken van kant en klare bouillonpoeder. Koop dan wel goed biologisch poeder en niet de bekende bouillonblokjes waar erg veel zooi in zit. Wist je dat de meeste bouillonblokjes nauwelijks vlees bevatten? Het vleessmaakje is nep en komt van bewerkte gist…, zoals te zien is in dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde (YouTube).
Bottenbouillon
Het liefst gebruik je bottenbouillon. Dat bevat gelatine, wat niet alleen een essentiële voedingsstof is maar ook het vlees lekker wat voller van smaak maakt. Het is daarnaast een zeer goede bron van vitamines en mineralen zoals zink, ijzer en koper. Maar ook belangrijke elektrolyten als magnesium en kalium. Een kopje per dag doet al wonderen.
Bottenbouillon kun je vrij eenvoudig zelf maken van botten van grasgevoerde koeien of andere dieren die zo natuurlijk mogelijk geleefd hebben. Kijk hier voor het recept voor bottenbouillon.
Bottenbouillon kun je ook kopen:
- Kant en klare bottenbouillon in zak bij Grutto.
- Bottenbouillon poeder kun je kopen van Mattison bij Lowcarbcenter.
- Bottenbouillon poeder of van Nordic Kings bij Puur Mieke ( 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5).
Slowcooker
Zelf heb ik geen slowcooker, jij wel? Dan is dit een leuk recept van mijn collega blogger Meisje Eigenwijsje: makkelijk en lekker draadjesvlees uit de slowcooker.

Runder stoofvlees uit de oven met mosterd en groene pepertjes
Benodigdheden
- oven op 140 graden
- ovenschaal + aluminiumfolie of goed passende deksel
Ingrediënten
- 300 gr riblappen
- of brisket of ander stoofvlees
- 250 ml runder(botten)bouillon
- of bottenbouillon poeder met water
- 1 rode ui
- 4 el Dijon of fijne mosterd
- 2 el groene peper korrels
- 2 snufjes zwarte peper gemalen
- 1 tl paprikapoeder
- 2 laurierblaadjes
Bereiding
- Haal het vlees minimaal een half uur van te voren uit de koelkast en haal uit de verpakking.
- Warm de oven voor op 140 graden.
- Leg de riblap in een niet al te grote ovenschaal. Wrijf in met paprikapoeder en zwarte peper. Smeer in met de mosterd.
- Snij de ui in grove stukken. Verdeel rond het vlees.
- Schenk de bouillon bij het vlees tot het net onder staat (gebruik bouillon op kamertemperatuur). Afhankelijk van de grootte van je ovenschaal heb je misschien net wat meer of minder nodig.
- Leg de laurier en de groene pepertjes rond het vlees. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 5 uur in de oven.
- Haal kort uit de oven. Verwijder het folie. Draai het vlees om. Zet weer terug in de oven voor minimaal een uur. Nu niet meer afgedekt.
- Bewaar de bouillon om soep van te maken of zo te drinken. Eventueel zeven en het vet eraf schappen. Dat laatste kun je ook later doen als het afkoelt en het vet stolt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.